Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 12 și 13 august în lume – Autoritățile statului polonez au anunțat organizarea unui referendum în legătură cu politicile de migrație ale Uniunii Europene, Fostul șef de stat al Nigerului, Mohamed Bazoum, va fi pus sub acuzare pentru înaltă trădare iar Sondaje au arătat posibilitatea ca Donald Trump să câștige nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale

Au fost 12 și 13 august în lume – Autoritățile statului polonez au anunțat organizarea unui referendum în legătură cu politicile de migrație ale Uniunii Europene, Fostul șef de stat al Nigerului, Mohamed Bazoum, va fi pus sub acuzare pentru înaltă trădare iar Sondaje au arătat posibilitatea ca Donald Trump să câștige nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale

Material realizat de Radu Mocanu.

Ultimele sondaje electorale americane au arătat posibilitatea ca fostul președinte, Donald Trump, să câștige nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale, notează Reuters. La Târgul de Stat din Iowa, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a fost eclipsat de prezența neașteptată a avionului privat al fostului președinte Donald Trump, marcând dominanța acestuia. Cu un avantaj de 34 de puncte procentuale în fața lui DeSantis în sondaje, Trump pare a fi într-o poziție sigură în competiția electorală. Astfel, ceea ce ar fi trebuit să fie un eveniment competitiv a devenit mai degrabă o afirmare a influenței și popularității lui Trump în rândul alegătorilor republicani. În contrast, De Santis a întâmpinat dificultăți în campanie, inclusiv schimbări de personal și scăderea în sondaje. Chiar și în grupurile de discuții cu alegătorii republicani, numele lui DeSantis a fost menționat rar, iar percepția asupra sa a variat de la “viclean” la “politician obișnuit”. În fața acestei situații, De Santis a fost îndemnat să se retragă din cursa electorală. Cu toate acestea, purtătorul său de cuvânt a subliniat că competiția se desfășoară între Trump și DeSantis, acesta din urmă având o agendă de revitalizare a țării.

 

Junta militară a Nigerului a anunțat că fostul șef de stat, Mohamed Bazoum, va fi pus sub acuzare pentru înaltă trădare, relatează Al Jazeera. Printr-o declarație citită duminică seara la televiziunea națională, un purtător de cuvânt al armatei a adus acuzații asupra lui Bazoum de ” înaltă trădare și subminarea securității interne și externe” a țării. Bazoum, în vârstă de 63 de ani, și familia sa sunt ținuți în reședința oficială din Niamey de la lovitură de stat din 26 iulie. Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a cerut reinstaurarea lui Bazoum, impunând sancțiuni economice severe și amenințând cu intervenția militară dacă guvernarea civilă nu este restabilită. Totuși, oficialii ECOWAS au declarat că rămân angajați în găsirea unei soluții diplomatice. Armata Nigerului a respins îngrijorările cu privire la sănătatea lui Bazoum și a criticat sancțiunile ECOWAS, descriindu-le ca fiind “ilegale, inumane și umilitoare”.

 

Cel puțin șase persoane au decedat în urma naufragierii unui vas ce transporta migranți de pe coasta Franței înspre Marea Britanie, anunță BBC. Un vas aflat în dificultate în largul coastei Calais a generat o operațiune de salvare în Canalul Mânecii. Cincizeci și nouă de persoane, în mare parte afgane, au fost salvate de către forțele de coastă franceze și britanice. Barca suprasolicitată a fost semnalată de o navă în trecere, iar echipajele de salvare au intervenit rapid. Operațiunile de salvare au avut loc în contextul în care aceasta este a șaptea oară în această săptămână când oamenii sunt scoși din apă în încercarea de a traversa canalul. În ciuda eforturilor de salvare, au fost oprite căutările pentru două persoane dispărute. Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate și periculoase rute maritime din lume, iar incidentele de acest gen ridică îngrijorări privind siguranța traversărilor.

 

Autoritățile statului polonez au anunțat organizarea unui referendum în legătură cu politicile de migrație ale Uniunii Europene, conform Deutsche Welle. Populația va fi întrebată dacă susține primirea “a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa” în cadrul unui program de relocare al UE. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut anunțul pe platforma X, fosta Twitter. Referendumul este programat pentru 15 octombrie, aceeași zi cu alegerile parlamentare. Deși Polonia a primit peste un milion de refugiați ucraineni, a fost mai reticentă față de solicitanții de azil din țări cu majoritate musulmană. Partidul de guvernământ PiS dorește să facă din migrație o temă majoră în campanie, pentru a înfrunta opoziția Civic Platform. PiS a obținut o majoritate absolută în parlament în 2015, folosind un discurs anti-imigrație. În iunie, UE a convenit asupra legilor privind azilul și migrația, impunând statelor membre să primească solicitanți de azil sau să contribuie la un fond comun. Polonia și Ungaria au respins această propunere.

 

Autoritățile palestiniene au salutat primirea primului ambasador saudit, notează Al Jazeera. Ambasadorul Nayef al-Sudairi, actualul reprezentant al Arabiei Saudite în Iordania, și-a prezentat, în fața Autorității Naționale Palestiniene, acreditările  în calitate de reprezentant nerezident în Iordania și consul general la Ierusalim. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a considerat acest pas ca un sprijin pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări. Această mișcare indică o posibilă deschidere a unei reprezentanțe oficiale saudite în Cisiordania ocupată. În ciuda acestor evoluții, Arabia Saudită este privită ca un susținător tradițional al drepturilor palestinienilor în stabilitatea și autonomia lor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …