Pe 3 decembrie, Amnesty International a lansat cea de-a treia ediție a campaniei „Write for Rights” (Scrie pentru Drepturi), dedicate drepturilor omului.
Timp de două săptămâni, activiștii organizației non-guvernamentale vor promova și încerca să adune susținere în numele a 10 activiști și a două comunități care suferă de încălcări grave ale drepturilor omului, precum detenție în mod arbitrar și tortură.
Calendarul evenimentelor conține o piesă de teatru forum de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, ce va avea loc în data de 10 decembrie și un flash-mob în cadrul centrului comercial bucureștean Sun Plaza Mall. În plus, voluntarii Amnesty International Bucuresti vor organiza sesiuni de scriere a unor scrisori de susținere, ce se vor ține în nouă licee din șapte orașe din țară, dar și în universități din București.
Printre cererile de anul acesta ale activiștilor se număra eliberarea lui Chelsea Manning, fost soldat american care ispășește o condamnare de 35 de ani de închisoare în urma publicării unei serii de informații guvernamentale clasificate pe Wikileaks, compensații și asistență medicală pentru victimele din Bhopal, în urma dezastrului din 1984 și eliberarea lui Raif Badawi, închis în Arabia Saudită în 2012 pentru postarea unor mesaje democratice pe Internet.
Campania „Write for Rights” a fost organizată pentru prima dată în 2003, în Polonia. În anul 2013, peste 140 de state au fost implicate în mai mult de 2,3 milioane de acțiuni sub organizarea Amnesty International. Printre succesele campaniei se numără eliberarea din închisoare a trei activiști din Cambodgia și Rusia, în anul 2013.
Amnesty International este un ONG internațional fondat în 1961, care activează în domeniul promovării și apărării drepturilor omului. În România, Amnesty International și-a început activitatea în anul 2011, prin intermediul unui Voluntar Facilitator. Printre activitățile desfășurate de reprezentanța română se numără campania „My body, my rights”, „Stop Torture” și „S.O.S Europe”.