Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 11 și 12 mai în lume – Candidatul turc la președinție Muharrem İnce s-a retras din cursă, Parlamentul portughez a adoptat o lege care legalizează eutanasia pentru persoanele aflate în mare suferință, iar Kemal Kılıçdaroğlu, cel mai important candidat al opoziției din Turcia, a acuzat Rusia de interferențe electorale
Sursă foto: CNN

Au fost 11 și 12 mai în lume – Candidatul turc la președinție Muharrem İnce s-a retras din cursă, Parlamentul portughez a adoptat o lege care legalizează eutanasia pentru persoanele aflate în mare suferință, iar Kemal Kılıçdaroğlu, cel mai important candidat al opoziției din Turcia, a acuzat Rusia de interferențe electorale

Material realizat de Mădălina Robu și Beatrice Vieru

Alți doi comandanți militanți au decedat în urma atacurilor aeriene israeliene din Fâșia Gaza, în timp ce un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost ucis de tirurile de rachete palestiniene, aceasta fiind primul deces din Israel în timpul unui val actual de lupte, relatează ABC News. A fost cea mai gravă luptă între Israel și militanții palestinieni din Gaza în ultimele luni, cu cel puțin 10 civili, majoritatea femei și copii, printre morți. Conflagrația, aflată acum la a treia zi, survine într-un moment al tensiunilor și al violenței în creștere în ultimul an în Cisiordania ocupată. Militanții palestinieni au lansat baraje de rachete în Israel pe tot parcursul zilei. O rachetă a lovit un bloc de apartamente în orașul central israelian Rehovot, ucigând un bărbat în vârstă de 70 de ani, a declarat serviciul de salvare MADA. S-a declarat că alți patru au fost răniți moderat.

Președintele indonezian Joko Widodo a recunoscut față de liderii din Asia de Sud-Est că nu s-a făcut niciun progres pentru a pune capăt conflictului civil care stăpânește Myanmarul și a reînnoit un apel pentru încetarea violenței, informează ABC News. „Trebuie să fiu sincer”, le-a spus Widodo colegilor lideri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în ultima zi a summitului lor de două zile din orașul portuar indonezian Labuan Bajo. „Nu s-au înregistrat progrese semnificative în punerea în aplicare a consensului în cinci puncte”. Președintele ASEAN din acest an, Widodo s-a referit la un plan de pace creat de blocul celor 10 națiuni cu generalul de vârf al Myanmarului în 2021, care a cerut încetarea imediată a violenței și a dialogului dintre părțile aflate în competiție care să fie intermediate prin intermediul unui trimis special al ASEAN.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Africa de Sud a acuzat guvernul sud-african că a livrat arme și muniții unei nave de marfă ruse sancționate la sfârșitul anului trecut, conform CNN. „Printre lucrurile pe care le-am remarcat a fost andocarea navei de marfă în baza navală Simon’s Town între 6 și 8 decembrie 2022, despre care credem că s-au încărcat arme și muniții din Simon’s Town, în timp ce se întorcea în Rusia”, a declarat ambasadorul Reuben Brigety II presei locale. „Suntem încrezători că armele au fost încărcate pe acea navă și mi-aș miza viața pe acuratețea acestei afirmații”, a mai adăugat ambasadorul într-un videoclip publicat de Newzroom Afrika, un canal de știri local a cărui reprezentanți au fost și ei prezenți la briefing. Prezența navei de marfă „Lady R” a provocat speculații semnificative când a acostat la baza navală din Simon’s Town, lângă Cape Town, în decembrie anul trecut. Navele de marfă acostează de obicei în portul civil din Cape Town, nu în baza navală.

Liderii Marii Britanii au confirmat că furnizează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, solicitate de liderii ucraineni pentru lupta împotriva forțelor ruse invadatoare, relatează BBC. Racheta de croazieră Storm Shadow are o rază de acțiune de peste 250 km, potrivit producătorului. În schimb, rachetele Himars furnizate de Statele Unite ale Americii și utilizate de Ucraina au o rază de acțiune de aproximativ 80 km. Armele vor oferi Ucrainei „cea mai bună șansă” de a se apăra, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Acestea sunt lansate din aeronave, iar raza de acțiune mai mare înseamnă că piloții ucraineni vor putea sta mai departe de linia frontului. Odată lansată, racheta Storm Shadow coboară la altitudine joasă pentru a evita detectarea de către radarul inamic, înainte de a se fixa pe ținta sa cu un căutător în infraroșu.

Candidatul turc la președinție Muharrem İnce s-a retras din cursă după lansarea unei presupuse casete sexuale, sporind șansele de succes total pentru alți candidați într-o cursă despre care sondajele sugerează că va fi strânsă, informează The Guardian. İnce, un candidat de două ori la președinție care a pierdut și în fața lui Recep Tayyip Erdoğan în 2018, și-a retras candidatura la doar câteva zile de la cele mai importante alegeri din Turcia dintr-o generație, spunând: „Am oferit Turciei o a treia opțiune, o a treia cale. Nu am putut reuși în acest fel”. Fostul director de școală și membru de lungă durată al Partidului Popular Republican a afirmat că o presupusă casetă sexuală care circulă online este falsificată, folosind imagini preluate de pe „un site porno israelian”.

Mai mulți miniștrii de finanțe și lideri economici ai Grupului celor Șapte (G7) s-au întrunit în Niigata, cel mai mare oraș de pe coasta Japoniei, pentru a discuta despre creșterea economică globală și prevenirea războiului ruso-ucrainean, relatează Deutsche Welle. Liderii G7 s-au reunit în cea de-a doua zi, a unui summit de trei zile, unde au abordat probleme precum impactul inflației asupra economiei globale, menținerea securității energetice și cooperării în domeniul finanțelor, dar și sprijinul pentru Ucraina. Totodată, în cadrul reuniunii G7, miniștrii de finanțe au dezbătut posibilele controale ale investițiilor împotriva Chinei și măsurile care ar trebui impuse pentru a împiedica Rusia să evite sancțiunile impuse de liderii mondiali. O altă problemă care a dominat dialogul diplomatic a fost reprezentată de conflictul politic intern faţă de plafonul datoriei Statelor Unite ale Americii şi probabilitatea ca datoria de trilioane de dolari să nu fie achitată la timp. Congresul Statelor Unite  a introdus pentru prima dată plafonul datoriei,limita superioară a banilor pe care guvernul o putea împrumuta, în 1917. Măsura a eradicat necesitatea guvernului american de-a primi aprobarea legislatorilor pentru fiecare datorie emisă.

Parlamentul portughez a adoptat o lege care legalizează eutanasia pentru persoanele aflate în mare suferință și cu boli incurabile, aceasta aplicându-se numai cetățenilor și rezidenților legali, menționează France24. Conform prevederilor legale, doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor avea voie să solicite asistență pentru moarte. Acesta îi va acoperi doar pe cei care se află în stadiul terminal, ori suferă de boli incurabile, cu excepția cazului în care se consideră că nu sunt apți din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie. Totodată, străinii de pe teritoriul țării nu vor putea solicita eutanasierea. Proiectul de lege privind eutanasia a fost aprobat de parlament de patru ori în ultimii trei ani, dar trimis înapoi de fiecare dată pentru o revizuire constituțională din cauza opoziției președintelui. Versiunea definitivă a legii a fost adoptată vineri cu sprijinul socialiştilor la guvernare, care deţin majoritatea absolută în parlament. Eutanasia și sinuciderea asistată sunt permise doar în câteva țări din Europa, inclusiv în țările Benelux și în Spania.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că va investi într-o fabrică de baterii pentru mașini electrice din nordul Franței, care va contribui semnificativ la creșterea economiei țării, informează Bloomberg. Anunțul oficial a fost făcut în cadrul vizitei locului„ gigafabricii ” din  portul Dunkerque, din nordul Franței. În discursul său, Macron a confirmat că producătorul taiwanez de baterii ProLogium Technology Co. va investi 6,7 miliarde de euro pentru a construi o fabrică gigantică în oraș. „Este corect să spunem că există un ecosistem în dezvoltare pentru baterii în nordul Franței. Sunt mândru să spun aici că, deși piața forței de muncă a cunoscut de zeci de ani închiderea fabricilor, suntem în proces de redeschidere, de industrializare”, a declarat acesta. Noua fabrică, care este a patra de acest gen, va implica o investiție de 4 miliarde de euro și va crea peste 3.000 de locuri de muncă. În ultimii 40 de ani, Franța a pierdut în medie 50.000 de locuri de muncă industriale în fiecare an, potrivit biroului președintelui Franței.

Zeci de mii de manifestanți au blocat o autostradă importantă din capitala Serbiei, Belgrad, pentru a cere demisia oficialilor de rang înalt și reducerea violenței în mass-media, relatează France24. Prin protestul lor, manifestanții au cerut guvernului să revoce licențele de difuzare ale canalelor de televiziune care promovează conținut violent și să interzică ziarele pro-guvernamentale care stârnesc tensiuni prin vizarea dizidenților politici. „Am simțit nevoia să vin aici din cauza copiilor mei și pentru că vreau să trăiesc în Serbia fără violență”, a declarat un activist, în vârstă de 48 de ani, pentru publicația sârbă AFP Zdravko Jankovic. Mai multe partide de opoziție au convocat protestele după ce săptămâna trecută 17 persoane au fost ucise, printre care  opt studenți și un agent de securitate dintr-o școală primară din Belgrad. În același timp, președintele sârb, Aleksandar Vučić, a calificat protestele drept o cascadorie „politică”. „Ei și-au programat mitingurile politice în zilele de doliu național, cu unicul scop de violență și preluare violentă a puterii”, a menționat președintele Serbiei, într-un interviu televizat. Potrivit grupului de cercetare Small Arms Survey, Serbia ocupă cel mai înalt nivel în deținerea armelor de foc din Europa, aproximativ 39 persoane din 100 deținând câte o armă de foc.

Kemal Kılıçdaroğlu, cel mai important candidat al opoziției din Turcia, a acuzat Rusia de interferențe electorale cu câteva zile înaintea scrutinului prezidențial de duminică, informează The Guardian. Conform declarațiilor liderului politic, rușii se află în spatele „montajelor, comploturilor, conținutului fals profund și casetelor lansate în această țară. Dacă Rusia vrea «prietenia» Turciei după alegerile din acest weekend, ar trebui să-și ia mâinile de pe statul turc”. În același timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile privind interferența electorală. „Declarăm oficial, nu se poate vorbi de vreo interferență. Dacă cineva i-a oferit domnului Kılıçdaroğlu astfel de informații, sunt mincinoși ”, a menționat el. Alegătorii turci vor merge la vot pe 14 mai pentru a vota atât pentru președinte, cât și pentru parlament. Realegerea lui Recep Tayyip Erdoğan, actualul președinteal Turciei, i-ar oferi conferi mai multă autoritate asupra mandatului său și de a-și concentra puterea în jurul partidului său, folosindu-și poziția de influență pe scena mondială pentru a-și întări controlul în cadrul statului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …