Home / A fost azi în lume / Au fost 11 și 12 iunie în lume – cel mai sângeros atac armat din istoria recentă a SUA, revoltă și jafuri de magazine și camioane cu alimente în Venezuela și îngrijorări privind inflitrarea ISIS în Albania

Au fost 11 și 12 iunie în lume – cel mai sângeros atac armat din istoria recentă a SUA, revoltă și jafuri de magazine și camioane cu alimente în Venezuela și îngrijorări privind inflitrarea ISIS în Albania

TITLURILE ZILEI

1. Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar alte 53 rănite în urma unui atac armat asupra unui club de noapte al comunității LGBT din orașul american Orlando, relatează The Guardian. Numărul victimelor confirmate până în prezent reprezintă cel mai tragic bilanț înregistrat vreodată în urma unui atentat în istoria recentă a Statelor Unite ale Americii. Autoritățile l-au identificat pe autorul atacului, Omar Mateen, un american de 29 de ani cu origini afgane, forțele de ordine tratând atacul drept ”un act de terorism domestic”, însă există indicii că agresorul ar fi acționat în numele ISIS. Acesta a declanșat atacul asupra clubului în jurul orei locale 02:00 a nopții de sâmbătă spre duminică, bărbatul fiind înarmat cu o pușcă de asalt, un pistol și un dispozitiv improvizat. Mateen a fost ucis 3 ore mai târziu în urma unui schimb de focuri cu trupele SWAT care au condus o operațiune de salvare a ostaticilor care rămăseseră captivi în club. Potrivit CNN, atacatorul a apelat numărul de urgență 911 după ce a pătruns în club și a afirmat că este afiliat Statului Islamic.

2. Cel puțin 4.000 de civili au reușit să scape din Fallujah, orașul asediat de armata irakiană pentru a fi eliberat de sub controlul militanților Statului Islamic, după ce trupele guvernamentale au reușit să securizeze o primă rută sigură pentru populația prinsă în mijlocul confruntărilor, anunță Reuters. Securizarea rutei a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, aceasta fiind prima dintr-o serie de alte căi de acces care există pentru ca orașul să fie părăsit de civili, a anunțat purtătorul de cuvânt al operațiunilor militare, generalul de brigadă Yahya Rasool. ”Ne așteptăm ca alte câteva mii de civili să-i urmeze în următoarele zile pe ceilalți 4.000 care au părăsit deja orașul”, a declarat acesta.

3. Venezuela se confruntă cu scene dramatice din cauza crizei alimentare, fiind semnalate ciocniri violente între cetățenii care se luptă să achiziționeze puținele provizii din magazine, dar și cazuri de jaf asupra depozitelor de alimente sau furturi din camioane și magazine efectuate de grupuri armate organizate, relatează Reuters. Revoltele cauzate de lipsa alimentelor, precum și jafurile violente au devenit un eveniment zilnic și o problemă majoră pentru guvernul controlat de președintele Nicolas Maduro. ”Vrem mâncare! Ne este foame”, au scandat recent protestatarii în fața unui supermarket înconjurat de forțele de ordine, înainte de a le fi permis să cumpere câte 2 pachete de paste făinoase fiecare.

sua obama hillary alegeri4. Majoritatea membrilor Partidului Democrat își doresc ca fostul candidat pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din SUA, Bernie Sanders, să dețină un ”rol major” în strcturile formațiunii, existând premiza ca acesta să fie desemnat drept propunerea democraților pentru vicepreședinte, se arată într-un sondaj al Reuters/Ipsos. Charisma lui Sanders și impresia pozitivă pe care acesta a lăsat-o în urma campaniei electorale i-a determinat pe 75% dintre democrați să îl dorească pe acesta într-o funcție importantă după ce acesta a pierdut cursa nominalizării în detrimentul lui Hillary Clinton. Totodată, circa două treimi dintre democrați consideră că acesta ar trebui să fie alegerea lui Clinton pentru postul de vicepreședinte.

5. Trupele armatei irakiene au avansat asupra pozițiilor deținute de militanții Statului Islamic în Mosul, cel mai mare dintre cele controlate de aceștia și al doilea ca mărime din țară, informează Reuters. Ofensiva trupelor guvernamentale face parte dintr-o operațiune de asalt pe mai multe fronturi lansată împotriva ISIS în Irak. Trupele irakiene au mutat vehicule blindate și tancuri în satul Haj Ali, aflat la 60 de kilometri de Mosul, sub acoperirea focului de artilerie și a raidurilor aeriene.

