Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 9 noiembrie în lume – Ambasada Rusiei a anunțat că Vladimir Putin nu va participa personal la summitul G20, FMI a convenit să ofere un program de sprijin de 4,5 miliarde de dolari guvernului din Bangladesh, iar Reprezentanții Chinei la COP27 au declarat că ar putea contribui la un mecanism de compensare a țărilor mai sărace pentru daunele cauzate de schimbările climatice
Sursă foto: CNN

A fost 9 noiembrie în lume – Ambasada Rusiei a anunțat că Vladimir Putin nu va participa personal la summitul G20, FMI a convenit să ofere un program de sprijin de 4,5 miliarde de dolari guvernului din Bangladesh, iar Reprezentanții Chinei la COP27 au declarat că ar putea contribui la un mecanism de compensare a țărilor mai sărace pentru daunele cauzate de schimbările climatice

Material realizat de Romina Manolescu și Dora Timar

Ambasada Rusiei a anunțat că Vladimir Putin nu va participa personal la summitul G20, informează CNN. Președintele rus Vladimir Putin nu va participa personal la summitul liderilor Grupului celor 20 de națiuni, care va avea loc săptămâna viitoare în Bali. Iulia Tomskaia, șefa protocolului din ambasada Rusiei a declarat că Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, îl va reprezenta pe Putin la summit. Tomskaia a adăugat că Putin încă decide dacă se va alătura virtual uneia dintre întâlniri. Liderii occidentali, printre care președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, au făcut presiuni asupra organizatorilor din Indonezia pentru a retrage invitația liderului rus. Guvernul din Jakarta l-a invitat, în schimb, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summit, dar cel din urmă a declarat că refuză să participe la eveniment dacă Putin nu va participa de asemenea. Liderul chinez Xi Jinping, care s-a întâlnit cu președintele rus în Uzbekistan în septembrie, este așteptat să participe la summit și să se întâlnească cu Biden pentru prima dată de când președintele american a preluat mandatul în urmă cu aproape doi ani.

Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, a declarat că guvernul Chinei a devenit “din ce în ce mai perturbător” pe scena mondială, relatează The Guardian. Comentariile sale survin înaintea mai multor summituri la care premierul Canadei, Justin Trudeau, urmează să participe, inclusiv Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est din Cambodgia, G20 din Indonezia și Cooperarea Economică Asia-Pacific din Thailanda. Într-o prezentare a noii strategii de politică externă a liderilor din Ottawa, care urmează să fie lansată în următoarele săptămâni, Joly a declarat că extinderea relațiilor cu India și alte țări din regiune, precum Taiwanul, este esențială. Joly nu a descurajat continuarea comerțului cu China, care a devenit al doilea partener comercial al Canadei, în pofida relațiilor diplomatice tensionate. În schimb, ministra a avertizat firmele canadiene să „fie cu ochii deschiși” în ceea ce privește afacerile în și cu China.

Ministrul iranian al informațiilor a avertizat liderii Arabiei Saudite de „răbdarea strategică” a statului care ar putea să se epuizeze, conform Reuters. Esmail Khatib, citat de agenția semi-oficială Fars, a declarat „Până acum, Iranul a adoptat o răbdare strategică cu o raționalitate fermă, dar nu poate garanta că nu se va epuiza dacă ostilitățile continua”. Ministrul Khatib a amenințat că dacă ostilitățile împotriva țării vor continua „palatele de sticlă se vor prăbuși și aceste țări nu vor mai experimenta stabilitatea”. Liderii iranieni i-au acuzat pe arabi de instigarea la tulburări după moartea în custodia poliției a femeii kurde iraniene Mahsa Amini, în septembrie, după ce aceasta a fost arestată pentru că ar fi ignorat codul vestimentar strict impus femeilor de Republica Islamică încă din 1979. Săptămâna trecută, liderii din Iran au negat că ar reprezenta o amenințare pentru Arabia Saudită, după ce Wall Street Journal a raportat că oficiali ai Arabiei Saudite au împărtășit informații cu Statele Unite, avertizând asupra unui atac iminent din partea Iranului.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a convenit provizoriu să ofere un program de sprijin de 4,5 miliarde de dolari guvernului din Bangladesh, conform Al Jazeera. Economia Bangladeshului de 416 miliarde de dolari a fost una dintre cele mai rapide creșteri economice din lume. Dar creșterea prețurilor la energie și alimente, declanșată de invazia armatei Rusiei în Ucraina, alături de reducerea rezervelor valutare, au crescut factura de import și deficitul de cont curent. Ministrul de finanțe al Bangladeshului a declarat că noul acord cu FMI va ajuta la prevenirea escaladării instabilității economice într-o criză. “Obiectivele noului program finanțat de Fondul Bangladesh sunt menținerea stabilității macroeconomice și sprijinirea unei creșteri economice puternice, favorabile incluziunii și ecologice, protejând în același timp persoanele vulnerabile”, se arată într-un comunicat al FMI.

Șase persoane au decedat în urma unui cutremur în Nepal, informează Al Jazeera. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter și a determinat prăbușirea mai multor case din vestul regiunii. Adjunctul șefului de poliție din Doti, Bhola Bhatta, a declarat că printre victime se numără patru copii, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Seismul a avut loc la aproximativ 160 km nord-est de Pilibhit, oraș din statul indian Uttar Pradesh, și a atins o adâncime de 10 km, a raportat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Presa locală a anunțat că impactul a fost resimțit în capitala Indiei, New Delhi, situată la 400 km vest de epicentru. Nepalul continuă să se reconstruiască după două cutremure majore din 2015, care au ucis aproximativ 9.000 de persoane și au distrus orașe întregi, inclusiv temple străvechi și peste 824.000 de case, provocând pagube economice estimate la șase miliarde de dolari.

Câinii oferiți în semn de pace de către guvernul nord-coreean au provocat dispute politice în Coreea de Sud, relatează CNN.  Doi câini albi de vânătoare Pungsan, Gomi și Songgang, au fost dăruiți fostului președinte al Coreei de Sud, Moon Jae, de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cadrul negocierilor de pace din 2018. Aceștia s-au aflat sub custodia lui Moon încă de atunci, inclusiv după ce a fost succedat ca președinte de Yoon Suk Yeol în mai, cu toate că sunt deținuti legal de stat. Moon Jae a declarat că renunță la câini din cauza unei lipse de sprijin legal și financiar din partea descendentului său pentru îngrijirea animalelor. Ministrul de interne a confirmat că guvernul negociază cu Moon pentru a oferi subvenții lunare în valoare totală de 2,5 milioane de woni (1.800 de dolari) pentru animale. Președintele Yoon a negat că Moon nu va păstra câinii, declarând că discuțiile dintre ministerele relevante sunt în curs de desfășurare. Câinii au fost dintotdeauna un simbol al legăturilor dintre cele două state. În 2000, Kim Jong Il i-a dăruit lui Kim Dae-Jung doi pui Pungsan – Uri și Duri. Liderul sud-coreean a oferit în schimb Coreei de Nord doi câini Jindo numiți Pace” șiReunificare”.

Reprezentanții Chinei la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice au declarat că guvernul statului ar putea contribui la un mecanism de compensare a țărilor mai sărace pentru pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice, potrivit Al Jazeera. Reprezentantul special al Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, și-a exprimat solidaritatea față de statele care solicită suport pentru a rezolva problema în cauză, amintind daunele pe care China le-a suferit ca urmare a temperaturilor extreme. Luna trecută, reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru climă, John Kerry, a declarat pentru reporterii Politico că statul chinez ar trebui să contribuie cu fonduri proprii la atenuarea pierderilor și daunelor suferite, în contextul în care va continua creșterea nivelului de poluare în următorii 30 de ani. Xie a menționat că „prietenul său de 25 de ani”, John Kerry, nu a ridicat această discuție în timpul conferinței, adăugând că guvernul Chinei a contribuit deja cu sute de milioane de dolari pentru statele în curs de dezvoltare.  Liderii chinezi au declarat că vor opri orice dialog cu reprezentanții SUA privind problemele climatice, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan în luna august, în pofida pactului încheiat anul trecut, privind cooperarea în domeniul schimbărilor climatice.

Autoritățile din Franța au deschis o anchetă pentru a investiga un cardinal care a recunoscut că a abuzat sexual o fetiță de 14 ani, informează CNN.  Cardinalul francez Jean-Pierre Ricard, în vârstă de 78 de ani, a recunoscut într-o declarație scrisă că a abuzat sexual o tânără de 14 ani pe când era preot paroh, în urmă cu mai bine de trei decenii. Ricard a declarat că a cerut iertare victimei, pe care a abuzat-o în urmă cu 35 de ani, precum și familiei sale. Procuratura din Marsilia a anunțat că a deschis o anchetă preliminară asupra cardinalului. Mărturisirea a „șocat” episcopii catolici, a afirmat Președintele Conferinței episcopilor din Franța, Moulins-Beaufort.  Ricard a fost numit cardinal în 2006 și a fost șef al Conferinței episcopilor francezi. Un raport realizat în 2021 a constatat că membrii Bisericii Catolice din Franța au abuzat sexual aproximativ 216.000 de minori în ultimele șapte decenii. Papa Francisc a declarat în septembrie pentru CNN Portugalia că este responsabil ca aceste fapte să nu se mai repete.

Autoritățile afgane au interzis femeilor să intre în parcurile de distracții din Kabul, informează Reuters. Masooma, o rezidentă din capitală care a cerut ca doar prenumele ei să fie publicat din motive de siguranță, a relatat că a dorit să meargă în parc cu nepotul său, dar nu le-a fost permisă intrarea, fiind nevoiți să se întoarcă acasă. Doi operatori ai parcului au mărturisit pentru Reuters că au fost instruiți de către oficialii talibani să nu permită accesul femeilor în incinta parcului. De la preluarea puterii, talibanii islamiști au declarat că femeile nu ar trebui să părăsească casa fără o rudă de sex masculin și trebuie să aibă mereu fețele acoperite.  Guvernele occidentale au susținut că statul afgan trebuie să-și schimbe abordarea privind drepturile femeilor, în scopul recunoașterii oficiale a guvernului taliban. Talibanii au declarat că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea legii islamice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …