Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 9 februarie în lume – Liderii Coreei de Nord au prezentat cea mai mare expoziție de rachete balistice intercontinentale din istoria statului, Președintele companiei SpaceX a dezvăluit că s-au luat măsuri active pentru a împiedica forțele ucrainene să folosească tehnologia sateliților Starlink prin intermediul dronelor, Autoritățile din Belarus au solicitat pedeapsa cu închisoarea în ceea ce-l privește pe Ales Bialiatski, unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Sursă foto: AFP - Getty Images

A fost 9 februarie în lume – Liderii Coreei de Nord au prezentat cea mai mare expoziție de rachete balistice intercontinentale din istoria statului, Președintele companiei SpaceX a dezvăluit că s-au luat măsuri active pentru a împiedica forțele ucrainene să folosească tehnologia sateliților Starlink prin intermediul dronelor, Autoritățile din Belarus au solicitat pedeapsa cu închisoarea în ceea ce-l privește pe Ales Bialiatski, unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Material realizat de Mădălina Robu

Liderii de la Beijing au respins acuzațiile aduse de oficialii Statelor Unite ale Americii conform cărora un balon chinezesc doborât de forțele americane a făcut parte dintr-un program extins de supraveghere, relatează Euronews. Reprezentanții Pentagonului au declarat că balonul chinez doborât în largul coastei statului South Carolina face parte dintr-un program ce implică o serie de astfel de aeronave pe care China le operează „de câțiva ani”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a insistat că balonul fără pilot ar fi fost o aeronavă meteorologică civilă care a deviat accidental de la cursul inițial și că forțele americane au „exagerat” doborându-l. Ministrul chinez al Apărării a refuzat să primească un apel telefonic din partea omologului său american, Lloyd Austin, pentru a discuta problema balonului. De asemenea, oficialii chinezi nu au răspuns întrebărilor legate de cărui departament guvernamental sau companie îi aparține respectivul balon, precum și întrebărilor despre cum plănuiesc să urmeze angajamentul de a lua măsuri suplimentare în această privință.

Parlamentul elen a început demersurile pentru a interzice candidatura la alegeri partidelor politice ai căror lideri au fost condamnați pentru infracțiuni , informează Euronews. Parlamentarii greci au votat în favoarea unui amendament menit să împiedice partidele politice precum Golden Dawn (cândva a treia cea mai mare forță politică a Greciei) de la a candida în cadrul alegerilor, după ce gruparea a fost declarată bandă criminală asociată cu infracțiuni motivate de ură într-o hotărâre judecătorească din 2020. Noua legislație va afecta și un alt partid de extremă dreaptă ce a fost co-fondat de fostul parlamentar Golden Dawn și purtător de cuvânt, Ilias Kasidiaris. Acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2020, iar noul amendament îl va împiedica să conducă partidul în mod indirect prin intermediul altei persoane, a declarat expertul în drept constituțional Nikos Alivizatos. Deși Kasidiaris se află în închisoare, acesta și-a continuat activitatea politică. Fostul parlamentar se adresează în mod regulat susținătorilor săi prin intermediul unor mesaje vocale difuzate pe canalul său de YouTube.

Liderii Coreei de Nord au prezentat cea mai mare expoziție de rachete balistice intercontinentale din istoria statului în cadrul unei parade militare, conform BBC. În timpul evenimentului au fost prezentate aproximativ o duzină de rachete cu rază lungă de acțiune. Kim Jong-un a fost văzut la parada de la miezul nopții alături de fiica sa. Apariția lui Kim Ju-ae a alimentat speculațiile conform cărora aceasta este poziționată drept succesorul liderului suprem. Numărul rachetelor cu rază lungă de acțiune afișat în timpul paradei a stârnit îngrijorare. Analiştii susțin că acestea ar putea copleşi apărarea nucleară a Statelor Unite ale Americii dacă fiecare rachetă ar avea mai multe capete. Nu s-au oferit detalii prin intermediul mijloacelor de comunicare din Coreea de Nord, dar s-a declarat că un astfel de arsenal demonstrează „puternicele capacități de descurajare a războiului și de contraatac ale țării”. Parada a avut loc după un an record de teste de rachete efectuate de statul nord-coreean, activități ce au cauzat escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreeană.

Autoritățile din Belarus au solicitat pedeapsa cu închisoarea în ceea ce-l privește pe activistul pentru drepturile omului Ales Bialiatski, unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, relatează ABC News. Procurorul responsabil a cerut unei instanțe din Minsk să-l condamne lui Bialiatski la o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru finanțarea protestelor antiguvernamentale. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a fost judecat împreună cu trei dintre colegii săi de la centrul Viasna pentru drepturile omului. Acuzațiile aduse în cadrul procesului, care se desfășoară cu ușile închise la tribunalul Leninsky din Minsk, se referă la furnizarea de bani de către Viasna deținuților politici și la sprijinul oferit acestora în vederea plății taxelor legale. Cei patru activiști au fost acuzați de evaziune fiscală, finanțarea activităților de încălcare a ordinii publice și contrabandă. Procurorul a solicitat, de asemenea, pedepse mari de închisoare pentru colegii lui Bialiatski: 11 ani pentru Valiantsin Stefanovich, 10 ani pentru Dzmitry Salauyou și 9 ani pentru Uladzimir Labkovicz. Toți cei în cauză ar trebui să își ispășească pedeapsa într-o închisoare cu securitate sporită, condițiile din cadrul acesteia fiind cunoscute drept foarte dure.

Președintele companiei SpaceX a dezvăluit că s-au luat măsuri active pentru a împiedica forțele ucrainene să folosească tehnologia sateliților Starlink prin intermediul dronelor, o componentă cheie a luptei împotriva invadatorilor ruși, informează CNN. Conform declarațiilor date de Gwynne Shotwell, tehnologia Starlink nu a fost niciodată menită să fie folosită în astfel de scopuri, susținând că reprezentanții companiei nu au prevăzut cât de mult se vor baza forțele ucrainene pe o asemenea tehnologie. În cadrul unei conferințe, aceasta a mai declarat că programul „nu a fost conceput în scopuri militare, dar, cu toate acestea, ucrainenii l-au folosit în moduri neintenționate ce nu fac parte din niciun acord”. În octombrie anul trecut, fondatorul Starlink, Elon Musk, i-a înfuriat pe ucraineni, inclusiv pe președintele Volodimir Zelenski, prin propunerea unui plan de pace care susținea că reprezentanții Ucrainei ar trebui să renunțe la eforturile de a revendica Crimeea și că ar trebui să cedeze controlul regiunilor Lugansk și Donețk.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …