Material realizat de Mihai Turcu
Ucraina a participat la un summit cu liderii NATO și ai Uniunii Europene la Londra, publică Deutsche Welle. Summitul a fost găzduit de premierul britanic Keir Starmer. Discuțiile s-au concentrat pe sprijinul pentru Ucraina și securitatea europeană. Starmer a declarat că sprijinul european pentru Ucraina va continua „atât timp cât va fi necesar”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea reînarmării Europei și a anunțat un plan care va fi prezentat pe 6 martie. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat creșterea cheltuielilor pentru apărare în mai multe state europene. Întâlnirea a avut loc după un conflict public între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump. Lideri republicani din SUA Statele Unite au sugerat că Zelenski ar trebui să demisioneze pentru a facilita negocierile de pace. În acest context, Trump a insistat asupra găsirii unei soluții pentru încheierea războiului.
Guvernul austriac de coaliție format din trei partide a primit aprobarea finală, informeza Deutsche Welle. Partidul liberal NEOS a susținut acordul de guvernare, alăturându-se Partidului Popular Austriac (ÖVP) și Partidului Social Democrat (SPÖ). Acest lucru a permis formarea unei majorități parlamentare și învestirea noului executiv. După alegerile parlamentare din septembrie, negocierile pentru formarea unei coaliții au durat peste cinci luni. Deși Partidul Libertății (FPÖ) a obținut cel mai mare număr de voturi, nu a reușit să creeze o alianță guvernamentală. După eșecul negocierilor inițiale, președintele austriac a sprijinit formarea unei coaliții între ÖVP, SPÖ și NEOS. În noul guvern, NEOS va conduce Ministerul de Externe și Ministerul Educației. Prioritățile includ reforme bugetare, reducerea birocrației și reguli mai stricte privind migrația. FPÖ a criticat coaliția, numind-o o alianță a „perdanților” și solicitând alegeri anticipate.
Fostul prim-ministru al Suediei, Carl Bildt, a criticat eforturile Statelor Unite de a obține pacea în Ucraina, anunță Euronews. Acesta a afirmat că administrația Trump a făcut prea multe concesii în fața lui Vladimir Putin. Într-un interviu acordat BBC, Carl Bildt a declarat că politica Statelor Unite a fost destabilizatoare și contrară ordinii internaționale bazate pe reguli. El a subliniat că fără presiune asupra Rusiei, războiul nu se va încheia. Bildt a acuzat administrația americană că a cedat poziții fără ca Rusia să-și modifice cerințele, printre care se numără capitularea Ucrainei. Potrivit acestuia, recentele schimbări de poziție ale SUA nu au influențat atitudinea Kremlinului, care continuă ofensiva militară. Declarațiile au fost făcute în contextul unui summit desfășurat la Londra, unde au participat lideri europeni, precum și reprezentanți din Canada și Turcia, pentru a discuta viitorul Ucrainei.
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat încetarea focului, confirmă Euronews. Acțiunea a venit după 40 de ani de insurgență împotriva statului turc. Anunțul a fost făcut la două zile după ce Abdullah Öcalan, liderul grupării aflat în detenție, a cerut dezarmarea. Declarația, publicată de Firat News Agency, a subliniat că forțele PKK nu vor iniția atacuri, dar se vor apăra dacă sunt atacate. Decizia a survenit într-un context regional marcat de schimbări, inclusiv reconfigurarea puterii în Siria și slăbirea Hezbollah în Liban. Este primul semn de progres de la eșecul negocierilor de pace din 2015. Între timp, Öcalan a cerut să fie eliberat pentru a superviza dizolvarea grupării. Încetarea focului are implicații politice interne în Turcia, unde partidul pro-kurd DEM a fost supus unor presiuni. Oficialii turci analizează oportunitatea unei noi constituții, iar guvernul caută sprijinul kurd pentru prelungirea mandatului prezidențial.
Marine Le Pen a respins ideea de a împărți arsenalul nuclear al Franței pentru apărarea Europei, declară Politicio. Ea a declarat că apărarea franceză trebuie să rămână suverană și a respins orice delegare a capacităților nucleare. Dezbaterea a apărut în contextul în care liderii europeni caută alternative la protecția oferită de Statele Unite, în urma declarațiilor președintelui american Donald Trump privind NATO și Ucraina. În Adunarea Națională, unde partidul lui Marine Le Pen deține o treime din mandate, urmează o dezbatere asupra securității europene. Deși votul nu este obligatoriu pentru executiv, parlamentul influențează bugetul apărării. Ministrul francez al Apărării a clarificat că propunerile președintelui Emmanuel Macron privind o apărare europeană mai puternică nu implică cedarea suveranității nucleare. Le Pen a criticat încercările Uniunii Europene de a-și extinde atribuțiile în domeniul apărării și a afirmat că soluția nu este o mai mare integrare europeană, ci o apărare strict națională.