Material realizat de Ioana Mănăilă
Conform studiilor, problemele de etică care apar în cadrul clinic tind să ridice cel mai frecvent întrebări de etică personală, dar și de moralitate. „Ce ar trebui făcut?” Această întrebare ridică foarte mari probleme atunci când trebuie luată o decizie foarte importantă, în cazul de față, de a alege între pacienți.
Conform majorității codurilor morale și în special a principalelor religii ale lumii, ideea de a lua o viață, cel puțin în majoritatea circumstanțelor, este greșită. Dar, în general este acceptată și credința conform căreia a salva o viață este bine.
Există multe situații în medicină și asistență medicală în care medicul sau asistentul medical trebuie să ia decizii și oricare ar fi decizia aleasă, ea tot va avea consecințe negative. Așa cum există legi naturale care guvernează universul fizic, ca legea gravitației, așa există și legi morale care determină ce este moral corect în orice situație dată, aceste legi fiind absolute.
Etica reprezintă înțelegerea naturii conflictelor care decurg din imperativele morale și modul în care acestea pot fi rezolvate cel mai bine. Însă, aceasta nu decide ce este corect sau greșit din punct de vedere moral, ci ia în considerație cum ar trebui acționat cel mai bine în privința îndatoririlor și obligațiilor noastre ca agenți morali.
Probleme de etică în domeniul asistenței medicale
Problemele ce țin de etică implică respectarea oamenilor, tratarea oamenilor cu demnitate, tratarea corectă a oamenilor și susținerea alegerii pacientului. Atunci când se discută de probleme de etică în domeniul sănătății, mai exact bioetică, tindem să ne gândim la probleme ce țin de calitatea vieții, definirea vieții, ce este o persoană, prelungirea vieții, dar și la drepturile omului.
Etica Medicală
Medicii au obligații ce țin de îngrijirea pacienților și obligații specifice față de societate. În general, se consideră că medicii trebuie să acționeze întotdeauna în interesul pacienților lor, însă uneori există un conflict între obligațiile față de un pacient și cele percepute a fi datorate comunității sau altor pacienți. Principiul central al eticii medicale moderne este respectul pentru autonomia pacientului și principiul fundamental al consimțământului informat.
Atunci când apare o problemă de etică, trebuie să judecăm ce e bine sau rău, să alegem între opțiuni, să decidem dacă trebuie să facem ceva sau să nu facem nimic, dacă ar trebui sau nu ar trebui să acționăm. Acestea apar când există o dilemă și trebuie să se facă o alegere dificilă. Aceste alegeri sunt influențate mereu de aspecte etice, morale, de drepturile pacienților, de Codul Etic al Medicilor și nu numai.
Surse
Benjamin Freedman, C. W. (1999). Duty and Healing: Foundations of a Jewish Bioethic. Routledge.
Etica și etica medicală. (n.d.). Boli Ocupaționale, USMF .
Europe, C. o. (2015). Ghid pentru procesul decizional privind tratamentul medical în situațiile de la fnalul vieții. Council of Europe , 30.
McCarthy, J. (2003, december 8). Principlism or narrative ethics: must we choose between. Medical Humanities .
Popovici, S. (2017). Etica în asistenţa medicală. OAMMR-IAȘI .
Schneider, C. E. (1998). The Practice of Autonomy: Patients, Doctors, and Medical Decisions. University Press.