Material realizat de Lara Popescu și Doina Bulearcă
Guvernul austriac a declarat că va suspenda controversatul său mandat ce prevedea obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19, informează Euronews. Ministerul sănătății din Austria a confirmat faptul că guvernul va suspenda mandatul pentru ca toți adulții să fie vaccinați împotriva COVID-19. Austria a fost primul stat din Uniunea Europeană care a instituit necesitatea vaccinării împotriva virusului. Măsura a fost anunțată toamna trecută, când țara se afla în mijlocul unei creșteri bruște a cazurilor. Mandatul vaccinului includea o perioadă de grație între 5 februarie și 15 martie pentru ca oamenii să se conformeze regulii. De la mijlocul lunii martie, poliția urma să efectueze verificări pentru cei care nu aveau dovada schemei complete de vaccinare, aceștia confruntându-se cu amenzi de până la 3.600 de euro. Pentru moment, măsura va fi suspendată, urmând a fi reevaluată, a declarat ministrul sănătății Johannes Rauch.
Liderii Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite au decis respingerea apelurilor cu președintele american Joe Biden pe fondul temerilor creșterii prețului petrolului, informează The Guardian. Liderii de facto ai Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite au refuzat să stabilească în ultimele săptămâni apeluri cu Biden, în timp ce SUA și aliații săi au încercat să limiteze creșterea prețurilor energiei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. Dificultățile de comunicare cu cele două state arabe vin în timp ce administrația Biden încearcă să crească oferta de petrol după ce a interzis oficial importurile de petrol rusesc marți. Drept urmare, SUA a deschis pentru prima dată în mulți ani canale diplomatice cu Venezuela, un aliat al Rusiei care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume.
Parlamentarul leton Juris Jurašs a decis să se alăture ,,legiunii luptătorilor străini” în războiul din Ucraina, conform Euronews. Acesta se află în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse, a declarat ministrul justiției din Letonia, Jānis Bordāns. Juris Jurašs, în vârstă de 46 de ani, este președintele comisiei pentru afaceri juridice a parlamentului leton și un membru al Noului Partid Conservator din Letonia. Bordāns a afirmat că Jurašs „s-a oferit voluntar pentru a apăra teritoriul Ucrainei și pentru a lupta împotriva invadatorilor,” adăugând că parlamentarul „a luat decizia pe baza principiilor sale morale.” Ucraina a stabilit o legiune „internațională” pentru persoanele din străinătate, iar președintele Volodymyr Zelenskyy a îndemnat în mod public străinii să lupte alături de ucraineni.
Reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii au făcut un apel către liderii Chinei pentru a permite vizita unui oficial ONU, cu scopul de a investiga tratamentul aplicat musulmanilor Uiguri, relatează Reuters. Înaltul Comisar al drepturilor omului din cadrul ONU, Michele Bachelet, a declarat că a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții chinezi pentru a face o vizită în luna mai și în regiunea Xinjiang. Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Sheba Crocker, a declarat că, pentru ca vizita să fie credibilă, comisarului Bachelet va trebui să îi fie permisă posibilitatea de a avea interviuri individuale cu o serie de uiguri și grupări din Xinjiang. De asemenea, acestuia va trebui să îi fie permis accesul în zone unde au fost raportate instanțe de muncă forțată.
Congresul din Guatemala a interzis căsătoria între persoanele de același sex, relatează BBC. Congresul din Guatemala a votat în favoarea unei legi care interzice căsătoria între persoane de același sex și predarea diversității sexuale în școli. În plus, legea propune mărirea pedepsei cu închisoarea pentru femeile care încearcă să obțină un avort. Avortul este deja interzis în Guatemala, cu excepția cazurilor în care viața femeii este în pericol. Pentru a intra în vigoare, legea va trebui să fie semnată și de președintele Guatemalei, Alejandro Giammattei. Avocatul poporului pentru drepturile omului din Guatemala, Jordán Rodas, a numit legea o încălcare a drepturilor și un „regres al libertății,” promițând să o conteste. De asemenea, deputatul din opoziție Lucrecia Hernández l-a îndemnat pe Giammattei să se opună legii, argumentând că aceasta este neconstituțională.
Premierul australian Scott Morrison a anunțat că va declara o situație de urgență națională ca urmare a inundațiilor din două state australiene, conform BBC. Dezastrele din statele New South Wales și Queensland au ucis 20 de persoane și au inundat mii de case în ultimele două săptămâni, drept consecință a unor ploi record. Guvernele federale și de stat au fost dur criticate pentru că nu au acționat mai rapid pentru a ajuta locuitorii. În urma declarației premierului Morrison, autoritățile federale vor putea interveni mai repede și mai direct. Atribuțiile naționale de urgență au fost instaurate după incendiile din 2019 și 2020 din Australiei, având ca scop „reducerea oricărei birocrații” care stă în calea facilitării serviciilor și sprijinului necesar, a declarat prim-ministrul.
Exporturile de grâu din India au crescut pe fondul conflictului din Ucraina, relatează Al Jazeera. Comercianții indieni au încheiat înțelegeri în ultimele zile pentru a exporta jumătate de milion de tone de grâu și este de așteptat ca mai multe contracte similare să fie semnate în viitorul apropiat. Invazia rusă a Ucrainei a întrerupt exporturile de grâu din regiunea Mării Negre, ce însumează 30 de procente din exporturile globale de grâu. În consecință, prețurile globale pentru grâu au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 14 ani.
În regiunea de sud a Siriei au izbucnit proteste după ce prețurile pentru alimente au crescut, raportează Al Jazeera. Peste 500 de protestatari s-au adunat miercuri în piața centrală a orașului Nasiriya pentru a protesta împotriva creșterii prețului la alimente, deși guvernul sirian a anunțat cu o zi înainte măsuri pentru a mitiga impactul scumpirilor în rândul populației. Măsurile prevăzute includ ajutor financiar lunar pentru angajați și pensionari. În plus, au fost suspendate taxele vamale timp de două luni pentru produsele alimentare, bunuri de uz zilnic și materiale de construcție. Oficialii sirieni au mai declarat că la baza creșterii de prețuri se află izbucnirea conflictului din Ucraina.
Reprezentanții organizației Human Rights Watch au cerut eliberarea de către guvernul din Sudanul de Sud a unui lider religios și unui profesor universitar, raportează Al Jazeera. Liderul religios Abraham Chol Akech a fost deținut în luna iulie a anului trecut după ce în timpul unei predici a spus că președintele statului și adjunctul său vor fi suspendați din funcție pe 9 iulie, de ziua independenței, pentru a fi înlocuiți de o conducere nouă. Câteva săptămâni mai târziu, profesorul de economie Kuel Aguer Kuel a fost deținut de serviciile secrete după ce Coaliția Populară pentru Acțiune Civilă, un grup de critici din care profesorul face parte, a militat pentru reforme guvernamentale într-un manifest publicat online. Grupul de critici de asemenea a făcut apel pentru proteste pașnice de-a lungul țării.
Bărbatul de 57 de ani căruia i-a fost transplantată o inimă de porc modificată genetic, David Bennett, a decedat, relatează CNN Health. Transplantul a avut loc pe 7 ianuarie, iar pacientul nu prezenta semne de respingere a organului. Pacientul nu a fost eligibil pentru transplant convențional de cord sau pompă artificială de inimă. Inima de porc era modificată genetic pentru a nu include genele care determină respingerea organului de către sistemul imunitar uman. De câteva zile, condiția lui Bennet începuse să se deterioreze, primind tratament paliativ.