Home / A fost azi în lume / 2020 / A fost 9 decembrie în lume – Marea Britanie recomandă persoanelor cu alergii puternice să nu se vaccineze încă împotriva Covid-19, întâlnire decisivă pentru un acord Brexit la Bruxelles, iar un aisberg gigant amenință populația de pinguini și foci de pe insula South Georgia

A fost 9 decembrie în lume – Marea Britanie recomandă persoanelor cu alergii puternice să nu se vaccineze încă împotriva Covid-19, întâlnire decisivă pentru un acord Brexit la Bruxelles, iar un aisberg gigant amenință populația de pinguini și foci de pe insula South Georgia

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma

Marea Britanie emite avertizări suplimentare în privința vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech la doar două zile de la începerea campaniei de vaccinare în rândul personalului medical și al populației vulnerabile, relatează Reuters. Două persoane cu istoric medical de alergii severe au înregistrat reacții anafilactice în urma administrării vaccinului, fapt ce a determinat autoritatea regulatoare a vaccinurilor și medicamentelor din Marea Britanie să avertizeze populația predispusă la reacții adverse severe să nu primească vaccinul. În acest context, reprezentanții Pfizer au declarat că persoanele cu istoric medical de reacții alergice severe la vaccinuri sau la vreunul dintre ingredientele celui dezvoltat de Pfizer și BioNTech au fost excluși din fazele finale ale testelor clinice, argument ce justifică protocolul de urgență declanșat de britanici. Specialiștii speculează că reacțiile alergice ar putea fi declanșate de un ingredient al vaccinului numit polietilenglicol (PEG), care are rolul de stabilizare a formulei. Autoritatea regulatoare din Marea Britanie va emite un nou aviz joi, în urmă unor cercetări și discuții aprofundate cu specialiștii. 

Textul unui acord secret între Elveția și China, care a permis oficialilor de securitate chinezi accesul în țară pe cheltuiala contribuabililor elvețieni, a fost dezvăluit pentru prima dată în timp ce presiuni pentru reînnoirea acestuia sunt înaintate de guvern, relatează The Guardian. Așa numitul ,,Acord de readmisie” a fost semnat în 2015 pentru o perioadă de 5 ani, însă a expirat la începutul săptămânii. Conform acestui acord, agenții chinezi pot călători liber în Elveția, cu scopul de a identifica și intervieva cetățeni chinezi suspecți pe care autoritățile din Elveția doresc să îi deporteze. Acest acord nu a fost publicat de guvernul elvețian, iar până în luna august a acestui an, înțelegerea nu a fost nici măcar recunoscută public de către executiv. Deși acordurile de readmisie sunt cuprinse în normele dreptului internațional, organizația Safeguard Defenders a declarat că acordul semnat în 2015 cu Beijingul ar avea un profil complet diferit. Acordul a fost favorabil pentru chinezi și a depășit limitele acceptabile în ceea ce privește schimbul de informații privind migrația și direcționarea de către China a disidenților și a persoanelor din opoziție. 

Youtube a anunțat că va șterge clipurile video în care se pretinde că frauda electorală în masă a dus la rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, relatează Politico. Serviciul de streaming a anunțat, în premieră, că își propune să oprească răspândirea dezinformării și a informațiilor false pe platformă, mai ales că termenul limită pentru rezolvarea problemelor electorale în fiecare stat a fost depășit. Politica gigantului tech îl va plasa într-o postură  sensibilă în relația cu Donald Trump, în ultimele săptămâni ale președinției acestuia, dar reprezintă o inițiativă încurajată de noua administrație democrată. Luna trecută, un grup de senatori democrați a trimis o scrisoare publică către Youtube, declarându-și îngrijorarea în legătură cu ,,proliferarea dezinformării’’ pe această platformă. Ca reacție la nouă politică a Youtube, senatorul și aliatul lui Donald Trump, Josh Hawley, a declarat că aceasta este ,,un afront asupra libertății de exprimare’’. 

Întâlnirea dintre Boris Johnson și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen nu a condus încă la semnarea unui acord post-Brexit, relatează BBC. După ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană la 20 ianuarie 2020, o perioadă de 11 luni a fost stabilită pentru negocierea acordului comercial post-Brexit, al cărui termen limita expiră  la 31 decembrie. La întâlnirea de trei ore, s-a discutat atât despre prioritățile Marii Britanii și ale UE, cât și despre punctele de disensiune dintre acestea, precum drepturile de pescuit, normele de concurență în afaceri și modul în care acordul poate fi implementat. Este important să notăm faptul că orice acord va trebui să fie aprobat atât de Parlamentul European, cât și de parlamentarii britanici, a căror sesiune se încheie la 21 decembrie. La finalul întâlnirii, von der Leyen a declarat pe Twitter că pozițiile lor rămân ,,foarte îndepărtate’’ și că se va ajunge la o decizie până la finalul săptămânii.

Mai multe orașe din Polonia și Ungaria, inclusiv ambele capitale, au luminat în albastru clădiri și monumente reprezentative pentru a transmite că sunt solidari cu Uniunea Europeană, înaintea unui summit la care liderii țărilor au amenințat că vor bloca bugetul UE, conform Reuters. Primarii capitalelor Varșovia și Budapesta au solicitat mult timp Uniunii Europene să ocolească guvernele naționale care încalcă valorile și principiile democratice atunci când acordă finanțarea. Polonia și Ungaria au declarat că vor bloca finanțarea de 1,8 trilioane de eurodin partea Uniunii Europene, întrucât se opun unei clauze care leagă modul de eliberare a fondurilor de principiul respectării statului de drept, iar primarii ambelor capitale și-au criticat aspru guvernele naționale pentru blocarea negocierilor bugetare. Rafal Trzaskowski, primarul capitalei poloneze, a declarat că gestul simbol de a proiecta steagul UE pe diferite clădiri sau monumente pe teritoriul statului polonez demonstrează atașamentul față de Uniunea Europeană. 

Președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, a câștigat un nou mandat prezidențial fiind reales cu circa 51,59% din voturi, după cum au arătat miercuri rezultatele comisiei electorale. Lupta electorala s-a soldat, însă, cu numeroase incidente violente în urma cărora mai mulți cetățeni au fost răniți, iar alți 5 și-au pierdut viața, conform Al Jazeera. Procesul electoral a fost îngreunat de manifestările violente ale protestatarilor și de intervențiile autorităților care au încercat să oprească acte grave de violență declanșate de alegători. Conflictele au apărut ca efect al unor tentative de fraudă și  incertitudini legate de calcularea rezultatului electoral, întrucât principalele tabere politice, Mahama și Akufo-Addo, s-au aflat într-o luptă foarte strânsă, iar ambii candidați și-au alocat potențialul câștig înainte de numărarea efectivă a voturilor.

Un aisberg de mari dimensiuni se îndreaptă spre insula Georgia de Sud din sudul Atlanticului. Oamenii de știință au afirmat că o astfel coliziune ar putea să devasteze viața sălbatică, inclusiv colonia de pinguini, sau populația de foci și albatroși, conform Al Jazeera. Cercetătorii au urmărit cum icebergul, al cărui dimensiune este aproximativ egală cu cea a insulei, a plutit în derivă de când s-a desprins din Peninsula Antarctică în iulie 2017. Icebergul uriaș, denumit și ,,A68a”, a accelerat și a încetinit odată cu modificarea curenților oceanici, astfel că rămâne necunoscut momentul coliziunii. Cercetătorii au declarat că momentul coliziunii ar putea fi la câteva zile distanță, dar ar putea să aibă loc chiar și peste câteva săptămâni. Imaginile surprinse de un avion britanic al Forțelor Aeriene Regale și publicate marți arată dimensiunea gigantului iceberg de 4.200 kilometri pătrați. Totodată, A68a poate deveni un adevărat pericol pentru viața marină. Acesta ar putea bloca pinguinii și rutele uzuale ale acestora pentru hrănirea puilor. 

Casa Albă propune alocarea unei sume semnificativ mai mici pentru fondul federal de ajutor de șomaj decât a fost necogiat până acum de o echipa de legislatori democrați și republicani, în schimbul unui stimulent de 600 de dolari, conform the Washington Post. Planul Congresului american era de a aproba un pachet legislativ prin care să aloce aproximativ 180 de miliarde de dolari pentru fondul de asistență economică, ceea ce ar fi putut ajuta milioane de americani cu aproximativ 300 de dolari pe săptămâna, precum și primirea unor stimulente. Cu toate acestea, Casa Albă a propus un plan mult mai puțin ambițios, solicitând atribuirea a numai 40 de miliarde de dolari și a unui stimulent de 600 de dolari pe persoană. Propunerea Casei Albe a fost percepută că un impediment major de către președinta democrată a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și de către liderul senatorilor democrați Charles E. Schumer, care au numit-o ,,inacceptabilă’’.

Cantități excesive de plumb și nichel au fost găsite în probele de sânge ale pacienților care au manifestat simptomele unei „boli misterioase” depistate în statul Andhra Pradesh din sudul Indiei, după a declarat un oficial medical pentru Al Jazeera. Primele constatări ale experților medicali, potrivit unei declarații a guvernului local, sugerează că otrăvirea cu plumb și nichel ar putea fi responsabilă pentru simptomele specifice noii ,,boli”. Oficialii autorităților au colectat, de asemenea, probe de legume și lapte din districtele implicate pentru ca acestea să fie testate. Deși ințial se considera că apa contaminată ar fi putut reprezenta cauza bolii, experții din domeniul sănătății nu au găsit plumb sau nichel în probele de apă evaluate. Marți urmează ca autoritățile indiene să investigheaze dacă organoclorurile care sunt utilizate ca pesticide pot fi cauza focarului din Andhra Pradesh.

Câțiva dintre indivizii implicați în asasinarea liderului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, au fost arestați, a dezvăluit un consilier parlamentar iranian pentru Al-Alam TV, conform BBC. În data de 27 noiembrie, Mohsen Fakhrizadeh a fost împușcat mortal în timp ce trecea prin orașul Absard, în apropierea Teheranului, fiind însoțit de un convoi. Consilierul parlamentar a mai declarat pentru același post TV deținut de guvern că israelienii s-au aflat în spatele acestui atac și că acesta nu ar fi putut avea loc fără ,,sprijinul serviciului secret american’’. Guvernul israelian nu a răspuns acestor acuzații. Serviciile secrete vestice cred că Mohsen Fakhrizadeh a fost cercetătorul principal al Proiectului Amad, inițiat în 1989, cu scopul de a construi o potențială bombă nucleară. Deși programul a fost oprit în mod oficial în 2003, Prim Ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în 2018 că serviciile sale secrete au găsit dovezi că Mohsen Fakhrizadeh lucrează la continuarea Proiectului Amad. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …