Un judecător federal din Washington a decis că activitatea Agenției Naționale de Securitate (NSA) de colectare a înregistrarilor telefonice ale cetățenilor americani este neconstituțională, informează The Guardian. Este vorba despre prima hotărâre judecătorească luată în acest caz de la dezvăluirile lui Edward Snowden despre amploarea interceptărilor făcute de NSA.
Decizia judecătorului Richard Leon a venit după intentarea unui proces de către avocatul conservator, Larry Klayman și Charles Strange, tatăl unui expert în criptologie care a lucrat pentru NSA și a fost ucis în Afganistan în 2011.
În motivarea deciziei, judecătorul american precizează:”Nu îmi pot imagina o intruziune mai arbitrară și lipsită de discernământ decât această colectare și păstrare a datelor cu caracter personal de la aproape fiecare cetățean, prin instrumente tehnologice avansate.”, informează Le Monde. Leon susține că practicile NSA constituie ”o încălcare a vieții private” ceea ce intră în contradicție cu al patrulea amendament al Constituției Statelor Unite, menit să protejeze cetățenii împotriva perchezițiilor și confiscărilor abuzive.
De asemenea, judecătorul și-a exprimat îndoielile față de principala justificare a reprezentanților NSA pentru activitățile lor, și anume prevenirea atacurilor teroriste. ”Guvernul nu citează un singur caz în care analiza metadatelor colectate de NSA a dus la oprirea unui atac terorist iminent.”, precizează Richard Leon, potrivit The Guardian.
Hotarârea, ce reprezintă o lovitură pentru administrația Obama și este doar începutul unei lupte juridice care se estimează că va dura mai multe luni, a fost salutată de fostul consultant NSA, Edward Snowden, aflat momentan în azil politic temporar în Rusia. ”Am acționat potrivit convingerilor mele că programele de supraveghere în masă desfășurate de NSA nu ar rezista unei provocări constituționale.”, a declarat Snowden care susține că această decizie justifică dezvăluirile sale.
Din partea Casei Albe, care exclude posibilitatea de a-l amnistia pe Edward Snowden în cazul în care acesta ar returna documentele clasificate pe care le deține, reacțiile au fost foarte rezervate cu privire la acest subiect. James Carney, purtătorul de cuvânt al instituției, a refuzat să comenteze decizia judecătorului, în timp ce Andrew Ames, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție a precizat, potrivit The Guardian, că: ”Am văzut această opinie și o studiem. Noi credem că programul este constituțional, așa cum au stabilit anterior alți judecători. În acest moment nu avem alte comentarii.”
Hotărârea nu este definitivă, cazul urmând să fie analizat de instanțele judecătorești superioare.