Material realizat de Anca Badea
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a hotărât să urmărească o soluționare diplomatică a războiului, potrivit Reuters. Acesta a declarat că inițiativa diplomatică ar salva mai multe vieți, dar și că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui forțat să facă pace. În plus, Zelenskiy a sugerat ca, până la aderarea statului la NATO, trupe străine să fie dislocate pe teritoriul ucrainean, într-o încercare de a preveni un nou atac rusesc după eventuala încetare a ostilităților. Aceste afirmații vin în contextul întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025 și a întâlnirii celor doi la Paris, alături de președintele francez Emmanuel Macron, unde Trump a declarat că vrea ca războiul să se termine curând și a făcut apel la încetarea focului în Ucraina.
Armata israeliană a lansat peste 100 de atacuri aeriene în Siria, relatează BBC. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Marea Britanie, au fost atacate obiective militare în Damasc, Daraa, Latakia și Hama – inclusiv centre de cercetare, depozite de armament și aeroporturi. Unul dintre centrele de cercetare afectate, din Barzeh, ar putea avea legături cu producția de arme chimice. Organizația a adăugat faptul că atacurile israeliene asupra Siriei au ucis 416 soldați în 2024. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acțiunile au scopul de a împiedica astfel de arme din a ajunge în posesia extremiștilor și că astfel de intervenții sunt necesare pentru asigurarea securității naționale
Președintelui sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, i-a fost interzisă ieșirea din țară după tentativa sa de a impune legea marțială, conform Al Jazeera. Directorul Biroului pentru Investigarea Corupției Funcționarilor de Rang Înalt a declarat că a solicitat interdicția de călătorie într-o audiere parlamentară unde a fost întrebat ce măsuri au fost luate împotriva președintelui. În aceeași audiere, un oficial al Ministerului Justiție a confirmat că cererea a fost aprobată. Decizia a venit în contextul întăririi vocilor ce îi cer demisia președintelui. Partidul lui Yoon, actualmente la guvernare, nu a participat la votul pentru demiterea președintelui, moțiunea fiind respinsă. Liderul partidului a declarat că autoritatea prezidențială a fost delegată către primul ministru, Han Duck-Soo, până la retragerea eventuală a președintelui. Liderii opoziției din Coreea de Sud au acuzat, însă, partidul de la guvernare de organizarea unei “a doua lovituri de stat”, datorită refuzului de a-l demite pe Yoon și încercarea de a se agăța de putere.
Ambasadoarea Poloniei la UE, Agnieszka Bartol, a anunțat că președinția Poloniei a Consiliului UE se va concentra pe energie, apărare și securitate economică, potrivit Euronews. Agenda prezentată și-a propus să opereze în șapte dimensiuni ale securității – securitate externă și internă, în domeniul competitivității, calității hranei, medicamentelor esențiale și prețurilor la energie accesibile. În privința energiei, obiectivul setat a fost de a reduce costurile pentru cetățeni și afaceri, prin diversificarea și asigurarea independenței energetice. Când vine vorba de Legat de aspectul securității externă și internă, s-au preconizat îmbunătățiri în legătură cu protejarea granițelor europene, securitatea cibernetică, combaterea interferențelor străine și a dezinformării, cât și intensificarea industriei europene de apărare. Președinția rotativă a Consiliului UE, ce reprezintă statele membre, va fi preluată de Polonia în ianuarie 2025, pentru o perioadă de 6 luni.
Oficialii austrieci au anunțat inițiativa de deportare a imigranților sirieni, în urma înlăturării dictatorului Bashar al Assad de la conducerea Siriei, relatează Politico. Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că se pregătește un program de întoarcere și deportare către Siria, fără a menționa, însă, care sunt statutele de migrație ce ar putea fi vizate. Toate acestea în contextul în care, potrivit celor mai recente date ale institutului național de statistică, aproximativ 100.000 de sirieni locuiesc în Austria. La o zi distanță de intrarea forțelor rebele în Damasc, capitala Siriei, mai multe state europene și-au fost revizuite politicile în domeniul migrației. Alături de Austria, autoritățile din Belgia, Italia, Germania, Grecia și Țările de Jos, dar și din Regatul Unit, au anunțat că vor întrerupe cererile de azil din partea sirienilor.