Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 11 și 12 februarie în lume – Cursa prezidențială din Cipru a fost câștigată de Nikos Christodoulides, cetățenii sirieni aflați în teritoriile controlate de rebeli au denunțat eșecul umanitar în urma cutremurelor din Turcia și Siria iar șapte soldați congolezi acuzați de „lașitate” au fost condamnați la moarte

Au fost 11 și 12 februarie în lume – Cursa prezidențială din Cipru a fost câștigată de Nikos Christodoulides, cetățenii sirieni aflați în teritoriile controlate de rebeli au denunțat eșecul umanitar în urma cutremurelor din Turcia și Siria iar șapte soldați congolezi acuzați de „lașitate” au fost condamnați la moarte

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Cursa prezidențială din Cipru a fost câștigată în turul al doilea de fostul Ministru al Afacerilor Externe, Nikos Christodoulides, informează Reuters. Acesta a câștigat funcția de șef al statului cu promisiunea de a pune capăt instabilității politice și ieșirea din impasul diplomatic cu ciprioții de origine turcă. Fostul ministru de externe a candidat ca independent, bucurându-se totuși de susținerea a mai multor formațiuni politice de centru și centru-dreapta. Oponentul său, Andreas Mavroyiannis, diplomat și fost reprezentat la ONU al Ciprului a acceptat înfrângerea, mulțumindu-le membrilor din personalul de campanie. Misiunea de a restabilii relațiile cu ciprioții de origine turcă este una foarte dificilă, întrucât relațiile dintre cele două grupuri demografice sunt extrem de reci. Aceste tensiuni se întind pe mai multe decenii, în urma intervenției militare turcești din 1974. 

 

Cetățenii sirieni aflați în teritoriile controlate de rebeli au denunțat eșecul umanitar în sprijinirea zonelor aflate în afara autorității guvernamentale, relatează Al Jazeera. În urma cutremurelor ce au afectat Turcia și Siria, mai multe organizații internaționale au trimis personal umanitar în cele două state, însă, conform Apărării Civile Siriene, zonele aflate sub autoritatea lor nu au fost sprijinite. Comitetul de ajutor ONU a motivat acest fapt prin daunele suferite de infrastructura rutieră care nu au permis trimiterea de sprijin umanitar. Ajutorul umanitar a fost livrat guvernului de la Damasc, însă se speculează că distribuirea echitabilă a acestuia în interiorul granițelor nu este posibilă. Secretarul general al ONU a sugerat reuniunea Consiliului de Securitate pentru a dezbate deschiderea de noi puncte de frontieră cu Siria pentru oferirea sprijinului necesar în refacerea zonelor afectate de cutremur. 

 

Șapte soldați congolezi acuzați de „lașitate” au fost condamnați la moarte, în contextul conflictului dintre guvernul Republicii Democrate Congo (RDC) și gruparea rebelă M23, notează BBC. O instanță de judecată din estul RDC a condamnat la moarte șapte soldați din cadrul armatei congoleze, aceștia fiind acuzați de crimă și „lașitate în fața dușmanului”. Deciziile au fost luate pe fondul conflictului cu gruparea M23 care a ocupat o zonă importantă din Kivul de Nord, provocând instabilitate în regiunea din centrul continentului african. Tensiunile au continuat, RDC fiind măcinată de conflicte etnice sau bazate pe controlul resurselor de la obținerea independenței încă din anii 60, în ciuda apelului la pace făcut de Papa Francisc. 

 

O persoană aflată în custodia autorităților pakistaneze a fost linșată și ucisă în urma acuzațiilor de blasfemie, anunță The Guardian. Purtătorul de cuvânt al Poliției Pakistaneze a relatat că o mulțime furioasă a luat cu asalt o secție de poliție, capturând victima și ucigând-o în bătaie. Conform declarațiilor, după ce acesta a decedat, mulțimea a vrut să dea foc cadavrului. Acest tip de incidente este într-o continuă creștere, întrucât blasfemia este un subiect sensibil în țările majoritar islamice, unde și o acuzație falsă poate porni un conflict. De multe ori, aceste acuzații sunt folosite pentru a persecuta minoritățile sau ca act de răzbunare în conflicte personale. Incidentul a fost condamnat de către executivul Pakistanului, realizarea unei anchete fiind cerută de premier. 

 

Zeci de mii de oameni au continuat protestele împotriva reformelor judiciare pe care premierul Israelului intenționează să le realizeze, precizează Al Jazeera. Guvernanții menționează că scopul reformei este de a opri abuzurile comise de instanțele de judecată, deși, în realitate, reforma judecătorească întărește controlul politic asupra puterii judecătorești. Protestatarii au comentat intențiile lui Netanyahu ca fiind nedemocratice și împotriva „identității naționale”. Premierul Netanyahu a menționat că protestele sunt doar manifestații ale opoziției ce a pierdut alegerile din toamna anului trecut, alegeri ce au produs guvernul cel mai de dreapta din istoria statului Israel. Mai multe sondaje de opinie arată că mai bine de jumătate din cetățenii Israelului doresc oprirea sau revizuirea reformei judiciare. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …