Home / A fost azi în lume / A fost 9 septembrie în lume – Organizațiile de ajutorare din Siria își suspendă cooperarea cu ONU, forțele militare irakiene se pregătesc pentru o ofensivă asupra Mosulului, iar Francois Hollande propune crearea unui ”islam al Franței”

A fost 9 septembrie în lume – Organizațiile de ajutorare din Siria își suspendă cooperarea cu ONU, forțele militare irakiene se pregătesc pentru o ofensivă asupra Mosulului, iar Francois Hollande propune crearea unui ”islam al Franței”

Material realizat de Valeria Bortă și Ionela Păpurică

1. Liderii Palestinei și ai Israelului au convenit să se întâlnească la Moscova pentru tratative de pace, conform oficialilor ruși, informează Al Jazeera. Președintele palestinian Mahmoud Abbas și prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, sunt ”în principiu” de acord să se întâlnească la Moscova pentru a relua după o pauză de peste doi ani o discuție despre conflictul din Orientul Mijlociu și pentru a duce tratative de pace.  Nu a fost stabilită o dată exactă pentru această întâlnire și nici nu e sigur dacă va avea loc, dar purtătorul de cuvânt al ministrul de externe rus, Maria Zakharova, susține că începutul unui dialog între cele două state la Moscova este foarte probabil. Ultima tentativă de a duce tratative de pace între cele două state, la inițiativa ONU, acum doi ani jumătate, s-a încheiat printr-un eșec. Egiptul și Franța au încercat să dezvolte un dialog între Palestina și Israel în acest an, dar și inițiativa lor s-a încheiat cu un eșec.

2. Organizațiile de ajutorare din Siria și-au suspendat cooperarea cu ONU din cauza influenței regimului Assad asupra activității organizației, relatează The Guardian. Mai mult de 70 de organizații din Siria și-au suspendat cooperarea cu ONU și au cerut o investigație imediată a modului de funcționare a organizației în țară din cauza temerilor că președintele sirian ar avea o influență ”semnificativă și substanțială” asupra eforturilor de asistență umanitară. O coaliție formată din cele mai importante organizații de ajutorare din Siria a avertizat ONU că se vor retrage de pe platforma de distribuție a informațiilor în semn de protest împotriva modului în care unele agenții ONU funcționează în Siria. Într-o scrisoare către ONU, cele 73 ONG-uri au declarat că nu mai pot tolera ”manipularea eforturilor umanitare de către interesele politice ale guvernului sirian, întrucât acest lucru privează cetățenii sirieni din zonele asediate de beneficiile acelor proiecte umanitare.” Printre ONG-urile ce au subscris scrisorii se află Societatea Medicală Sirian Americană și Apărarea Civilă Siriană, sau ”Căștile Albe”, ce ajută 6 milioane sirieni.

3. Forțele militare irakiene se pregătesc să lanseze o ofensivă pentru a recuceri orașul Mosul de sub dominația ISIS în ultima parte a acestui an, conform Reuters. Războiul coordonat de SUA împotriva ISIS a secat organizația teroristă de fonduri, conducători și soldați străini. Cu toate acestea, cea mai mare bătălie împotriva organizației este planificată pentru sfârșitul acestui an, când se va încerca eliberarea orașului din nordul Irakului, Mosul, unde Abu Bakr al-Baghdadi și-a autoproclamat ”califatul” acum doi ani. Pregătirile militare și umanitare sunt în toi pentru a cuceri cel mai mare oraș sub dominația grupării islamice teroriste. Astfel, trupele americane își stabilesc sediul logistic în sudul țării, iar ONU avertizează organizațiile umanitare să fie pregătite pentru a oferi ajutor. Mosul a fost ocupat de ISIS în iunie 2014 când forțele de securitate irakiene au capitulat și au părăsit orașul, fiind dezorganizate din cauza corupției și diviziunilor religioase, în ciuda fondurilor americane de miliarde de dolari ce le-au fost oferite.

4. Economia mondială suferă anual pierderi de peste 5 trilioane dolari din cauza deceselor premature provocate de poluarea aerului, ceea ce constituie echivalentul dublului capacității economice a Marii Britaniei, conform unui raport produs de Banca Mondială, scrie Russia Today. În urma unui studiu asupra costurilor suferite de economia mondială de pe urma poluării aeriene de interior și de exterior, Banca Mondială a declarat că poluarea ucide anual 5,5 milioane oameni, adică unul din zece decese din toată lumea. Conform aceluiași studiu, poluarea aeriană împiedică dezvoltarea economică a Chinei și a altor state din Asia. Banca a depistat că în 2013, cel mai recent an pentru care exista un raport, China a suferit o pierdere de aproximativ 10% din PIB, India peste 7%, iar Sri Lanka și Cambodgia aproximativ 8%.

5. NASA a lansat prima misiune spațială cu scopul de a colecta praf de pe un asteroid pentru a afla mai multe despre originea vieții, relatează Al Jazeera. NASA lansează pentru prima dată o sondă pentru a colecta și aduce pe Pământ particule de praf de pe un asteroid, cu scopul de a învăța mai multe despre viața terestră și eventual despre cea de pe alte planete din sistemul nostru solar. Sonda OSIRIS-Rex, a fost lansată joi din Cape Canaveral, Florida, la 23:05 GMT, conform NASA. OSIRIS-Rex este programată să colecteze probele de praf de pe Bennu, un asteroid din apropierea Pământului despre care se presupune că ar fi putut ”planta” viața pe planeta noastră în urmă cu câteva miliarde de ani. Bennu a fost ales pentru acest studiu dintre cei aproximativ 500.000 alți asteroizi din Calea Lactee datorită faptului că orbita sa în jurul soarelui este apropiată de cea a Terrei, mărimea sa e potrivită pentru studiu și este cel mai vechi asteroid cunoscut de NASA.

6. Autoritățile nord-coreene au anunțat că au efectuat cel de-al cincilea și posibil cel mai puternic test nuclear realizat vreodată de Phenian, susținând că au detonat cu succes un focos ce poate fi montat pe o rachetă balistică, informează CNN. Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a înregistrat în apropiere de locația subterană de la Punggye-ri, din provincia Kilju, folosită de regimul nord-corean pentru testele nucleare. Testul anterior fusese organizat în luna ianuarie, iar cel mai recent pare să fie caracterizat drept cel mai puternic, fapt care a determinat Coreea de Sud să-l condamne, spunând că este o încălcare a rezoluției Consiliului  de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Președintele Park Geun-hye descrie această situație ca fiind un “fanatism nesăbuit”, conducând țara spre auto-distrugere, sancțiuni puternice din partea comunității internaționale dar și izolarea acesteia. Ultima acțiune a Coreei de Nord a fost criticată de oficiali internaționali, prim-ministrul japonez Shinzo Abe declarând că este “absolut inacceptabil” un nou test nuclear. În ultima perioadă, Coreea de Nord a semnalat o preocupare în creștere pentru pentru dezvoltarea capacităților militare, realizând teste cu focoase nucleare și rachete balistice, unul dintre acestea fiind efectuat de pe un submarin.

7. Președintele Statelor Unite, Barack Obama l-a criticat pe candidatul republican, Donald Trump, afirmând că declarația sa despre președintele rus,Vladimir Putin, este una “sonată” și “neinformată”, relatează BBC. Criticile îndreptate împotriva lui Trump au apărut după ce acesta a afirmat că președintele rus a fost “un lider mult mai mult decât președintele nostru a fost, el având un rating de aprobare de 82%”. Declarația lui Trump l-a deranjat pe Obama, care a afirmat în timpul discursului ținut în Laos că Trump “nu este calificat să fie președinte ale al Statelor Unite și de fiecare dată când vorbește, acest aviz se confirmă.” Președintele american a criticat și lipsa de informare a lui Trump, dovedind faptul că nu merită să fie președintele unei mari puteri.

8. Președintele Francois Hollande a cerut crearea unui “islam al Franței” pentru a înlătura extremiștii străini, care provoacă amenințări democrației franceze, informează CNN. Acesta a insistat să sublinieze faptul că secularismul francez nu a fost vreodată în contradicție cu religia, acesta nu se opune practicii Islamului în Franța, atâta timp cât este în conformitate cu legea. Hollande încearcă să promoveze prin discursurile sale ideea că secularismul nu este o religie a statului care stă împotriva tuturor celorlalte religii. Singura soluție pentru a pune capăt atacurilor teroriste este de a crea acel “islam al Franței”, pentru a se îmbunătăți relațiile dintre stat și comunitatea musulmană, care reprezintă între 7% și 9% din întreaga populație. Președintele francez a declarat că islamul a creat un “stat fals, condus de ucigași reali”, și chiar dacă s-ar propune construirea unor moschei pentru a îmbunătăți relațiile, acesta a subliniat că legea interzice folosirea fondurilor publice pentru lăcașurile de cult.

9. Un comandant de rang înalt al grupului sirian cunoscut anterior drept frontul al-Nusra a fost ucis în apropiere de Alep, informează BBC din sursele rebele. Grupul Jabhat Fatah al-Sham a declarat pe contul său de Twitter că Abu Omar Sarakeb a murit în urma unui atac aerian în provincia Aleppo. Guvernul sirian și Rusia, pe de o parte, respectiv SUA pe de alta, au efectuat raiduri aeriene îndreptate împotriva grupurilor militante din Siria. Potrivit Reuters, Abu Omar Sarakeb dar și alți militanți au fost direcționați într-o ascunzătoare din satul Kafr Naha, în vestul orașului Aleppo. Zvonuri încă neconfirmate prezintă existența mai multor figuri de rang superior din grupul militant care ar fi fost uciși sau răniți în urma atacului aerian. Deși s-au depus eforturi diplomatice pentru a pune capăt luptelor, totuși acestea s-au dovedit inutile. În timpul zilei de vineri însă, secretarul de stat american John Kerry a purtat discuții referitoare la Siria cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la Geneva.

10. Un bărbat din orașul indian Mumbai a fost condamnat la moarte pentru o crimă comisă în urma unui atac cu acid asupra unei femei, o decizie considerată un punct de referință pentru justiția indiană, relatează BBC. Crima comisă de domnul Ankur Panwar a avut loc acum trei ani într-o stație de cale ferată, fiind făcută într-un moment de furie după ce avansurile față de victima sa, Preeti Rathi, au fost respinse. Tânăra în vârsta de 23 ani a suferit răni grave la plămâni și ochi în urma atacului din 2 mai 2013, ea murind o lună mai târziu. Astfel de cazuri sunt des întâlnite în India, însă ele rămân nepedepsite. O instanță specială a motivat pedeapsa cu moartea pentru unul din rarele cazuri când aceasta se justifică. La o lună după moartea tinerei, Curtea Supremă din India a cerut guvernelor federale să reglementeze vânzarea de acid, aceasta putând fi făcută doar persoanelor care au o carte de identitate valabilă. Totuși ,această hotărâre se dovedește a fi una ineficientă, lucru dovedit de numărul tot mai mare de victime unor astfel de atacuri.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …