Material realizat de Miruna Constantinescu
Consilierul special Jack Smith și-a încheiat activitatea în cadrul a două anchete penale ale președintelui ales Donald Trump și a demisionat din Departamentul de Justiție, conform Politico. Plecarea sa a fost anunțată într-o notă de subsol a unui dosar adresat judecătorului Aileen Cannon, în care se cerea să nu prelungească un ordin care blochează publicarea raportului final al lui Smith. Oficialii Departamentului de Justiție susțin că ordinul judecătorului a depășit atribuțiile sale. Procurorul general Merrick Garland a anunțat că intenționează să publice doar partea din raport care se referă la ancheta privind eforturile lui Trump de a submina alegerile din 2020. Partea referitoare la documentele clasificate va rămâne secretă din cauza unui caz penal aflat în desfășurare. Demisia lui Smith înainte de încheierea mandatului președintelui Joe Biden a fost anticipată, iar Trump a cerut deseori urmărirea penală a lui Smith pentru gestionarea anchetelor sale.
Pane de curent masive în Los Angeles au fost provocate de incendiile de vegetație în desfășurare, potrivit The Guardian. Aproape 35.000 de locuințe și întreprinderi din Los Angeles au rămas fără electricitate din cauza incendiilor care afectează regiunea. 16.100 de clienți ai Departamentului de Apă și Energie din Los Angeles și 100 de clienți ai Pasadena Water and Power s-au confruntat cu întreruperi de energie. Alte zone din California, precum San Bernardino, Riverside și Santa Barbara, au fost afectate. Autoritățile au restabilit alimentarea cu energie pentru peste 355.000 de clienți, dar incendiile au continuat să facă ravagii, cu patru incendii majore în desfășurare. Pompierii luptau în continuare pentru a izola incendiile din Palisades, Eaton, Kenneth și Hurst. În acest context, președintele consiliului de supraveghere al comitatului Los Angeles, Kathryn Barger, l-a invitat pe președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, să viziteze zona afectată. Barger a subliniat că o astfel de vizită ar aduce speranță comunității locale.
Mii de victime neînregistrate în statisticile oficiale suferă din cauza lipsei de tratamente esențiale în Sudan, afirmă The Guardian. Într-o țară devastată de război, unde sistemul de sănătate aproape că s-a prăbușit, echipele medicale ale organizației Médecins Sans Frontières (MSF) luptă pentru a salva vieți. În Sudan, aflat în al doilea an de conflict, s-a declanșat cel mai mare dezastru umanitar din lume, iar oamenii aflați în cele mai vulnerabile situații sunt cei care suferă cel mai mult. Șeful de echipă medicală la MSF, dr. Javid Abdelmoneim, este unul dintre cei care se află în prima linie, oferind îngrijiri vitale în capitala Khartoum, subliniind cum războiul afectează în mod disproporționat femeile însărcinate, mamele noi și nou-născuții. În Sudan, impactul războiului s-a extins dincolo de rachete și gloanțe. De asemenea, multe vieți au fost pierdute din cauza lipsei de insulină pentru diabet sau care nu au avut acces la dializă renală, cazuri ce nu au apărut în nicio statistică oficială de decese din Sudan.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a anunțat captura a doi soldați nord-coreeni răniți în regiunea Kursk, din Rusia, confirmă BBC. Cei doi soldați se află acum în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei din Kiev, unde beneficiază de îngrijiri medicale conform Convenției de la Geneva și au fost interogați cu ajutorul interpreților, întrucât vorbesc doar coreeană. Volodimir Zelensky a mulțumit soldaților din Forțele pentru Operațiuni Speciale, deoarece soldații ruși execută soldații răniți nord-coreeni pentru a șterge orice dovadă a implicării Coreei de Nord în război. În timpul interogatoriului, unul dintre soldați a declarat că a fost trimis în Rusia pentru un antrenament, nu pentru a participa în război. În ceea ce privește identitatea lor, unul avea o carte de identitate militară rusă cu numele unei persoane din Republica Tuva, iar al doilea nu deținea niciun document. Biroul lui Zelensky a declarat că rușii încearcă să disimuleze originea nord-coreeană a prizonierilor, oferindu-le documente care susțin că sunt din alte teritorii controlate de Moscova.
Mii de persoane au protestat în Coreea de Sud în timp ce Yoon Suk Yeol a rezistat la a doua încercare de arestare, relatează Al Jazeera. Poliția a mobilizat 1.000 de ofițeri înaintea unei a doua încercări de arestare a președintelui suspendat din cauza decretului său privind legea marțială. Mii de sud-coreeni au continuat să se adune pentru proteste rivale la Seul, în timp ce anchetatorii pregătesc o nouă încercare de arestare a președintelui suspendat Yoon Suk-Yeol în legătură cu decretul său de scurtă durată privind legea marțială. Protestatarii pro și contra lui Yoon s-au adunat în condiții sub zero grade de-a lungul drumurilor principale din centrul capitalei țării, fie cerând arestarea acestuia, fie cerând ca destituirea sa să fie declarată nulă. Mai mult, șeful securității lui Yoon, Park Chong-Jun, a demisionat din funcție după ce a fost anchetat pentru blocarea arestării președintelui în dificultate.