Home / A fost azi în lume / A fost 9 ianuarie în lume – Aproximativ 1.500 de protestatari pro-Bolsonaro au fost reținuți, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat menținerea unui punct cheie de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria iar judecătorii unui tribunal din Venezuela au emis mandate de arestare pentru trei lideri ai opoziției

A fost 9 ianuarie în lume – Aproximativ 1.500 de protestatari pro-Bolsonaro au fost reținuți, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat menținerea unui punct cheie de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria iar judecătorii unui tribunal din Venezuela au emis mandate de arestare pentru trei lideri ai opoziției

Material realizat de Andra Așibreiner.

Aproximativ 1.500 de protestatari pro-Bolsonaro au fost reținuți în urma demonstrațiilor din Brazilia, relatează Al Jazeera. Mii de susținători ai lui Bolsonaro, refuzând să accepte înfrângerea electorală a fostului conducător al armatei, au luat cu asalt clădirea Congresului, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial, solicitând intervenție militară pentru îndepărtarea președintelui Lula. Liderii celor trei ramuri ale guvernului brazilian au emis o declarație comună în care condamnă asaltarea clădirilor guvernamentale. Sute de militari și polițiști s-au mobilizat pentru a desființa o tabără improvizată, unde aproximativ 3.000 de susținători Bolsonaro și-au instalat corturi. 

 

Liderul din Thailanda, Prayuth Chan-ocha, a promis că își va continua munca în conducerea țării sub un nou partid politic, sugerând o încercare de a rămâne prim-ministru, informează Reuters. Fostul general, în vârstă de 68 de ani, se află la conducerea țării din 2014, când a condus o lovitură de stat. În prezent, Prayuth se află pe a doua poziție în sondajele de opinie cu privire la următorul prim-ministru, pe primul loc aflându-se nepoata lui Yingluck Shinawatra, a cărui guvern a fost demis în 2014. Fostul președinte nu a dizolvat încă Parlamentul și trebuie să organizeze alegeri până în luna mai, conform Constituției. Noul partid, condus de personalități din ramura conservatoare a țării, încă nu a declarat candidatul în funcția de prim-ministru.

Fosta directoare executivă a băncii private indiene ICICI, Chanda Kochhar, împreună cu soțului acesteia, au fost eliberați pe cauțiune, relatează Reuters. Aceștia au fost reținuți în luna decembrie pe fondul unor presupuse acuzații de fraudă. Kochhar a fost unul dintre cei mai importanți lideri de afaceri din India, înainte de a fi înlăturată din funcția de conducere a băncii ICICI în 2019. Înlăturarea sa s-a realizat pe fondul unor acuzații conform cărora banca, sub supravegherea ei, a sancționat împrumuturile „de valoare mare” către Videocon, încălcând politicile sale de creditare. Înalta Curte din Bombay a ordonat eliberarea pe cauțiune a familiei Kochhar susținând că arestările efectuate de Biroul Central de Investigații „nu sunt în conformitate cu legea”. 

 

Oficialii Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii l-au condamnat pe președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, pentru că l-a decorat pe președintelui Vladimir Putin informează Politico. Dodik, liderul uneia dintre cele două unități administrative din Bosnia și Herțegovina, i-a acordat premiul lui Putin duminică seara, în absența acestuia. Șeful de stat, care a menținut o relație strânsă cu Rusia chiar și pe fondul invaziei Ucrainei, a declarat că Putin a fost premiat „în special pentru grija sa patriotică și dragostea pentru Republica Srpska„. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Peter Stano, a amintit țării balcanice care a câștigat statutul de candidat la UE luna trecută că „liderii politici din Bosnia și Herțegovina știu cât de important este ca UE să respecte legile”. 

 

Fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš a fost achitat de presupusa fraudă care implică subvenții ale Uniunii Europene legate de afacerea sa agricolă, relatează Politico. Judecătorul a declarat că nu poate fi dovedit că Babiš și fostul său consilier, Jana Nagyova, acționaseră într-o manieră criminală. Verdictul procesului constituie o veste foarte bună pentru Babiš, fiind unul dintre favoriții cetățenilor în cadrul alegerilor prezidențiale din Cehia care au loc săptămâna aceasta. Procurorul-șef a cerut o pedeapsă de trei ani cu suspendare și o amendă de aproximativ 12.000 de euro, în timp ce Babiš a pledat nevinovat în discursul său final. Cu toate acestea, procuratura încă poate face recurs. 

 

Președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat că va lua în considerare acceptarea mai multor migranți decât a anunțat inițial, informează AP News.  Înainte de summitul liderilor nord-americani de săptămâna aceasta, șeful statului mexican a menționat că s-ar putea produce modificări în numărul de migranți pe care statul îi va accepta, dorind să crească numărul anunțat inițial în cadrul planului președintelui Joe Biden. Lopez Obrador a declarat că susține aceste măsuri „pentru a oferi oamenilor opțiuni alternative”. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a anunțat că încă nu s-a decis nimic. La summit vor fi prezenți președintele american Biden, președintele mexican Lopez Obrador și premierul canadian Justin Trudeau.

 

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat menținerea unui punct cheie de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria, relatează AP News. Conform rezoluției, punctul, deschis pentru încă șase luni, va fi controlat de rebeli paramilitari. Aliatul Siriei, Rusia a susținut demersurile. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a declarat după vot că ajutorul transfrontalier rămâne „un colac de salvare indispensabil pentru 4.1 milioane de oameni din nord-vestul Siriei”. Toate atenția a fost îndreptată către Rusia, care, în trecut, s-a abținut sau a respins rezoluțiile privind livrările de ajutoare transfrontaliere. Cu toate acestea, reprezentanții Kremlinului au încercat să înlocuiască ajutoarele care trec granița cu Turcia spre nord-vestul provinciei Idlib cu convoaie din zonele controlate de guvern din Siria. 

 

Negocierile dintre Regatul Unit și Mauritius asupra suveranității Insulelor Chagos, ultima colonie africană a Marii Britanii, au fost contestate legal, informează The Guardian. Bernadette Dugasse, născută pe insula Diego Garcia, a solicitat o revizuire judiciară a abordării guvernului față de negocieri, susținând că opiniile poporului chagossian sunt ignorate. Într-o scrisoare adresată Biroului de Afaceri Internaționale, avocații lui Dugasse susțin că negocierile sunt ilegale, deoarece „ au loc fără consultarea sa și a oamenilor din Chagos”. Dugasse a solicitat suspendarea discuțiilor „pentru ca foștii rezidenți și familiile acestora să fie consultate corespunzător cu privire la negocieri”

 

Judecătorii unui tribunal din Venezuela au emis mandate de arestare pentru trei lideri ai opoziției care au denunțat public guvernul socialist al președintelui Nicolas Maduro, acuzându-i de trădare, spălare de bani și uzurparea identității unor funcționari publici, relatează Al Jazeera. Mandatele vin ca urmare a numirii celor trei legislatori în fruntea guvernului de opoziție din Venezuela, care refuză să recunoască autoritatea președinției lui Maduro. Dinorah Figuera a fost numită președinte al legislativului, alături de doi vicepreședinți, Auristela Vasquez și Marianela Fernandez. Procurorul general al Venezuelei, Tarek Saab, a declarat că guvernul lui Maduro a cerut asistență în reținerea celor trei leguitori Organizației Internaționale de Cooperare a Forțelor de Poliție. 


Oficialii din Emiratele Arabe Unite (EAU) au introdus cursuri despre Holocaust în programa din școlile primare și secundare din întreaga țară, informează AP News. Ambasada EAU în Statele Unite nu a oferit detalii despre curriculum, iar autoritățile educaționale din Emirate nu au recunoscut anunțul. Decizia a fost luată pe fondul normalizării relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe din 2020. „ În urma acordurilor istorice, EAU vor include acum Holocaustul în programa școlilor primare și secundare” a declarat ambasada pe Twitter, referindu-se la acordul de normalizare care a făcut ca Bahrainul și Marocul să recunoască Israelul

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …