Teheranul a început luni să reducă procesele de îmbogățire a uraniului, măsură luată ca urmare a acordului interimar încheiat cu marile puteri în luna noiembrie, anunță televiziunea de stat iraniană, citată de BBC News.
Centrifugele de la centrala nucleară de la Natanz, folosite pentru îmbogățirea uraniului, au fost deconectate. “Suspendarea voluntară a îmbogățirii cu uraniu la nivelul de 20% este principala măsură pe care o luăm luni la ora locală 12 (10.30 ora României). Două loturi (de centrifuge) de la Natanz şi patru loturi de la Fordo vor fi deconectate până la ora locală 12.00, ceea ce înseamnă că producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% va fi stopată”, a explicat șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, citat de agenția oficială IRNA.
Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au ajuns la Teheran încă de la sfârșitul săptămânii trecute pentru a verifica dacă Iranul își respectă angajamentele prevăzute de acordul încheiat la Geneva.
Potrivit acordului, reducerea activităților nucleare ale Iranului va deschide calea pentru relaxarea sancțiunilor impuse Republicii Islamice de către comunitatea internațională, Teheranul putând să reia, printre altele, exporturile cu produse petrochimice și comerțul cu aur, în valoare de miliarde de dolari. ”Aisbergul sancțiunilor împotriva Iranului se topește”, a precizat Ali Akbar Salehi, potrivit BBC News.
Prin acordul încheiat pe 24 noiembrie la Geneva între Teheran și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU alături de Germania, Iranul se angajează să limiteze îmbogățirea uraniului la nivelul de 5%, să dilueze stocurile de uraniu înalt îmbogățit, să oprescă activitatea centralelor de la Natanz și Fordo și a rectorului cu apă grea de la Arak și să permită inspecții ale organizațiilor internaționale la instalațiile nucleare. În shimb, Grupul 5+1 promite suspendarea, pentru o perioadă de șase luni, a unora dintre sancțiunile economice. Occidentul și Israelul suspectează Iranul că dorește să se doteze cu bomba atomică, sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teherenul neagă cu vehemență.
Înțelegerea cu Iranul este concepută astfel încât să ofere timpul necesar pentru negocierea unui acord final în urma căruia marile puteri speră să primească garanții că programul nuclear al Teheranului este dezvoltat exclusiv în scopuri pașnice, iar Iranul se așteaptă să beneficieze de ridicarea tuturor sancțiunilor.