Home / A fost azi în lume / 2020 / Au fost 12 și 13 decembrie în lume – Germania anunță revenirea în lockdown, un startup japonez lansează masca intelingentă ce poate traduce în 8 limbi, Curtea Supremă din SUA îngroapă ultimele speranțe prezidențiale ale lui Trump, iar apreciatul autor John le Carré ne-a părăsit
Credit foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Au fost 12 și 13 decembrie în lume – Germania anunță revenirea în lockdown, un startup japonez lansează masca intelingentă ce poate traduce în 8 limbi, Curtea Supremă din SUA îngroapă ultimele speranțe prezidențiale ale lui Trump, iar apreciatul autor John le Carré ne-a părăsit

Material realizat de Mihai Boș și Adrian Călugăru

Germania se pregătește să reintre în carantină pe perioada Crăciunului din cauza numărului record al deceselor și infectărilor cu Sars-Cov-2, potrivit BBC. Magazinele neesențiale se vor închide începând de miercuri, la fel ca școlile. Cancelarul Angela Merkel a identificat cumpărăturile de Crăciun drept cauza principală pentru creșterea „considerabilă” a contactelor sociale. Restaurantele, barurile și centrele de agrement au fost închise încă din noiembrie, însă noile măsuri de carantinare vor fi implementate începând cu data de 16 decembrie și vor ține până în 10 ianuarie.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut tuturor statelor lumii să declare ”starea de urgență climatică”, în cadrul unui summit virtual care a marcat aniversarea a cinci ani de la semnarea acordului climatic de la Paris, relatează Reuters. Apelul Secretarului General al ONU a survenit în contextul unor angajamente recente făcute de liderii unor state-cheie în implicarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, precum China, sau viitoarea administrație prezidențială a lui Joe Biden, care au promis fie amplificarea măsurilor de reducere a CO2, respectiv revenirea în cadrul Acordului de la Paris în cazul Statelor Unite ale Americii. ”Mai este cineva care încă neagă faptul că ne confruntăm cu o urgență dramatică? De aceea, cer tuturor statelor lumii să declare starea de urgență climatică până când neutralitatea carbonului este atinsă”, a declarat Guterres.

Cetățenii americani vor primi vaccinul Pfizer/BioNtech benefic în infecția cauzată de coronavirus începând de luni, după ce a fost autorizat pentru utilizarea în situațiile de urgență, relatează surse oficiale citate de BBC. Primele trei milioane de doze de vaccin au fost vor fi expediate „în toate statele” sfârșitul săptămânii trecute, a spus Gen Gustave Perna, cel care supraveghează distribuția. Vaccinul oferă 95% protecție împotriva Covid-19 și a fost declarat considerat sigur de către Administrația pentru Alimente și Medicamente. Autorizarea utilizării de urgență a vaccinului Pfizer/BioNtech de vineri este, potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente, o „etapă semnificativă” pentru pandemie.

Un startup japonez de robotică a inventat o mască inteligentă care poate traduce în 8 limbi, informează CNN. Odată cu obligativitatea purtării măștii zilnic, startup-ul japonez Donut Robotics a găsit oportunitatea creării unei măști inteligente – o îmbunătățire a măștilor clasice, fabricate pentru a face comunicarea și distanțarea socială mai ușoare. Împreună cu o aplicație software, masca C-Face Smart mask poate redacta ce i se dictează, poate amplifica vocea purtătorului sau traduce vorbele în 8 limbi străine diferite. Masca, însă, nu oferă protecție împortiva coronavirusului, de aceea trebuie să fie purtată peste o mască normală, a explicat directorul Donut Robotics, Taisuke Ono. Masca este fabricată din plastic alb și silicon și se conectează la telefonul mobil prin Bluetooth. Softul poate traduce din japoneză în chineză, coreeană, vietnameză, indoneziană, engleză, spaniolă și franceză.

Credit foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a pus capăt definitiv tentativei de anulare rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie în patru dintre statele unde președintele în funcție, Donald Trump, a pierdut votul popular, informează CNN. Procesul, care a fost intentat de statul Texas, viza invalidarea rezultatelor din statele Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, pe care candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, le-a câștigat. Inițiativa a fost susținută de 18 procurori generali și alți 106 membri republicani din Congresul american. Verdictul Curții Supreme reprezintă, cel mai probabil, o ultimă mare înfrângere pentru Donald Trump și suporterii săi, în condițiile în care Colegiul Electoral se întrunește luni, 14 decembrie, pentru a formaliza victoria lui Joe Biden, acesta urmând să își înceapă mandatul prezidențial pe 21 ianuarie 2021.

Biologii care studiază viața marină din Arctica au declarat că au fost plăcut surprinși de revenirea balenelor Bowhead în ciuda încălzirii arctice, informează The Guardian.. Printre puținele vești bune din întreaga lume, populația de balene Bowhead a revenit, numărul lor revenind aproape la cel dinaintea vânătorii comerciale din apele Statelor Unite ale Americii. Surprinzător, regenerarea populației balenelor a fost accelerată de încălzirea arctică, potrivit ultimelor cercetări asupra speciei, publicate săptămâna aceasta de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei. „Acesta este unul dintre cele mai mari succese ale conservării din ultimul secol”, a spus J Craig George, un biolog pensionat de la departamentul pentru managementul animalelor sălbatice din North Slope. Balenele Bowhead – singurele balene care trăiau in Oceanul Arctic pe tot parcursul anului – au fost aproape de riscul dispariției. Populația de lângă Alaska a fost ținta vânătorii de balene la începutul anilor 1700 pentru ulei și grăsime.   

Incendiile de vegetație care au cuprins Australia la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020 au trimis atât de mult fum în stratosfera Pământului încât au produs un ușor efect de răcire a temperaturii, similar unei erupții vulcanice moderate, se arată într-un studiu citat de Washington Post. Efectul s-a produs după ce incendiile masive de vegetație din perioada amintită au stimulat apariția unor nori cunoscuți sub numele de ”pyrocumulonimbus”, sau ”pyroCbs”. Acești nori reprezintă o acumulare a fumului rezultat în urma incendiilor, care a urcat până la circa 15 kilometri altitudine, la care s-au generat curenți de aer ce au permis circulația norilor pyroCbs în jurul Globului. Drept consecință, concluziile studiului realizat de Uniunea Geofizică Americană și publicat în ”Communications Earth & Environment” au subliniat că dimensiunea norilor și circulația acestora au provocat un efect similar unei cortine care a blocat lumina soarelui și care a condus la o reducere a temperaturii Planetei timp de câteva luni pe parcursul anului 2020.

John le Carré, unul dintre cei mai apreciați autori ai literaturii politice și de spionaj, a încetat din viață, la vârsta de 89 de ani, anunță The Guardian. Pe numele său real David Cornwell, scriitorul britanic a fost el însuși angajat al serviciilor secrete britanice, publicând o parte dintre romanele sale în perioada în care a activat ca reprezentant al guvernului de la Londra. Cariera sa de spion a fost compromistă după ce un agent britanic a divulgat mai multe nume de spioni autorităților de la Moscova, pe care autoritățile sovietice le-au făcut publice. Multe dintre romanele sale au fost adaptate cu succes și în cinematografie, printre acestea fiind de amintit ”Spionul care a venit din frig” – ”The Spy Who Came in from the Cold” sau ”Un spion care știa prea multe”, tradus în română ”Un spion care știa prea multe”. Le Carré, un eurofil convins și promotor al drepturilor omului, a apărat cauza prezentării unei imagini neromanțate – precum în seriile ”Bond” – a lumii spionajului, considerând-o drept o caracteristică a democrației, prin libertatea de a zugrăvi un domeniu important în apărarea unui stat, dar care se poate transforma cu ușurință într-un demon, dacă ajunge să fie controlat de interese corupte.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a anunțat o serie de noi ținte ambițioase în domeniul combaterii schimbărilor climatice, prin stabilirea unor reduceri masive a emisiilor de carbon până în 2030 și a unor noi obiective privind investițiile în energia regenerabilă și împăduriri, relatează Reuters. China, care este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră la nivel global, va atinge până la sfârșitul deceniului maximul acestor emisii. Astfel, Xi Jinping a subliniat că China își va reduce volumul emisiilor de CO2 proporțional cu PIB-ul țării – sau intensitatea carbonului – cu până la 65% până în 2030. De asemenea, președintele chinez a anunțat că va stimula creșterea capacității instalate pentru energie eoliană sau solară cu peste 1200 de megawați până în 2030, precum și alocarea unei cote de 25% din consumul de energie din surse care nu provin din combustibili fosili, în creștere față de 20% cât China anunțase inițial.

Patru nave de patrulă din Marina Regală vor fi gata pe 1 Ianuarie să ajute la protecția apelor de pescuit aparținând Regatului Unit, în cazul în care perioada de tranziție post Brexit se încheie fără o înțelegere cu Uniunea Europeană, a spus Ministrul Apărării, relatează The Guardian. Anunțul survine pe fondul temerilor provocate de eșecul negocierilor dintre UE și Marea Britanie privind un acord pentru Brexit, fapt care ar putea conduce la ciocniri între vasele de pescuit aparținând celor două părți. Navele, cu dimensiuni ce ajung la 80 de metri lungime, vor putea opri, verifica și confisca toate vasele de pescuit din UE care își desfășoară activitatea în zona economică exclusivă a Marii Britanii, care se extinde la 200 mile nautice (370 km) de țărm. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …