Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 12 și 13 februarie în lume – Prim-ministrul Ucrainei a anunțat crearea unui fond special pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian al țării, Președintele Germaniei a fost ales pentru un al doilea mandat de cinci ani, Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a transferat patru procente din acțiunile companiei Aramco în proprietatea statului

Au fost 12 și 13 februarie în lume – Prim-ministrul Ucrainei a anunțat crearea unui fond special pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian al țării, Președintele Germaniei a fost ales pentru un al doilea mandat de cinci ani, Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a transferat patru procente din acțiunile companiei Aramco în proprietatea statului

Material realizat de Loredana Florescu și Doina Bulearcă

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal, a anunțat crearea unui fond de 592 de milioane de dolari pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian al țării, conform The Guardian. Șmihal a argumentat decizia pe rețelele de socializare, spunând că banii vor fi ,,alocați pentru a garanta siguranța zborurilor în Ucraina pentru companiile de asigurări și de leasing”. În plus, fondul urmărește stabilizarea situației pe piața transportului aerian de pasageri și garantarea întoarcerii în țară a cetățenilor Ucraineni aflați în străinătate în prezent. În urma tensiunilor recente, mai multe companii aeriene au decis să analizeze dacă vor continua să trimită zboruri în spațiu aerian ucrainean. Compania olandeză KLM a anulat deja zborurile către Ucraina, în timp ce compania germană Lufthansa a declarat că ia în considerare suspendarea traficului aerian.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a fost ales pentru un al doilea mandat de cinci ani de către o adunare specială formată din parlamentari și delegați numiți de stat, conform Politico. Poziția de președinte în Germania este în mare măsură simbolică, dar deținătorul ei este totuși cea mai înaltă autoritate a țării. Printre voturile adunării de anul acesta s-au numărat și cele ale fostului cancelar, Angela Merkel, și ale co-fondatorului BioNTech, Özlem Türeci. Realegerea lui Steinmeier era în mare măsură așteptată, după ce a câștigat luna trecută sprijinul coaliției de guvernământ a social-democraților, verzilor și liberal-democraților. Înainte de prima sa alegere ca președinte în 2017, Steinmeier a fost de două ori ministru de externe sub conducerea lui Merkel și, de asemenea, vicecancelar al acesteia din 2007 până în 2009. Înainte de aceasta, a fost șef de cabinet al fostului cancelar Gerhard Schröder. A obținut mai mult de două treimi din voturile exprimate.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a transferat patru procente din acțiunile companiei Aramco în proprietatea statului, relatează Reuters. Acțiunile transferate valorează 80 de miliarde de dolari și vor consolida poziția financiară a Fondului Public de Investiții saudit și randamentul creditelor pe termen mediu.  Acest fond este instrumentul preferat de bin Salman pentru transformarea economiei și diversificarea acesteia pentru a nu mai depinde exclusiv de profiturile din petrol. 

Președintele Tunisiei, Kais Saied, a emis un decret de înființare a unui nou Consiliu Suprem de Justiție provizoriu, înlocuind efectiv organismul pe care l-a desființat și acordându-și puteri suplimentare pentru a controla organizația judiciară de vârf a țării, potrivit Al Jazeera. Conform decretului, publicat duminică în Monitorul Oficial, președintele controlează selecția, numirea, promovarea și transferul judecătorilor și poate acționa în anumite circumstanțe ca organ disciplinar însărcinat cu demiterile. Contrar dreptului internațional, niciunul dintre judecătorii numiți în noul consiliu nu va fi ales. De asemenea, interzice judecătorilor să intre în grevă, o formă de disidență folosită pentru a protesta împotriva anunțului. Mai târziu, duminică, protestatarii au ieșit pe străzile capitalei Tunis, ca parte a unui marș organizat de cel mai mare partid politic din țară, Ennahda, și de o organizație separată a societății civile, care fusese programat înainte ca decretul să fie făcut public.

Un bărbat a fost linșat în Pakistan după ce a fost acuzat că a ars pagini din Coran, relatează Reuters. Primul ministru Imran Khan a ordonat demararea unei anchete  împotriva persoanelor care au comis fapta sau doar au fost martori fără să intervină și a declarat că „linșarea va fi tratată conform legii. Avem zero toleranță față de orice persoană care ia legea în propriile mâini”. Conform informațiilor eliberate de un purtător de cuvânt al guvernului, peste 60 de persoane suspectate că au fost implicate în linșaj au fost arestate iar investigația continuă pentru identificarea altor participanți folosind materiale video publicate pe social media la momentul incidentului. 

Șeful Curții Supreme a Nepalului, Choleandra Shumsher Rana, a fost suspendat duminică, după ce parlamentarii au votat pentru a-l demite sub acuzația că l-a revocat pe fostul prim-ministru și a reinstituit parlamentul în schimbul unor posturi politice pentru rude, potrivit The New York Times. În ultimul an, guvernul nepalez s-a străduit să funcționeze în condiții normale, după ce fostul premier, K.P. Sharma Oli, a dizolvat de două ori parlamentul, invocând o dispută privind acordul de împărțire a puterii în cadrul coaliției sale. Curtea Supremă a revocat atribuțiile fostului prim-ministru Oli și a reinstituit parlamentul în luna iulie a anului trecut, în urma deciziei ce a declarat neconstituțională dizolvarea acestuia înainte de sfârșitul mandatului. Această decizie a fost confruntată cu un val de acuzații la adresa șefului Curții Supreme, judecătorul Rana fiind acuzat de comunitatea juridică a Nepalului de reinstituire a Parlamentului pe fondul unei contrapartide cu politicieni ce i-au promis ocuparea de funcții ministeriale de către familia sa. În plus, Rana a fost acuzat de influențarea cazurilor atribuite altor judecători.

Președintele american, Joe Biden, a susținut o conversație telefonică cu președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, duminică dimineață, după ce a ordonat evacuarea aproape totală a ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Kiev, anunță Euronews. În urma convorbirii telefonice ce a durat aproximativ 50 de minute, cei doi președinți au convenit să urmărească ,,diplomația” și ,,descurajarea” în contextul acțiunilor împotriva Rusiei, a informat Casa Albă. Președintele Biden și-a reiterat, de asemenea, promisiunea de a oferi din partea SUA un răspuns ,,rapid și decisiv”, în coordonare cu aliații săi, în eventualitatea unui atac rus împotriva Ucrainei.

Liderii celor șase partide de opoziție din Turcia s-au întâlnit duminică pentru a formula o strategie menită să îl scoată din funcție pe actualul președinte, relatează Euronews. Liderii au declarat după o cină de lucru că „Turcia trece prin cea mai adâncă criză politică și economică din istoria sa” și au evidențiat faptul că vina este a sistemului executiv prezidențial. Au adăugat că scopul lor este de a transforma guvernanța Turciei într-un sistem parlamentar puternic. Numele președintelui Recep Tayyip Erdoğan nu a fost menționat în declarații.

Sute de vehicule, parte din „convoiul libertății”,  au fost interceptate și aproape 300 de amenzi au fost aplicate de către poliția franceză când conducătorii vehiculelor au încercat să intre în Paris, relatează Politico. Sutele de vehicule făceau parte dintr-o mișcare organizată, creată ca formă de protest împotriva măsurilor impuse de autorități care prevedeau accesul în spații publice doar pe baza certificatului de vaccinare. Acest tip de protest a fost interzis de către autoritățile franceze, dar militanții s-au adunat pe centura Parisului, unde au rămas peste noapte. Aproximativ 7.200 de ofițeri de poliție au fost trimiși în misiune, având scopul de a preveni accesul protestatarilor în capitală. 

Un cetățean palestinian a fost împușcat mortal duminică, în urma a mai multor intervenții ale poliției, atât în estul Ierusalimului, cât și în regiunea Cisiordania, relatează ABC News. Poliția israeliană a demarat duminică o acțiune menită să diminueze violențele între activiștii israelieni ultranaționaliști și rezidenții palestinieni. Akram Abu Salah, în vârstă de 17 ani, a căzut victimă în urma operațiunii poliției prin care se intenționa distrugerea a două case ale unor cetățeni palestinieni reținuți sub acuzația de deschidere a focului asupra unei mașini care călătorea prin Cisiordania (West Bank), omorând un colonist israelian în decembrie.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 24 decembrie în lume- Sute de manifestanți au ieșit pe străzi în zonele creștine din Damasc pentru a protesta împotriva arderii unui brad de Crăciun, Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a făcut cunoscute intențiile de a avea o expansiune teritorială americană, Liderii opoziției din Coreea de Sud au anulat planul de a-l demite pe președintele interimar Han

Material realizat de Miruna Constantinescu și Luca Coșa Sute de manifestanți au ieșit pe străzi …