6. Tabăra care susține ieșirea Marii Britanii din UE înregistrează un avans fără precedent, de 10 procente, în detrimentul susținătorilor rămânerii în spațiul comunitar la referendumul din 23 iunie, potrivit unui sondaj al ORB, relatează The Independent. Astfel, susținătorii unui Brexit sunt creditați cu 55% dintre opțiunile unui eșantion de 2.000 de persoane, cu 4 procente mai mult decât o măsurătoare similară realizată în luna aprilie. Sondajul marchează preferința de vot a respondenților, fiind luate în calcul și părerile celor care nu sunt siguri că vor participa la scrutinul care va decide soarta Marii Britanii în UE. Chiar și așa, tabăra ”Brexit” stă mai bine din punct de vedere al hotărârii de a vota, în condițiile în care 78% dintre suporterii ieșrii din UE spun că vor vota cu siguranță la referendum, în timp ce doar 66% dintre cei care au răspuns că preferă ca Marea Britanie să rămână în spațiul comunitar au menționat că vor participa cu siguranță la referendum.

libia sirte eliberat isis7. Forțele guvernamentale libiene au reușit să alunge militanții Statului Islamic din orașul-port Sirte, ultimul bastion pe care aceștia îl dețineau în statul nord-african, desfășurând totodată soldați pe străzile din centrul orașului, scrie The Guardian. Trupele care au eliberat orașul sunt formate din miliții provenite din Misrata, un oraș din vestul țării, membrii acestora fiind afiliați guvernului libian sprijinit de ONU. Trupele au cucerit aeroportul orașului în cursul zilei de vineri, reușind să elibereze restul orașului în urma unor schimburi de focuri cu militanții ISIS cantonați în sediul unui centru de conferințe care a fost totodată bombardat cu foc de artilerie.

8. Aproape de 6 ori mai mulți suporteri ai lui Bernie Sanders sunt pregătiți să o sprijine pe Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii decât cei care ar prefera să voteze cu Donald Trump în noiembrie, potrivit unui sondaj al SurveyUSA, comandat de The Guardian. Astfel, 41% dintre susținătorii lui Sanders ar vota cu Clinton, în timp ce doar 7% l-ar prefera pe Trump, iar aceasta doar pentru a protesta împotriva candidatului democrat la alegerile preziențiale. Cu toate acestea, în eventualitatea unui scenariu improbabil prin care Sanders ar rămâne în cursa prezidențială, atunci alegerile ar fi câștigate cu o diferență de 3 procente de Donald Trump, în detrimentul lui Hillary Clinton. În cazul celui mai probabil scenariu – al unei confruntări între Clinton și Trump – respondenții au indicat că ar vota în proporție de 39% cu Clinton, 36% cu Trump, în timp ce candidatul Partidului Libertarian, Gary Johnson, ar obține 6% din voturi, iar cel al Partidului Verde, Jill Stein, 4%.

9. Autoritățile din Albania fac eforturi pentru a contracara un curent de simpatie pentru Statul Islamic, care a înflorit în ultima perioadă în interiorul unui stat-membru al NATO și un important aliat al Statelor Unite ale Americii, relatează Washington Post. Materialul publicației americane face referire la încarcerarea unui cleric musulman într-o țară care se mândrește cu toleranța religioasă și coexistența diferitelor comunități pe teritoriul său. Bujar Hysa a fost condamnat recent pentru recrutarea unor tineri care să se alăture militanților Statului Islamic. Până acum, peste 100 de albanezi au călătorit în Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupării teroriste. Între timp, guvernul de la Tirana a lansat mai multe legi prin care este interzisă propaganda islamistă și afilierea la ISIS, iar 3 clerici și alte 6 persoane au fost deja arestate sub incidența noii legislații. Cu toate acestea, aliații Albaniei privesc cu îngrijorare faptul că discursul islamist pare a câștiga tot mai mulți adepți într-o țară cu o populație de doar 2,8 milioane.

10. Responsabilii israelieni ai turismului din Ierusalim distribuie hărți în care o serie de atracții aparent neinteresante sunt marcate, în timp ce altele importante aparținând cultului musulman sunt ignorate, iar numele acestora este trecut în versiunea limbii ebraice, se arată într-un material Al Jazeera. De asemenea, sunt marcate pe hartă și așezările de locuințe evreiești de pe teritoriul palestinian, chiar dacă hărțile turistice au scopul de a servi drept ghid pentru orașul vechi și vestigiile sale istorice. Materialele sunt realizate și distribuite gratuit de ”Elad”, o organizație politică privată care are ca scop preluarea proprietăților palestiniene din Ierusalimul de Est și vânzarea acestora către evrei. Organizația, precum și altele care operaeză in zonă, contribuie astfel la o propagandă care sprijină interesele guvernului israelian de a acapara tot mai multe teritorii aparținând palestineinilor și de a legitima astfel de acțiuni prin alienarea valorilor și tradițiilor musulmane.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 6 ianuarie în lume – Administrația Statelor Unite a decis să redirecționeze o parte din ajutorul militar de la Egipt către Liban, Armata nord-coreeană a lansat o rachetă în timpul întâlnirii dintre secretarul de stat american, Antony Blinken, cu oficialii sud-coreeni, Un reprezentant al Organizației Națiunilor Unite a fost trimis în Yemen pentru a reduce tensiunile

Material realizat de Anca Badea și Nicoleta Dumitru   Administrația Statelor Unite a decis să …