Home / Politica si... / Afaceri / Analiză : India, aliatul de încredere al unei Rusii tot mai izolate

Analiză : India, aliatul de încredere al unei Rusii tot mai izolate

putin_narendra_modi_india_rusiaCNN scrie că prăbușirea avionului MH17, ce a dus la moartea a 298 de persoane, a împărțit lumea în două mari tabere: cei ce militează  pentru pedepsirea aspră a Rusiei pentru sprijinirea rebelilor separatiști și cei care susțin, direct sau prin exprimarea neutralității, autoritățile de la Moscova.

Deși oficialii de la New Delhi au transmis condoleanțe pentru familiile victimelor, ei nu au adus acuzații Rusiei.  Oare poate Rusia conta pe India, cea mai mare democrație din lume, în cea mai tensionată perioadă pe care o are de înfruntat de după încheierea Războiului Rece?

Săptămâna trecută, înaintea controverselor declanșate de prăbușirea zborului Malaysia Airlines, în cadrul summit-ului BRICS, desfășurat în Brazilia, prim ministrul indian Narendra Modi și-a exprimat atașamentul față de ruși, declarând că „În India, chiar și atunci când întrebi un copil cine este cel mai mare aliat al țării sale, el iți va răspunde ca acela este Rusia”.

O altă dovadă a relațiilor diplomatice apropiate dintre cele două state o constituie discursul din anul 2013 de la Moscova al prim-ministrului indian de atunci, Manmohan Singh : „Rusia a fost întotdeauna alături de India în cele mai grele momente, când resursele noastre erau limitate, iar aliații putini… Iar noi nu vom uita niciodată.”

Cei doi prim-miniștri făceau referire la deceniile de relații diplomatice fructuoase, începând cu anul 1947, când India și-a câștigat independența,  apoi  aducerea sa sub doctrina socialistă în anii 1950, continuând cu Războiul Rece și ruptura Uniunii Sovietice.

Loialitatea pe care India o poată Rusiei a dezamăgit o serie largă de aliați ai oficialilor de la New Delhi. Dintre aceștia, Washingtonul a arătat semne de dezaprobare încă de când India a afișat o poziție neutră  față de anexarea Crimeei.

De asemenea, ambasadorul Ucrainei la New Delhi a declarat că este șocat de atitudinea țării în care se află, care „ar fi trebuit să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”,  mai ales dat fiind scopul său de a deveni  membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Alianța dintre cele două state este, aparent, greu de imaginat. Rusia și India au puține lucruri în comun cât privește moștenirea culturală, se conduc după idealuri complet diferite și au traiectorii economice și demografice contrare.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent realizat de PEW, 45% din indieni au o părere „favorabilă” despre Rusia, dar 56% din respondenți și-au afirmat preferința pentru Statele Unite. Așadar, de ce India nu înclină spre a facilita relațiile diplomatice cu SUA?

Potrivit jurnalistului indian Rajeev Sharma, „americanii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a-și face prieteni cu ușurință atunci când au nevoie, dar apoi îi părăsesc fără niciun argument”. Pe de altă parte, Rusia a fost un aliat constant. Statul a fost sursa cea mai mare de armament a Indiei și, spre deosebire de SUA, Moscova a evitat relațiile comerciale cu Pakistan, inamicul Indiei, un fapt care nu se poate spune că se aplică și americanilor.

Ceea ce este de urmărit va fi cum India își va răsplăti protectorul în perioada ce va urma. Până când rațiunile economice, comerțul cu arme și energie, vor umbri valorile pe care India le urmărește ca stat?

 

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *