Home / A fost azi în lume / Au fost 11 și 12 februarie în lume – Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică, directorul Apple susține că știrile false sunt ”un atentat împotriva umanității”, iar Elveția votează pentru relaxarea condițiilor de obținere a cetățeniei

Au fost 11 și 12 februarie în lume – Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică, directorul Apple susține că știrile false sunt ”un atentat împotriva umanității”, iar Elveția votează pentru relaxarea condițiilor de obținere a cetățeniei

Material realizat de Răzvan Rocaș și Ioana Vințeler

70.000 de rezidenți au fost nevoiți să fie evacuați din Salonic, al doilea cel mai mare oraș din Grecia, după ce autoritățile au descoperit un proiectil de 250 kg îngropat în zona unei benzinării, relatează Al Jazeera. Conform autorităților, bomba datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Se presupune că proiectilul a fost aruncat în nordul Greciei în 1944 în timpul unui raid aerian. În timpul lucrărilor de extindere a rezervoarelor de stocare a combustibilului din cadrul unei benzinării s-a descoperit existența unei bombe extrem de periculoase, fapt ce a alarmat autoritățile de securitate regională. Conform Al Jazeera, procesul de evacuare este considerat ca fiind cel mai amplu de până acum efectuat în timp de pace în întreaga istorie a Greciei. Persoanele cu dizabilități au fost primele evacuate, urmate fiind de refugiații care locuiesc în zona predispusă pericolului. „Evacuarea e obligatorie, dat fiind că un proiectil de asemenea proporții nu a mai fost găsit până acum într-o zonă atât de dens populată”, a declarat Apostolos Tzitzikostas, șeful securității regionale. Dezamorsarea bombei și transportarea acesteia în perimetrul militar reprezintă principalele obiective ale autorităților. Persoanele evacuate au fost transportate în școli, centre culturale aflate în părți ale Greciei ferite de germenii pericolului.

Perpetuarea știrilor false în perimetrul politic reprezintă un atentat împotriva umanității, conform lui Tim Cook, directorul Apple, relatează The Guardian. În cadrul recentelor campanii electorale, rata știrilor veridice a scăzut considerabil. Libertatea de exprimare a devenit o armă importantă prin intermediul căreia falsitatea e propulsată în interiorul opiniei publice. Promovarea dezinformării în schimbul câștigurilor politice a condus la o sporită dorință de a manipula masele de oameni. Într-un interviu cu un ziar național britanic, Tim Cook a cerut guvernelor să promoveze veridicitatea în cadrul campaniilor de informare. Conform acestuia, firmele care contribuie la dezvoltarea tehnologiei ar trebui să creeze instrumente menite a stopa răspândirea falsurilor, fără a submina libertatea de exprimare. „Trecem printr-o perioadă în care unii candidați, câștigători ai alegerilor, își petrec majoritatea timpului încercând să manipuleze opinia publică. Companiile de tehnologie trebuie să creeze instrumente care să reducă debitul știrilor false. Trebuie să încercăm să extirpăm asta, fără a încălca principiile presei și fără a submina libertatea de exprimare”, a declarat Tim Cook.

Zeci de mii de indonezieni s-au adunat în Jakarta pentru a îndemna oamenii să voteze în favoarea unui candidat musulman în cadrul viitoarei alegeri a guvernatorului capitalei, spun cei de la BBC. Fostul guvernator, Basuki Tjahaja Purnama, cunoscut ca Ahok, s-a angrenat și în cadrul acestei alegeri și are mari speranțe că le va câștiga. În prezent, Purnama este acuzat că ar fi insultat Islamul, iar procesul se află încă în desfășurare. Extremiștii musulmani sunt cei care pledează pentru alegerea unui candidat musulman, întrucât se tem că Purnama va dezechilibra scena toleranței religioase. Suporterii adunați în interiorul capitalei și-au scandat puternic dorința de a avea un guvernator musulman care să le apere și interesele de ordin religios.

Donald Trump are în vedere construirea unui nou ordin executiv ce prevede interzicerea accesului în S.U.A. a cetățenilor din anumite țări, relatează BBC. Decizia ex-magnatului american, acum ajuns președinte, de a modifica inițialul ordin executiv vine după ce instanța din San Francisco a decis dezamorsarea planului lui Donald Trump de a interzice accesul în S.U.A. a musulmanilor din 7 țări. Acesta a declarat că ordinul executiv va fi modificat, iar bătălia va fi în cele din urmă câștigată. „Vom câștiga bătălia. Partea supărătoare este că întregul proces implică timp. Vom câștiga bătălia. Avem o mulțime de alte opțiuni, incluzând-o pe cea mai importantă: construirea unui nou ordin executiv”, a declarat Donald Trump în cadrul unui interviu.

Prima fabrică ce luptă împotriva deșeurilor aruncate în oceane a fost deschisă în Swindon, oraș situat în sud-vestul Angliei, relatează The telegraph. În fiecare an, 8 milioane de tone de plastic sunt aruncate în oceane. Animalele marine au de suferit de pe urma acestui fapt, întrucât plasticul înghițit nu poate fi digerat. În ciuda faptului că a fost demonstrat faptul că nu doar animalele au de suferit, ci și omul, deșeurile au continuat să fie aruncate în oceane. Regizoarea Jo Ruxton a realizat un documentar în care a urmărit îndeaproape impactul deșeurilor asupra vieții marine și umane. „Oamenii privesc documentare și au impresia că oceanele sunt încă impecabile, dar adevărul e că nu sunt. Știu o mulțime de echipe de film care și-au petrecut ore întregi penru a curăța plaja pentru a filma țestoasele”, a declarat Jo Ruxton. Fabrica din Swindon dorește reciclarea plasticului din întregul oraș prin transformarea acestuia fie în plastic refolosibil, fie în combustibil.

Universitatea Yale va schimba numele colegiului Calhoun din cauza susținerii rasismului de către cel care i-a dat numele, informează Reuters. Cei care au cerut această măsură susțin că universitatea aflată în Ivy League ar trebui să renunțe la titlul oferit unui absolvent al acestei instituții, de vreme ce acesta a fost un susținător fervent al sclaviei în Statele Unite. Colegiul este numit după John C. Calhoun, nativ din Carolina de Sud, care a ocupat funcția de vice-preşedinte în mandatele lui John Quincy Adams, respectiv Andrew Jackson. Acesta a absolvit în anul 1804. Conducerea a declarat că va redenumi colegiul după Grace Murray Hopper. Aceasta a fost o absolventă care şi-a obținut titlul de doctor în matematică şi fizică matematică în anul 1934. Ea este considerată ca fiind o ilustră figură în domeniul informaticii şi un matematician excepțional, care a făcut parte, de asemenea, din marina americană. Peter Salovey, președintele universității Yale a declarat: „Decizia de a schimba numele unui colegiu nu este una ușoară de întreprins.” Acesta a mai adăugat: „Moştenirea lui Calhoun ca lider național care a promovat cu fervență sclavia ca fiind ”ceva bun” intră în mod fundamental în conflict cu misiunea şi valorile de la Yale.

Trupele turce şi rebelii sirieni au pătruns în ultimul bastion al Statului Islamic în nordul Siriei, Al Bab, în acelaşi timp în care forțele guvernamentale se apropie la rândul lor, relatează Al Jazeera. Lupte crâncene s-au dat împotriva militanților ISIS în oraşul aflat la 40 de kilometri de granița cu Turcia, care a fost asediat încă de luni, când forțele guvernamentale au avansat din sud şi au izolat un drum care ducea către oraş. Gruparea rebelă Ahrar al-Sham, sprijinită de armata turcă, a anunțat sâmbătă pe Twitter că a preluat silozurile şi complexele sportive din cartierele sud-vestice ale orașului. Militarii turci au precizat într-o declarație că cel puțin 43 de soldați ai ISIS au fost „neutralizați” (omorâți sau capturați) în ultimele 24 de ore ale operațiunii. Printre altele, au fost distruse şi adăposturile organizației, două sedii, vehicule, două puncte de întâlnire sau un depozit de arme. Turcia a început o campanie în interiorul Siriei în 24 august 2016, atât împotriva Statului Islamic, cât şi impotriva luptătorilor kurzi.

Mai mult de 100 de mii de indonezieni s-au adunat pentru rugăciuni la moscheea națională din Jakarta, unde liderii religioși i-au îndemnat pe cei prezenți să susțină un candidat musulman în scrutinul de săptămâna următoare pentru alegerea guvernatorului capitalei, informează Al Jazeera. Organizatorii au decis ca adunarea de sâmbătă să aibă loc la Moscheea Istiqlal, după ce poliția a interzis un marş plănuit împotriva guvernatorului Basuki Tjahaja Purnama, care este acuzat că a insultat Coranul. Etnic chinez şi creştin cunoscut ca „Ahok”, guvernatorul se află în proces pentru o presupusă blasfemie, însă rămâne unul dintre principalii candidați în alegerile de miercuri. Acesta îi va înfrunta pe Agus Harimurtri Yudhoyono şi Anies Baswedan, ambii musulmani, într-o cursă pe care analiştii au prefigurat-o ca o luptă apropiată înainte de alegerile prezidențiale din 2019. Maulana Kamal Yusuf, unul dintre vorbitori, a declarat: „ Pe 15 februarie, suntem fericiți să votăm pentru un lider musulman.” De asemenea, a mai adăugat: „Jakarta va condusă de un lider musulman care se supune voii lui Allah.” Guvernatorul Jakartei este acuzat că ar fi declarat într-o întâlnire cu locuitorii orașului că oponenții săi ar fi folosit un vers din Coran pentru a-i induce pe votanți în eroare şi pentru a-l împiedica pe acesta să câştige un nou mandat.

Un cetățean chinez care a fost blocat între granițele Indiei pentru mai bine de 50 de ani a reușit să-și revadă familia și să se întoarcă pe meleagurile natale, informează BBC. Lui Wang Qi, un inspector militar, care a spus că accidental a trecut granița în India în 1963, nu i-au fost oferite suficiente acte pentru a putea trece granița în tot acest timp. Acesta a fost vizitat de diplomați chinezi, care l-au asigurat că eforturi erau făcute pentru a-l duce înapoi în țara sa. Wang şi-a întâlnit familia pe aeroportul din Beijing, pentru ca ulterior în oraşul său, Xianyang, să fie primit de mulțime cu pancarte pe care scria „Bine ai venit acasă, soldat, a fost o călatorie dură.” Wang a primit un document de la Ministerul de Externe al Indiei prin care era declarat valid pentru a părăsi țara. De asemenea, familiei sale indiene i-au fost oferite paşapoarte indiene pentru a putea şi ei să părăsească India. Soția sa, etnică indiană, nu l-a acompaniat, fiind bolnavă. Acestuia i-a fost oferită sarcina de a construi drumuri pentru armata chineză şi a fost capturat când s-a rătăcit în mod nefericit pe teritoriul Indiei în ianuarie 1963. Şi-a petrecut următorii şapte ani în diferite închisori până când un tribunal a ordonat eliberarea sa în 1969.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a declarat că se teme că Marea Britanie va dezbina cele 27 de state rămase în Uniunea Europeană, făcând promisiuni fiecărui stat în parte pe parcursul negocierilor pentru Brexit, informează Reuters. „Celelalte 27 de țări nu ştiu asta încă, dar britanicii ştiu foarte bine cum să abordeze situația”, a declarat Junker la un radio german. „Ar putea să promite țării A ceva, țării B altceva, iar țării C din nou ceva diferit, iar la finalul jocului niciun front unit al Europei.” La finalul lunii martie, Marea Britanie va declanşa discuțiile formale pentru ruperea de Uniunea Europeană, o încercare grea pentru blocul comunitar, care încearcă să-şi mențină atenția şi asupra altor aspecte acute precum prezervarea Greciei în zona Euro, criza refugiaților şi alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. În plus, în țări precum Olanda, Franța sau Germania vor avea loc alegeri electorale în acest an, iar partide populiste anti-UE fiind așteptate să aibă un impact puternic asupra rezultatelor.

Protestatarii împotriva avortului s-au adunat duminică pentru a convinge atât Congresul, cât şj pe Donald Trump să taie fondurile federale clinicilor Planned Parenthood, pe când susținători ai acestora au organizat contra-proteste pe tot cuprinsul țării, relatează The Telegraph. Manifestațiile anti-avort s-au ridicat la un număr de 225 de proteste, pe când susținătorii Planned Parenthood au organizat alte 150 de proteste în diferite locații: parcuri, clădiri guvernamentale sau clinici. La unele dintre clinici, numărul susținătorilor a depăşit numeric pe cel al celor care cer întreruperea finanțării. Per total, adunările şi marşurile au avut loc în 45 de state, în oraşe mai mari sau mai mici, oraşe precum Washington sau Philadelphia, precum şi Saint Paul (Minnesota) sau Orange (California). Planned Parenthood are o istorie de 100 de ani prin intermediul celor 650 de centre care furnizează metode de contracepție şi alte servicii de sănătate pentru femei pe lângă avort, conform celor declarate pe site-ul propriu al organizației.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică într-o provocare de a forța un răspuns din partea lui Donald Trump, conform Al Jazeera. Consilierul pentru Apărarea Națională a Statelor Unite, Michael Flynn, a solicitat o convorbire cu liderul Kim Jong-un după ce proiectilul a fost testat sâmbătă. Președintele american a oferit întregul sprijin Japoniei în urma lansării. „Vreau ca toată lumea să înțeleagă că Statele Unite sunt de partea Japoniei, marele ei aliat, 100%”, a declarat acesta într-o conferință alături de premierul japonez Shinzo Abe. Proiectilul a zburat în jur de jur de 500 de kilometri înainte să se prăbuşească în mare. Inițial, Seulul a declarat că proiectilul a fost probabil un Rodong cu rază medie, pentru ca apoi să îşi schimbe poziția, vorbind despre un Musudan, proiectat să zboare până la 3.000-4.000 de kilometri. Lansarea a venit ca urmare a vizitei în capitala Coreei de Sud de către noul secretar al apărării, James Mattis, săptămâna trecută, acesta avertizând Phenianul că orice atac nuclear ar urma să fie întâmpinat de un răspuns „efectiv şi copleșitor.”

Zonele rurale ale statului australian New South Wales au fost evacuate după ce mai multe incendii s-au iscat pe tot cuprinsul statului, punând în pericol case şi închizând drumuri, informează BBC. Conform autorităților, un număr de 97 de incendii au fost raportate pe tot întinsul statului australian. O persoană a fost transportată la spital în Sydney, după ce a suferit de mai multe arsuri. Un val de căldură în anumite zone a depășit recordurile de temperatură, în timp ce vânturi puternice dinspre deșert alimentau flăcările. Mai mult de 2000 de pompieri, mulți dintre el voluntari, au luptat împotriva focului mistuitor. Oficialii au declarat că au fost mai rele condițiile decât focurile din „Sâmbăta Neagră” din 2009, în statul Victoria, când 173 de persoane au fost ucise.

Populația din Elveția a votat pentru o relaare a legilor stricte privind cetățenia, ușurând-le imigranților până în a treia generație să devină cetățeni elvețieni, informează BBC. Faptul de a fi născut în Elveția nu garantează cetățenia. Rezidenții trebuie să aştepte de obicei în jur de 12 ani înainte de a putea aplica. De asemenea, sunt solicitate teste şi interviuri guvernamentale, foarte scumpe de altfel. Estimările inițiale vehiculează că 59% din populație este de acord cu propunerea. Aceasta îi va scuti pe imigranții până în a treia generație, care sunt născuți în Elveția şi ai căror părinți şi bunici au locuit permanent, de testele şi interviurile ivite în procesul de naturalizare. Rezultatele reprezintă o înfrângere pentru formațiunea de dreapta, Partidul Popular, care a avertizat că măsura este primul pas ca tuturor imigranților, care reprezintă 25% din populația țării, să li se permită obținerea cetățeniei. În fine, noua lege va afecta doar în jur de 25.000 de oameni, dintre care majoritatea au origini italiene.

Printre miile de pancarte folosite la protestele din ultimele două săptămâni din România, reprezentând cele mai mari în ultimii 25 de ani, multe dintre acestea au avut scopul de a apăra Direcția Națională Anticorupție (”Mâinile jos de pe DNA”), scrie The Guardian. Prin încercările din ultima vreme a guvernului de a decriminaliza anumite tipuri de corupție, mulți dintre protestatari s-au raliat agenției de combatare a corupției înființată în 2003. Laura Codruța Kovesi, procurorul general al instituției, care a devenit și figura centrală a luptei dusă împotriva corupției, a dat explicații despre problema în cauză: „De când Ordonanța de Urgență 13 a fost adoptată, fiecare zi reprezintă un risc pentru sistemul judiciar.” Ordonanța adoptată de guvernul lui Sorin Grindeanu într-o ședință de noapte decriminalizează actele de evaziune care sunt mai mici de 200.000 de lei. După ce sute de mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a peotesta, ordonanța a fost abrogată. Cu toate acestea, Kovesi are o altă perspectivă: „Din punctul meu de vedere, riscul nu s-a alterat. Oamenii care au jurisdicția, care au autoritatea de a modifica legislația declară în aceste momente că vor mai exista câteva amendamente adiționale. Nu cred că putem pica la pace.”

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …