Home / A fost azi în lume / A fost 9 august în lume – Principala formațiune de opoziție din Thailanda și-a relansat activitatea, Producătorii de grâu din Franța se confruntă cu una dintre cele mai slabe recolte din ultimele patruzeci de ani iar Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a declarat stare de urgență la nivel federal
Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images

A fost 9 august în lume – Principala formațiune de opoziție din Thailanda și-a relansat activitatea, Producătorii de grâu din Franța se confruntă cu una dintre cele mai slabe recolte din ultimele patruzeci de ani iar Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a declarat stare de urgență la nivel federal

Material realizat de Mihai Turcu.

Principala formațiune de opoziție din Thailanda și-a relansat activitatea, sub un nou nume și cu un nou lider, anunță Deutsche Welle. Acțiunea vine la doar două zile după ce Curtea Constituțională a decis desființarea sa. Fostul partid “Move Forward” (MFP) va fi cunoscut acum sub denumirea *Prachachon* (Partidul Poporului) și va fi condus de antreprenorul în tehnologie Natthaphong Ruengpanyawut. Acesta a subliniat că partidul va continua să promoveze ideologia “Move Forward”, având ca obiectiv formarea unui guvern pentru schimbare la alegerile din 2027. În pofida criticilor internaționale și a interzicerii fostului lider Pita Limjaroenrat, partidul își menține poziția privind amendarea articolului 112, care prevede pedepse aspre pentru insultarea monarhiei. Deși a fost obligat să renunțe la această propunere, Natthaphong a declarat că partidul va continua să lupte pentru îmbunătățirea acestei legi, considerată încă problematică. Decizia Curții Constituționale a fost criticată de UE, SUA și organizațiile pentru drepturile omului.

Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a declarat într-un interviu că intenționează să respingă prin veto controversata lege privind influența străină, informează Euronews. Cu toate acestea, ea a recunoscut că, în ciuda vetoului său, legea va fi probabil adoptată de parlament. Legea, supranumită „legea rusă”, a generat proteste masive în Georgia, fiind percepută ca o amenințare la adresa democrației. Zourabichvili a criticat violențele comise de forțele speciale împotriva manifestanților, subliniind dificultatea investigării acestor abuzuri. Președinta a subliniat importanța alegerilor parlamentare din octombrie, pe care le consideră un referendum pentru drumul european al Georgiei, menționând că populația va avea astfel oportunitatea de a contesta oficial această lege. Ea a respins ideea unei „tentații rusești” în Georgia, afirmând că populația nu ar fi interesată de valorile promovate de Rusia.

Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a declarat stare de urgență la nivel federal, la patru zile după ce sute de soldați ucraineni au trecut granița, publică Euronews. Acțiunea s-a desfășurat în contextul unui aparent atac masiv al Ucrainei pe teritoriul rus, cel mai mare de la începutul războiului. Informațiile despre această operațiune surpriză sunt limitate, iar obiectivele strategice rămân neclare. Oficialii ucraineni nu au comentat direct incursiunea, care are loc la aproximativ 500 de kilometri sud-vest de Moscova. Consilierul președintelui ucrainean, Myhailo Podolyak, a sugerat că aceste atacuri vor forța Rusia să recunoască că războiul se extinde pe teritoriul său. În regiunea Kursk, guvernatorul interimar Alexei Smirnov a descris situația drept „dificilă”. În același timp, Ucraina continuă să lovească cu drone zone din spatele frontului, inclusiv în regiunea Lipetsk, unde au fost raportate incendii și distrugeri de infrastructură. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât 75 de drone ucrainene.

Producătorii de grâu din Franța se confruntă cu una dintre cele mai slabe recolte din ultimele patruzeci de ani, a anunțat Ministerul Agriculturii din Franța, conform Politico. Producția de grâu moale, utilizat în fabricarea pâinii și a prăjiturilor, este estimată să scadă cu aproape 25% față de anul 2023, ajungând la 26,3 milioane de tone. Această scădere drastică este atribuită condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv iernii umede și lipsei de soare din primăvară și începutul verii. Deși prețurile franceze ar putea fi afectate, Thierry Pouch, economist-șef al Camerei Agricole din Franța, a precizat că nu se așteaptă creșteri majore ale prețurilor pentru consumatori. Însă, pentru producătorii de grâu, pierderile financiare sunt semnificative, estimate între 30.000 și 50.000 de euro per fermier. Sindicatele agricole au cerut sprijin financiar de la guvernul francez pentru a face față acestui an dificil.

Un oficial UNESCO, Peter DeBrine, a avertizat de creșterea numărului de turiști și a prețurilor locuințelor care generat situații „total dezechilibrate” în Spania, declară The Guardian. DeBrine a sugerat că lipsa abordării acestor probleme ar putea declanșa proteste similare în întreaga Europă. În ultimele săptămâni, zeci de mii de oameni au protestat în destinațiile turistice spaniole, cerând măsuri împotriva turismului de masă și a modelului de afaceri care a crescut prețurile locuințelor și a forțat localnicii să părăsească orașele. Peter DeBrine, oficial Unesco, a subliniat că turismul a exacerbat criza locuințelor, generând frustrare printre locuitorii afectați. Deși autoritățile locale au încercat să combată comportamentele turiștilor, inclusiv prin introducerea de reguli stricte, problema persistă. DeBrine a cerut o „schimbare de paradigmă” pentru a prioritiza bunăstarea localnicilor, sugerând că soluțiile sustenabile ar putea preveni extinderea protestelor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 septembrie în lume – Forțele armatei ruse au lansat un contraatac în regiunea Kursk, iar Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, conform autorităților din Coreea de Sud și Japonia

Material realizat de Cristian Matei Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata dobânzii cheie cu …