Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 9 mai în lume – Un raport al ONU a dezvăluit faptul că statul iranian a executat peste 200 de persoane în acest an, Consiliul UE va găzdui o întâlnire între liderii Armeniei și Azerbaidjanului, iar arestarea fostului prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, a condus la demonstrații violente din partea susținătorilor săi în stat

A fost 9 mai în lume – Un raport al ONU a dezvăluit faptul că statul iranian a executat peste 200 de persoane în acest an, Consiliul UE va găzdui o întâlnire între liderii Armeniei și Azerbaidjanului, iar arestarea fostului prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, a condus la demonstrații violente din partea susținătorilor săi în stat

Material realizat de Anna Iosif ți Mădălina Robu

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a dezvăluit faptul că statul iranian a executat peste 200 de persoane în acest an, conform Deutsche Welle. Anunțul a venit în urma mai multor execuții importante care au avut loc, care au adus condamnări Iranului din partea comunității internaționale. Statul iranian a executat 580 de persoane anul trecut, pregătindu-se acum să depășească acest număr. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că, în ritmul actual, numărul execuțiilor ar putea ajunge să fie cel mai mare din 2015, când au fost executate 972 de pedepse cu moartea. De asemenea, având în vedere lipsa de transparență guvernamentală din Iran, ONU a estimat că cifra reală va fi probabil și mai mare. Iranul are una dintre cele mai mari rate de execuție din lume și, potrivit ONU, cel puțin 45 de persoane au fost executate numai în ultimele două săptămâni în stat, provenind în principal din grupuri minoritare.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că peste 604 de persoane au fost ucise și alte mii au fost rănite în conflictul din Sudan, până în prezent, informează Deutsche Welle. De asemenea, Agenția ONU pentru Migrație a declarat că numărul persoanelor care au fost strămutate în interiorul statului, în urma conflictului, a crescut la 700.000. Potrivit Agenției ONU, alte mii de persoane au fugit în țări vecine precum Ciad, Republica Centrafricană, Egipt și Sudanul de Sud. Cifrele au venit pe fondul discuțiilor dintre reprezentanții partidelor în conflict pentru găsirea unui armistițiu umanitar, discuții arbitrate de Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii. În acest sens, Ministerul saudit de Externe a declarat că discuțiile dintre delegațiile ambelor părți ar trebui să continue încă câteva zile.

Peste 50 de activiști politici din Emiratele Arabe Unite au fost reținuți în închisori și după încheierea pedepselor, relatează Reuters. Conform familiilor și activiștilor pentru drepturilor omului, peste 50 de persoane condamnate pentru complot de a răsturna guvernul Emiratelor Arabe Unite sunt reținute după luni de la încheierea pedepselor cu închisoarea. Activiștii politici fac parte din grupul UAE94, format din 94 de avocați, apărători ai drepturilor omului și cadre universitare. Aceștia au fost condamnați în 2013, iar termenele pedepselor lor s-au încheiat începând cu anul 2019. O listă întocmită de organizația Emirates Detainees Advocacy Center (EDAC) a confirmat că 51 de persoane sunt reținute în afara termenului lor. Cu toate acestea, autoritățile din Emiratele Arabe Unite nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii, ulterior declarând că astfel de acuzații sunt false și nefondate.

Fostul prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, a fost arestat, fapt care a condus la demonstrații violente din partea susținătorilor săi în stat, relatează Associated Press. În cadrul violențelor dintre protestatari și armată ce au urmat după arestul oficial al acestuia, cel puțin o persoană a fost ucisă în provincia Baluchistan, iar alte cinci persoane au fost rănite, în timp ce aproximativ 15 au fost rănite pe fondul unor violențe similare în orașele Karachi, Peshawar, Rawalpindi și Lahore. Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstrațiile. Pe fondul violenței, oficialii autorității de telecomunicații din Pakistan au declarat că autoritățile de reglementare au blocat rețelele sociale, inclusiv Twitter, iar serviciul de internet a fost suspendat în capitala Islamabad și în alte orașe. 

Consiliul Uniunii Europene a anunțat că va găzdui o întâlnire între liderii Armeniei și Azerbaidjanului, conform Reuters. Un anunț al Consiliului UE a confirmat faptul că liderii Armeniei și Azerbaidjanului urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Bruxelles, în încercarea de a asigura un acord de pace durabil și de a rezolva diferendele de lungă durată asupra teritoriului Nagorno-Karabah. Întâlnirea din 14 mai va avea loc între premierul armean, Nikol Pashinyan, și președintele azer, Ilham Aliyev. Anunțul Consiliului UE a adăugat faptul că întâlnirea va fi monitorizată de președintele Consiliului, Charles Michel, la sediul UE. Armenia și Azerbaidjan, ambele foste state sovietice, au purtat două războaie de-a lungul a 30 de ani, concentrându-se pe Nagorno-Karabah, regiune recunoscută ca parte a Azerbaidjanului, dar populat în principal de armeni. 

Trei comandanți ai Jihadului Islamic, împreună cu mai mulți membri ai familiilor acestora, s-au numărat printre cei 13 palestinieni uciși în timp ce avioanele și elicopterele israeliene au lovit mai multe ținte în Gaza, relatează CNN. Gruparea militantă palestiniană a confirmat că trei dintre comandanții săi au fost uciși împreună cu soțiile și copiii lor în operațiunea despre care oficialii israelieni au declarat că vizează „teroriștii pivoți”. Comandanții uciși au fost Jihad Shaker Al-Ghannam, secretar al Consiliului Militar în Brigăzile al Quds; Khalil Salah al Bahtini, comandantul Regiunii de Nord în Brigăzile al Quds; și Tariq Muhammad Ezzedine, unul dintre liderii aripii militare a Brigăzilor al Quds din Cisiordania, au adăugat reprezentanții grupării. Ulterior, aceștia au promis un „răspuns” la atacurile aeriene israeliene, numindu-le drept un „masacru agresiv și odios”. De asemenea, Hamas, mișcarea militantă palestiniană care se află la conducere în Gaza, a emis o declarație similară, promițând „un răspuns ferm din partea forțelor de rezistență unificate”.

Europarlamentarii au decis să accelereze legislația pentru a stimula producția de muniții și rachete în blocul celor 27 de națiuni pentru a sprijini efortul de război din Ucraina, informează ABC News. Membrii Parlamentului European au votat 518-39, cu 31 de abțineri pentru a declanșa o procedură de urgență care ar trebui să permită adoptarea proiectului de lege în cadrul următoarei sesiuni plenare a legislativului UE de la sfârșitul lunii, după care pot da startul discuțiilor cu țările membre UE. Mișcarea Parlamentului Uniunii Europene a survenit după ce liderii țărilor membre ale blocului au aprobat în martie un plan ce prevede trimiterea către Ucraina a un milion de cartușe de artilerie în următoarele 12 luni. Liderii Comisiei Europene au anunțat ulterior un plan de a ajuta Ucraina și de a completa stocurile europene prin creșterea producției pe scară largă de muniție cu un buget de 500 de milioane de euro.

Reprezentanții din Japonia, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au început negocierile pentru un acord privind partajarea datelor în timp real despre lansările de rachete nord-coreene, pe măsură ce cooperarea dintre cele trei națiuni devine din ce în ce mai importantă pe fondul amenințărilor nucleare și cu rachete în creștere din partea Nordului, conform ABC News. Atât Japonia, cât și Coreea de Sud sunt ambele aliați cheie ai SUA, iar cooperarea lor este esențială pentru strategia de securitate a Washingtonului în Indo-Pacific, pe măsură ce tensiunile cresc cu Rusia, China și Coreea de Nord. Japonia și Coreea de Sud au fost conectate separat de datele de la sistemele radar din SUA, dar nu direct una cu cealaltă, din cauza relațiilor dificile tensionate de disputele din istorie, cel mai recent cu privire la hotărârile judecătorești din Coreea de Sud din 2018 care ordonau companiilor japoneze să despăgubească lucrătorii coreeni pentru abuzurile din timpul războiului, inclusiv munca forțată. Liderii celor trei țări au convenit în noiembrie anul trecut să accelereze schimbul de informații cu privire la lansările de rachete balistice nord-coreene.

Președintele Vladimir Putin a declarat că viitorul Rusiei „se bazează” pe soldații care luptă în Ucraina, în timpul discursului său anual ce marchează Ziua Victoriei la Moscova, relatează BBC. „Nu este nimic mai important acum decât efortul tău de luptă”, a adăugat Putin. Parada militară care comemorează victoria sovietică asupra Germaniei naziste a fost redusă anul acesta din motive de securitate. Liderul rus și-a folosit discursul și pentru a justifica invadarea Ucrainei, acuzând în același timp „elitele globaliste occidentale” că provoacă conflicte. Civilizația se află din nou „la un punct de cotitură decisiv”, a afirmat acesta în Piața Roșie din Moscova unei mulțimi compuse doar din oficiali și veterani, deoarece evenimentul nu a fost deschis publicului. Adresându-se trupelor care luptă în Ucraina, dintre care unele au fost prezente, Putin a susținut că a fost „declanșat” un „război adevărat” împotriva Rusiei.

Prim-ministrul Canadei Justin Trudeau a declarat că nu vor fi intimidați de expulzarea de către liderii chinezi a unui consul canadian ca răzbunare pentru expulzarea de către reprezentanții de la Ottawa a unui oficial chinez, informează The Guardian. Reprezentanții din Canada l-au expulzat pe diplomatul chinez Zhao Wei din cauza acuzațiilor conform cărora acesta a încercat să intimideze un parlamentar canadian care critică tratamentul de către chinezi a minorității musulmane uigure. Câteva ore mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a declarat că va expulza un diplomat canadian din Shanghai, ca răzbunare pentru ceea ce a numit „acțiuni nerezonabile” ale liderilor din Ottawa. „Înțelegem că există represalii, dar nu vom fi intimidați, vom continua să facem tot ce este necesar pentru a-i proteja pe canadieni de interferența străină”, a adăugat Trudeau. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …