Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 9 februarie în lume – Rusia cataloghează România drept un ”avanpost NATO” și o ”amenințare”, UE vrea să acționeze împotriva guvernelor care nu au acționat în urma scandalului Volkswagen, iar Crucea Roșie își suspendă activitatea din Afganistan

A fost 9 februarie în lume – Rusia cataloghează România drept un ”avanpost NATO” și o ”amenințare”, UE vrea să acționeze împotriva guvernelor care nu au acționat în urma scandalului Volkswagen, iar Crucea Roșie își suspendă activitatea din Afganistan

Material realizat de Marina Ghiță și Roxana Zafiu

Rusia percepe România ca pe un ”avanpost al NATO” și ca pe o ”amenințare la adresa securității” sale întrucât găzduiește elemente ale scutului antirachetă american, a declarat Alexander Botsan-Harcenko, oficial al ministerului de externe rus, citat de agenția de știri Interfax, informează Reuters. „Atitudinea României și, în fapt, atitudinea conducerii sale au fost elementele care au transformat țara într-un avanpost, iar acest lucru reprezintă o amenințare clară pentru noi”, a declarat Alexander Botsan-Harcenko . „Toate aceste decizii … sunt în primul rând îndreptate împotriva Rusiei”, a afirmat acesta, acuzând autoritățile române de  folosirea unei retorici antirusești. Afirmațiile oficialului rus au loc în contextul în care NATO desfășoară mii de soldați și armament greu în Polonia, statele baltice și sud-estul Europei. Oficialii SUA și NATO declară însă că această operațiune  este necesară pentru a oferi un plus de securitate și de reasigurare țărilor europene în urma anexării Crimeei de către Rusia în anul 2014, dar Rusia spune că operațiunea NATO face parte dintr-o strategie agresivă la adresa siguranței granițelor sale.

Grecia ar trebui să părăsească zona euro și apoi să fie scutită de datorii, a declarat Christian Lindner,  președintele FDP, în cadrul unei emisiuni difuzate la un post de radio german, informează Reuters. „Este clar că Grecia trebuie să aibă fie scutită de datorii. Datoriile Greciei pot fi scrise doar în afara din afara zonei euro, deci vorbim despre un Grexit”, a declarat Lindner. Totuși, Grecia ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, a adăugat acesta, astfel încât să poată obține subvenții pentru a-și putea dezvolta infrastructura și a ajuta întreprinderile mici și mijlocii.

Germania va pune presiuni asupra G20 pentru a determina gupul să își reafirme angajamentul de a promova comerțul liber, de a rezista războaielor valutare și de combate schimbările climatice în cadrul reuninii de luna viitoare a miniștrilor, au declarat surse din G20, informează Reuters. Cu toate acestea, potrivit acestor surse, redactarea comunicatului grupului G20 este incertă din cauza retoricii conflictuale a  administrației Trump în ceea ce privește comerțul și sistemul valutar, precum și din cauza scepticismului cu privire la contribuția umanității la încălzirea globală.  Germania, care deține președinția rotativă a G20, este nevoită să creeze un consens cu privire la o serie de probleme globale apărute pe fondul presiunilor exercitate de China pentru a pune capăt protecționismului lui Trump. „Chinezii doresc ca G20 să reafirme importanța comerțului liber, un ordin financiar de cooperare, precum și lupta împotriva schimbărilor climatice. Provocarea va fi aceea de a da curs acestei dorințe fără a adopta un discurs anti- SUA”, a declarat un oficial german din cadrul grupului. http://www.reuters.com/article/us-g20-germany-usa-idUSKBN15O0ZS?il=0

Uniunea Europeană intenționează să realizeze o acțiune juridică împotriva guvernelor care nu au reușit să pună capăt înșelăciunii în ceea ce privește testul emisiilor de gaze realizat de către constructorii de automobile, în urma scandalului Volkswagen privind folosirea carbunanților diesel, a declarat comisarul UE însărcinat cu acest caz, informează Reuters. Comisarul european pentru industrie, Elżbieta Bieńkowska,  acuză guvernele naționale de obstrucționarea eforturilor blocului de a lupta împotriva consecințelor emisiilor de gaze. „Statele membre nu au reușit într-adevăr să pună în aplicare legea”, a declarat  Bieńkowska. În  încercarea de a preveni reluarea scandalului Volkswagen, Comisia Europeană a propus o revizuire a normelor privind modul în care vehiculele sunt licențiate și testate în întreaga Uniune. Un proiect de lege, care ar consolida supravegherea UE, a câștigat sprijinul comisiei privind piața internă din cadrul Parlamentului European. „Cu toate acestea, legea aceasta este foarte limitată. Avem nevoie de un nou sistem de omologare”, a adăugat Bieńkowska.

O explozie și un incendiu s-au produs la centrala nucleară din Flamanville, oraș situat pe coasta de nord a Franței, informează BBC.  Explozia a avut loc în jurul  orei 10:00 (09:00 GMT) într-o încăpere situată la centrul centralei, potrivit Ouest-France. Echipele de salvare au declarat că mai mulți oameni au fost răniți în urma exploziei. Autoritățile au anunțat că nu există riscuri de iradiere în urma incidentului.

Șapte persoane au fost arestate la protestele care au avut loc lângă biroul de imigrare din SUA, în Phoenix printre care și o femeie care trebuia să fie deportată în Mexic, relatează BBC. Guadalupe Garcia de Rayos în vârstă de 36 de ani a fost arestată în timpul unui control de rutină. Mama a doi copii a trăit în SUA ilegal de la vârsta de 14 ani. Protestatarii care s-au temut de deportarea ei au blocat o mașină care se credea că o transportă pe de Rayos. Potrivit postului de radio local Ktar, de Rayos a fost arestată în 2008, în timpul unui razii la locul de muncă și a fost condamnată pentru posesia unor acte false. Dar ea a fost lăsată să continue să trăiască în Arizona, atât timp cât ea este verificată de biroul local din Phoenix la fiecare șase luni. Donald Trump a semnat un ordin executiv, care prevede că orice imigrant fără acte va fi condamnat pentru infracțiune și va fi deportat. Zeci de activiști s-au adunat pentru a bloca vehiculele de la plecare, mulți dintre ei scandând “dreptate”. Poliția a declarat că șapte persoane au fost arestate “fără forță”, iar cei mai mulți dintre protestatari au fost “pașnici, și-au exercitat drepturile lor cum se cuvine”.

Comandantul forțelor americane și NATO în Afganistan a spus că are nevoie de “cel puțin o mie de soldați” în războiul cu talibanii, confrom BBC. Generalul John Nicholson a declarat pentru Comitetul Serviciilor Armate din SUA că nu are suficiente forțe pentru operațiuni contra-teroriste. Dar el a subliniat că este necesar să beneficieze de trupe suplimentare pentru a contribui la formarea armatei afgane. Soldații ar putea fi atât americani, dar și din alte țări membre NATO. El a acuzat Rusia și Iranul că încearcă să submineze NATO în Afganistan. În prezent există aproximativ 8400 de soldați americani în Afganistan. Lupta împotriva talibanilor s-a încheiat oficial în 2014, dar forțele speciale au continuat să ofere sprijin trupelor afgane. Generalul Nicholson a descris situația actuală de securitate din Afganistan ca fiind în “impas” și, în plus, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “influența actorilor externi – în special Rusia, Pakistan și Iran”.

Zeci de luptători ISIS au fost uciși de forțele armate conduse de turci în Siria, potrivit Al Jazeera. Rebelii sirieni susținuți de armata turcă au capturat periferia orașului Al-Bab din nordul Siriei deținută de ISIS, potrivit guvernului de la Ankara. Progresul trupelor turce amenință un bastion ISIS, a cărei cădere ar adânci influența turcă în zona din nordul Siriei, unde a creat o zonătampon între graniță și teritoriile controlate de kurzi. Armata turcă a declarat că 58 de luptători ISIS au fost uciși în raiduri aeriene, focuri de artilerie și schimburi de focuri. Doi soldați turci au fost uciși și 15 răniți ușor. Forțele guvernamentale siriene au avansat miercuri dinspre sud spre al-Bab ajungând în apropierea zonei controlate de turci și rebeli într-unul dintre cele mai complexe câmpuri de luptă din conflictul care durează de șase ani. Turcia a declarat că este în curs de desfășurare o coordonare internațională pentru a preveni ciocnirile cu forțele siriene. “Operațiunea Al-Bab trebuie să fie finalizată în perioada următoar... În ultimele zile forțele noastre speciale și armata siriană au făcut progrese serioase” a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Crucea Roșie suspendă unele activități în Afganistan după ce persoane înarmate au atacat un convoi în Jowzjan și au ucis șase persoane care lucrau pentru Crucea Roșie, relatează Al Jazeera. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a suspendat temporar o parte a eforturilor sale în Afganistan, la o zi după ce oameni înarmați au ucis șase angajați care transportau ajutoare din nordul regiunii lovită de furtuni de zapadă. O operațiune de căutare este în curs de desfășurare pentru a găsi două persoane care desfășurau acțiuni umanitare. Șeful CICR a numit incidentul “cel mai rău atac împotriva noastră” din ultimii 20 de ani. Thomas Glass, unul dintre membrii grupului umanitar, a spus că ,,operațiunile noastre vor înceta pentru cel puțin o săptămână, după ce colegii noștri au fost uciși într-un atac noaptea trecută.” Până acum, atacul asupra convoiului umanitar nu a fost revendicat, iar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat pentru Al Jazeera că grupul său nu a fost implicat în atac.

Un consilier din Iran amenință administrația Trump că vor veni “zile negre ” în cazul unui atac militar asupra țării sale, conform Al Jazeera. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Al Jazeera, Ali Akbar Velayati, un consilier pentru afaceri externe a avertizat ca “Washingtonul să nu îndrăznească să ducă la bun sfârșit amenințările sale militare împotriva Iranului, americanii știu foarte bine că Iranul și aliații săi din regiune se vor răzbuna”. În ultima săptămână, SUA a impus noi sancțiuni Iranului asupra unui test anti-rachetă. Trump refuză să excludă o acțiune militară împotriva Iranului. Velayati a declarat că politica Iranului în Orientul Mijlociu nu s-ar schimba, “prin urmare preşedintele Donald Trump și administrația americană trebuie să părăsească această regiune pentru că oamenii din această regiune se simt străini de politicile lor. Vă garantez că vom continua să dezvoltăm programele noastre militare, în special programul nostru de apărare antirachetă, indiferent de ce și la ce preț”.

Într-o declarație pe rețelele sociale, ramura egipteană a grupului Statul Islamic a revendicat atacul cu rachete care au fost lansate miercuri din Sinai asupra unei regiuni din sudul Israelului, potrivit Le Monde. Trei dintre aceste rachete au fost interceptate în timpul zborului de către sistemul antirachetă israelian “Acoperișul de Fier”, iar o alta a explodat în afara orașului. Tirul cu rachete a fost urmat de un bombardament din Israel asupra peninsulei Sinai, în urma căruia doi palestinieni de 24 și 38 de ani și-au pierdut viața, potrivit organizației islamiste Hamas. Armata israeliană a negat implicarea în acest eveniment, iar ministerul egiptean al apărării nu a făcut comentarii pe marginea acestui subiect.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …