Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 9 ianuarie în lume – Marea Britanie lansează o anchetă privind securitatea informatică, Iranul aprobă alocarea a 5% din bugetnul anual pentru armată, iar liderii politici ciprioți discută la Geneva reunificarea țării
Foto: Tasnimnews

A fost 9 ianuarie în lume – Marea Britanie lansează o anchetă privind securitatea informatică, Iranul aprobă alocarea a 5% din bugetnul anual pentru armată, iar liderii politici ciprioți discută la Geneva reunificarea țării

Material realizat de Marina Ghiță

Guvernul britanic a declarat că va lansa o anchetă națională privind securitatea informatică pentru a evalua măsura în care Regatul Unit este protejat de un val tot mai mare de atacuri la nivel mondial, informează Reuters. Investigația face parte din a doua Strategie Națională de Securitate Cibernetică, lansată în luna noiembrie a anului trecut și se va concentra asupra problemelor și tipurilor de amenințări cibernetice cu care se confruntă Marea Britanie, asupra amplorii capitalului uman, financiar și tehnic folosit pentru a face față amenințărilor, precum și asupra dezvoltării capacităților cibernetice ofensive.

Imigrația are un impact economic în general pozitiv asupra țărilor care primesc imigranți, dar beneficiile depind de cât de bine sunt integrați aceștia, a declarat directorul executiv adjunct al Fondului Monetar Internațional, David Lipton, informează Reuters. Luând cuvântul la un seminar la Bruxelles, Lipton a remarcat faptul că politica și economia migrației au fost în contradicție unele cu altele, deoarece, la fel ca și comerțul, migrația creează câștigători și învinși și este necesar un timp mai mare pentru ca societățile și întreprinderile să se adapteze la acest fenomen. „Am constatat că imigrația a crescut în mod semnificativ PIB-ul pe cap de locuitor în economiile avansate, deoarece nivelurile de calificare … stimulează productivitatea muncii și pentru că, în unele locuri, un aflux de migranți apți de muncă contribuie la combaterea deficitului de forță de muncă generat de evoluțiile demografice”, a declarat Lipton.

Ministerul chinez al comerțului a hotărât să atragă investiții străine în industria prelucrătoare și pentru companiile autohtone printr-un plan de comerț extern stabilit pentru o perioadă de cinci ani, informează Reuters. Planul solicită Chinei să joace un rol mai important în stabilirea regulilor comerțului mondial prin focalizarea asupra îmbunătățirii structurii și calității sale comerciale externe. Cu toate acestea, ministerul nu a vehiculat obiective ferme de creștere a importurilor și exporturilor, ca urmare a eșecului Chinei privind realizarea obiectivelor comerciale externe în anii 2014 și 2015.

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac sinucigaș cu bombă asupra unei secții de poliție din North Sinai, Egipt, informează BBC. Rapoartele spun că atacatorul a distrus clădirea din el-Arish cu un camion plin cu explozibil. Explozia a fost urmată de un foc de arme deschis de către militanți asupra secției de poliție. Niciun grup nu a revendicat încă responsabilitatea pentru atac, dar zona este adesea vizată de o serie de islamiști care au legături cu Statul Islamic (ISIS).

Liderii din Cipru s-au întâlnit la Geneva pentru a participa la discuții conduse de ONU, cu speranța că aceste discuții ar putea pune capăt divizării de câteva decenii, informează BBC. Scopul acestor discuții îl constituie creearea un stat cipriot unit, dar federal, în cazul în care puterea este împărțită între cele două comunități. Liderul cipriot grec Nicos Anastasiades și omologul său cipriot turc Mustafa Akinci au declarat că diplomații sunt cei care ar trebui să își ia angajamentul de a ajunge la o înțelegere, deși recunosc că încă există o serie de probleme care ar trebui rezolvate. Dacă aceștia vor face progrese, liderii din cele trei țări care garantează în prezent securitatea Ciprului – Marea Britanie, Grecia și Turcia – se vor alătura discuțiilor. Noul Secretar General al ONU, Antonio Guterres, care a vorbit despre progres ca fiind o „oportunitate istorică”, va fi, de asemenea, prezent la Geneva.

Un armistițiu sirian, intermediat de Rusia și Turcia, a constituit ținta unor presiuni pe măsură ce rebelii au promis să răspundă la încălcările guvernului și președintele Bashar al-Assad a declarat că armata va susține o zonă deținută de rebeli din apropiere de Damasc, informează Reuters. Assad a declarat, într-un comunicat dat mass-mediei franceze, că guvernul său este pregătit să negocieze „totul” în cadrul discuțiilor de pace pe care aliații săi ruși speră să le realizeze în Kazahstan și să își expună propria sa poziție în cadrul constituției siriene. De asemnea, acesta a precizat faptul că orice constituție nouă trebuie să fie supusă unui referendum și că este de datoria sirienilor să își aleagă președintele.

Papa Francisc a condamnat violența militantă islamistă ca fiind o „nebunie criminală” și a declarat că liderii politici ar trebui să îmbunătățească condițiile sociale, care servesc drept temei fertil pentru fundamentalism și radicalizare, informează Reuters. De asemenea, acesta a solicitat diplomaților din peste 180 de țări să interzică armele nucleare, motivând că experimentele efectuate de către Coreea de Nord cu scopul de a construi rachete cu rază lungă determină realizarea unei noi curse a înarmărilor. Papa Francisc a vorbit totodată, în cadrul discursului său anual privind „starea lumii”, și despre necesitatea de a apăra unificarea europeană și de a realiza o mai mare unitate în cadrul luptei împotriva schimbărilor climatice.

Parlamentarii iranieni au aprobat o serie de planuri menite să extindă cheltuielile militare la 5% din buget, cheltuieli destinate în special dezvoltării programului de rachete cu rază lungă al țării, informează Reuters. Votul a constituit un impuls pentru domeniul militar al Iranului, care cuprinde armata, elita Corpul gardienilor revoluției islamice (IRGC) și ministerul apărării și pentru care parlamentul a alocat în perioada 2015-2016 aproximativ 2% din bugetul țării. Agenția de știri Tasnim a declarat că 173 de parlamentari au votat în favoarea unui articol din cadrul planului de dezvoltare pe cinci ani al Iranului, care „solicită guvernului să intensifice capacitățile de apărare ale Iranului ca putere regională și să păstreze securitatea și interesele naționale ale țării prin alocarea a cel puțin 5% din bugetul anual” pentru domeniul militar.

Potrivit unui decret, Belarusul va permite intrarea în țară fără vize pentru cetățenii din 80 de țări, printre care SUA și țările membre UE, pentru vizitele de până la cinci zile, informează Reuters. Această decizie se va aplica pentru vizitatorii care sosesc în Belarus cu avionul. Ea va intra în vigoare la o lună de la data publicării în monitorul oficial. Decretul vine într-o perioadă în care fosta republică sovietică încearcă să își îmbunătățească imaginea în Occident și să se bazeze mai mult pe aliatul său, Rusia.

Turcia ar putea organiza un referendum în prima săptămână a lunii aprilie în ceea ce privește o nouă constituție, care ar putea crea un sistem prezidențial executiv, oferindu-i puteri mai mari președintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat viceprim-ministrul Nurettin Canikli, informează Reuters. Adunarea generală a Parlamentului a început deja dezbaterea privind modificările constituționale propuse și va lucra la un pachet de legi care va fi finalizat în decursul a 18-20 de zile, a declarat Canikli într-un interviu în cadrul emisiunii Haber. Pachetul de reformă urmează să fie aprobat de către parlament, unde partidul de guvernământ AK are o majoritate puternică și va fi supus ulterior unui referendum popular.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …