Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 9 martie în lume – Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat acuzațiile președintelui Turciei aduse administrației germane, șeful Agenției SUA pentru Protecția Mediului a declarat că nu există o conexiune relevantă între emisia de carbon și încălzirea globală, iar Donald Tusk a fost reales pentru președinția Consiliului UE, provocând nemulțumirea Poloniei
The Independent

A fost 9 martie în lume – Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat acuzațiile președintelui Turciei aduse administrației germane, șeful Agenției SUA pentru Protecția Mediului a declarat că nu există o conexiune relevantă între emisia de carbon și încălzirea globală, iar Donald Tusk a fost reales pentru președinția Consiliului UE, provocând nemulțumirea Poloniei

Material realizat de Valeria Bortă

  1. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat acuzațiile președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, aduse administrației germane, relatează The Guardian. Erdogan intenționează să organizeze un referendum prin intermediul căruia să mărească puterea președintelui în stat. Astfel, în cadrul campaniei sale electorale, acesta a încercat să organizeze mai multe întâlniri cu cetățenii turci din Germania, pe care oficialii germani le-au interzis. Angela Merkel a declarat că susține în acțiunile oficialilor germani. Erdogan a criticat administrația germană pentru aceste acțiuni, numind-o nazistă. Angela Merkel a reacționat acestor acuzații printr-o declarație în parlament, în care a spus că mereu este întristată de comparațiile de genul „pentru că asocierile cu Germania Nazistă mereu duc la trivializarea crimelor împotriva umanității comise de socialismul naționalist.”
  2. Scott Pruitt, șeful Agenției SUA pentru Protecția Mediului, a declarat că nu există o conexiune relevantă între emisia de carbon și încălzirea globală, informează The Guardian. Oficialul administrației Trump a negat faptul că emisia CO2, un gaz ce blochează căldura în interiorul atmosferei Pământului și creează efectul de seră, ar fi principalul element al încălzirii globale. Pruitt a declarat că „Este foarte dificil să analizezi impactul activității umane și există extrem de multe neînțelegeri în ceea ce privește gradul impactului, deci nu, eu nu aș fi de acord cu faptul că aceasta este principalul element ce a cauzat încălzirea globală pe care o vedem.” Acesta a adăugat „Dar noi încă nu știm acest lucru… Noi trebuie să continuăm dezbaterea și să continuăm verificarea și analiza.”
  3. Polonia este nemulțumită de realegerea lui Donald Tusk pentru președinția Consiliul UE, potrivit The Guardian. Tusk, fostul prim-ministru al Poloniei, a fost reales jos pentru un al doilea mandat în poziția de președinte al Consiliului UE, instituția UE responsabilă de organizarea întâlnirilor liderilor UE. Tusk a obținut votul a 27 state membre UE, dar nu a obținut votul Poloniei. Faptul că acesta a obținut un al doilea mandat de doi ani jumătate, ce va dura până la finalul anului 2019, înseamnă că Tusk va juca un rol esențial în negocierile pentru plecarea Marii Britanii din UE. Ministrul de externe al Poloniei a declarat pentru presă după realegerea lui Tusk că „noi știm că UE este o uniune aflată sub dictatura Berlinului.”
  4. Prețul petrolului a căzut la cea mai mică valoare de la semnarea acordului OPEC, relatează Reuters. Prețul petrolului a scăzut joi cu 2%, atingând cel mai mic preț de la semnarea acordului OPEC, în ciuda scepticismului investitorilor americani, care nu credeau că un acord cu OPEC ar putea influența piața petrolului atât de mult. Petrolul nerafinat pe piața SUA a ajuns la prețul de 50 $/ baril. De asemenea, în SUA, cel mai mare consumator de petrol nerafinat din lume, s-a înregistrat săptămâna trecută o creștere a volumului de petrol cumpărat cu 8,2 milioane barili, ajungând la recordul de 528,4 milioane barili.
  5. SUA a trimis 400 trupe adiționale la Raqqa, Siria, pentru a ajuta forțele locale în lupta împotriva ISIS, conform BBC. Trupele SUA au ajuns în Siria câteva zile în urmă. Forțele speciale SUA sunt și ele deja în Siria. Deși forțele americane au scopul de a elimina prezența ISIS în Siria, atacurile aeriene conduse de acestea au avut un impact negativ asupra civililor în ultimele zile, omorând 20 persoane, printre care și copii. Casa Albă a invitat miniștrii de externe a 68 țări la o conferință de 2 zile la Washington, pe 22 martie, pentru a discuta problemele de securitate internațională. Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, a declarat că „Secretarul Tillerson a fost foarte explicit spunând că înfrângerea ISIS este prioritatea de bază a Departamentului de Stat în Orientul Mijlociu.”
  6. Park Geun-hye, președintele suspendat al Coreii de Sud, urmează sa afle mâine dacă înlăturarea sa de la președinție va fi permanentă, informează BBC. Park a fost acuzată de abuz de putere și corupție după ce s-a aflat că aceasta colabora cu o prietenă care punea presiune asupra marilor companii pentru a oferi bani în schimbul unor favoruri guvernamentale. Acuzațiile în cauză au provocat proteste în masă în toată țara și au dus la suspendarea din funcției a președintelui, în urma unui vot în parlament. Atât Park, cât și prietena acesteia, Choi Soon-sil, neagă acuzațiile ce le-au fost aduse. Curtea Constituțională a Coreii de Sud urmează să-și anunțe decizia finală, iar Park va afla dacă va fi înlăturată definitiv din funcția de președinte sau nu. Dacă curtea decide să o înlăture pe Park, acesta ar fi primul caz în Coreea de Sud în care un președinte ales democratic este demis din funcție.
  7. Alte trei state din SUA s-au alătura Hawai în lupta împotriva deciziei președintelui Donald Trump de a emite un nou ordin de a interzice musulmanilor să între pe teritoriul SUA, relatează BBC. Donald Trump a semnat luni un nou ordin executiv care interzice pentru 90 zile cetățenilor a șase țări majoritar musulmane – Iran, Somalia, Sudan, Yemen, Siria și Libia – să intre pe teritoriul SUA. Interdicția este aplicabilă începând cu 16 martie. Câteva state și-au exprimat revolta în ceea ce privește ordinul administrației Trump: Hawai a declarat că ordinul în cauză o să-i afecteze populația musulmană, turismul și studenții străini; Massachusetts susține că noua interdicție „rămâne a fi o încercare discriminatorie și neconstituțională [a președintelui Trump] de a-și îndeplini promisiunile din timpul campaniei electorale de a impune o interdicție asupra musulmanilor;” New York – „o interdicție asupra musulmanilor cu un alt nume;” și Oregon a declarat că ordinul afectează rezidenții, angajatorii, universitățile, sistemul de sănătate și economia.
  8. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să-și extindă influența în Orientul Mijlociu prin intermediul summit-urilor de la Kremlin, potrivit CNN. În următoarele două zile, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, se vor afla la Kremlin împreună cu Vladimir Putin. Liderul rus i-a invitat pe aceștia la Kremlin pentru a discuta situația politică din Orientul Mijlociu. Întrucât, administrația Trump de la Casa Albă încă nu și-a exprimat clar perspectiva asupra situației din Orientul Mijlociu, Putin v-a profita de această ocazie pentru a-și extinde influența în zonă.
  9. Investigația FBI a găsit noi conexiuni „ciudate” între banca Rusiei și Organizația Trump, relatează CNN. Echipa FBI care investighează dacă Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA, investighează și dacă există o conexiune cibernetică între banca Rusiei și Organizația Trump. Presupunerile unei conexiuni au fost respinse de opinia publică patru luni în urmă. Cu toate acestea, investigația a continuat. Un oficial american a declarat că există o conexiune „ciudată” de servere între banca Rusiei și Organizația Trump, iar FBI nu o ignoră. FBI nu a comentat mai multe asupra acestei investigații.
  10. Între timp, din cauza investigației FBI, asupra ambasadorului Rusiei la Washington, Sergey Kislyak, care a declarat în octombrie că nu s-a întâlnit cu Trump în timpul campaniei electorale pentru președinția SUA, se depune mai multă presiune în ceea ce privește conexiune s-a cu Trump, informează CNN. Într-un discurs din octombrie, pentru Clubul Economic din Detroit, Sergey Kislyak, a declarat că nu s-a întâlnit cu Donald Trump sau cu oficialii de campaniei ai acestuia în timpul campaniei electorale pentru președinția SUA, dar a recunoscut că s-a întâlnit cu membri ai Congresului și alți oficiali în timpul diverselor evenimente. Conexiunea dintre ambasadorul Rusiei la Washington și Donald Trump a devenit un subiect de importanță pentru FBI în cadrul investigației provocate de presupusa intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale ale SUA din 2016.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …