Material realizat de Diana Dumitrescu și Andrei Rus.
Oficialii statului Maldive au anunțat că doresc interzicerea intrării în țară pentru purtătorii de pașaport israelian, relatează Al Jazeera. Conform purtătorului de cuvânt al cabinetului președintelui statului Maldive, șeful statului a „discutat să fie impusă o interdicție asupra pașapoartelor israeliene”. Nu au fost oferite detalii legate de momentul în care această interdicție va intra în vigoare. Președinte statului, Mohamed Muizzu, a mai anunțat că va demara o campanie de strângere de fonduri intitulată „Maldivienii în Solidaritate cu Palestina”. Conform statisticilor, Maldive era o destinație frecventată de turiștii israelieni, 11.000 dintre aceștia vizitând statul din Oceanul Indian doar în anul 2023. Măsura luată de autorități a fost sprijinită atât de susținătorii guvernului, cât și de partidele de opoziție, care au pus presiune pe președinte pentru a lua această decizie.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul unui summit de pace că are nevoie de susținere, informează Deutsche Welle. Zelenski a participat la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, acesta făcând o vizită surpriză la acest eveniment. Președintele a cerut participanților să fie prezenți la un summit de pace organizat în Elveția, care are drept scop încheierea războiului din Ucraina. De asemenea, acesta s-a întâlnit și cu Secretarul de Apărare al Statelor Unite ale Americii, Lloyd Austin pentru a discuta situația de pe câmpul de luptă din Ucraina. Eforturile lui Zelenski de a mobiliza comunitatea internațională vin în contextul în care Rusia a început să avanseze în cadrul războiului, preluând controlul asupra mai multor regiuni ucrainene. Ultimul câștig teritorial al Rusiei a fost satul Umanskoye din regiunea Donețk.
Partidul de conducere din America de Sud a înregistrat un eșec în cadrul alegerilor generale, conform The Guardian. Congresul Național African (ANC) a înregistrat un rezultat dezamăgitor în cadrul alegerilor generale organizate săptămâna trecută, câștigând doar 40.2% din voturi. Partidul era la conducere de 30 de ani și este partidul pe care Nelson Mandela l-a condus către succes, în urma abolirii sistemului apartheid din Africa de Sud. Aceștia au scăzut în procente cu mai mult de 17% față de alegerile din 2019. Conform Constituției, noul Parlament va trebui să aleagă în următoarele 14 zile un nou președinte în cadrul unei ședințe. Populația Africii de Sud a fost îndemnată să nu mai voteze pentru ANC din cauza ratei mari de șomaj, întreruperilor frecvente de curent, rata mare de violență și infrastructura degradată a statului.
Autoritățile din Coreea de Nord au declarat că vor înceta să lanseze atacuri cu baloane umplute cu gunoi asupra Coreei de Sud, relatează AP News. Oficialii din Coreea de Nord au anunțat că vor fi încetate toate acțiunile legate de trimiterea de baloane umplute de gunoi asupra Coreei de Sud. Într-o declarație, aceștia susțin că acțiunea cu baloanele au reușit să facă locuitorii Coreei de Sud să aibă „destulă experiență legată de cât de inconfortabili se simt”. Anunțul Coreei de Nord vine în contextul în care Coreea de Sud a anunțat că plănuiește să pedepsească Phenianul pentru atacurile insuportabile pe care aceștia le-au demarat în ultima perioadă. Observatorii au adăugat că Coreea de Sud ar putea relua obiceiul de a transmite mesaje în Coreea de Nord care conțin mesaje critice la adresa situației legate de drepturile omului, știri internaționale și melodii k-pop.
Protestele evreilor ultra-ortodocși au blocat drumurile din Ierusalim, informează AP News. Protestele evreilor ultra-ortodocși sunt legate de decizia autorităților din Ierusalim de a revoca dreptul de a nu face serviciul militar pentru comunitatea ultra-ortodoxă. Zeci de religioși s-au strâns în fața Curții Supreme în timp ce oficialii verifică legalitatea excluderii comunității de la îndeplinirea serviciului militar obligatoriu. O decizie este așteptată în săptămânile care urmează. Problema scutirii de serviciul militar pentru comunitatea ultra-ortodoxă a înfuriat publicul general, care este obligat să îndeplinească pregătirea militară începând cu vârsta de 18 ani. Dacă un bărbat din comunitatea religioasă dovedește că este înscris la studiile religioase, acesta primește o scutire de la participarea de la serviciul militar. Mai mulți deputați, însă, susțin că dacă se impune înrolarea obligatorie pentru evreii ultra-ortodocși, se va produce o „rupere a societății Israeliene”.
Ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a declarat că armata chineză este pregătită să oprească mișcarea de independență a Taiwanului prin folosirea forței, relatează Al Jazeera. Declarația sa a avut loc în cadrul forumului Shangri-La Dialogue, unde Dong Jun a descris Taiwanul ca fiind nucleul problemelor Chinei. Totodată, acesta a acuzat Partidul Progresist Democratic din Taiwan de separatism și ștergerea identității naționale chineze. În plus, acesta a declarat că oricine ar îndrăzni să despartă Taiwanul de China „va fi zdrobit în bucăți și va suferi propria distrugere”. Ca reacție la declarațiile ministrului chinez al apărării, oficialii din guvernul Taiwanului au susținut că acestea sunt provocatoare și iraționale.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au convenit să mențină majoritatea reducerilor producției de petrol până în 2025, conform Reuters. Organizația a declarat că această decizie a venit pentru a sprijini piața în contextul cererii reduse, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a creșterii producției rivale din SUA. Prețul petrolului Brent a fost aproape de 80 de dolari pe baril, sub nivelul necesar pentru a echilibra bugetele multor membri OPEC+. Cererea scăzută din China și stocurile mari de petrol din economiile dezvoltate au afectat prețurile. Ministrul energiei saudit, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că organizația ar putea suspenda sau inversa reducerea producției dacă cererea nu va fi suficient de puternică.
Prim-ministrul Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a afirmat că mediatorii speră ca toate părțile să răspundă pozitiv principiilor propunerii de încetare a focului în Gaza, relatează Reuters. Propunerea armistițiului a fost prezentată zilele trecute de președintele american Joe Biden. În timpul unei convorbiri telefonice cu Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, Al Thani a menționat că propunerea include retragerea forțelor israeliene din Gaza, eliberarea deținuților, inclusiv femei și bătrâni, în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni și intrarea ajutorului umanitar în regiune. Oficialii din Qatar și Egipt mediază discuțiile dintre Israel și Hamas. Al Thani, care este și ministrul de externe al Qatarului, a declarat în aprilie că oficialii din Qatar reevaluează rolul său ca mediator în conflict.
Fostul președinte american, Donald Trump, și-a creat un cont pe TikTok, platformă de socializare pe care a criticat-o vehement în timpul mandatului său, conform CNN. În primul său videoclip, Trump a apărut alături de CEO-ul UFC, Dana White, la un meci de Ultimate Fighting Championship. Trump a salutat utilizatorii TikTok și a exprimat că este o „onoare” să fie pe platformă. Contul său, verificat și recent creat, are deja peste 650.000 de urmăritori și peste 6 milioane de vizualizări la primul videoclip. Această mișcare subliniază schimbarea de atitudine a lui Trump față de TikTok, platformă pe care a încercat să o interzică în SUA în timpul administrației sale, din cauza legăturilor cu China.
Sonda lunară chineză Chang’e-6 a aterizat cu succes pe partea îndepărtată a Lunii, cu scopul de a colecta mostre rare din bazinul South Pole-Aitken, relatează France 24. Administrația Spațială Națională din China a declarat că este prima dată când sunt colectate mostre din acea zonă rar explorată. După ce sonda va colecta sol și roci lunare, mostrele colectate vor fi lansate înapoi de pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră în explorarea lunară. Această misiune marchează un progres semnificativ pentru programul spațial al Chinei, programul spațial care a accelerat sub președintele Xi Jinping, atingând realizări considerabile. Beijingul plănuiește o misiune lunară cu echipaj până în 2030 și intenționează să stabilească o bază pe Lună.