Sursa foto: Euronews

A fost 9 aprilie în lume- Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat posibilitatea recunoașterii statului Palestina în iunie, Japonia și NATO au convenit să își aprofundeze cooperarea în domeniul securității, Rebelii Houthi au declarat că atacurile aeriene suspecte ale armatei americane au ucis cel puțin 10 persoane în Yemen

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa

Japonia și NATO au convenit să își aprofundeze cooperarea în domeniul securității, publică Euronews. Prim-ministrul japonez, Shigeru Ishiba și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au declarat că vor întări legăturile militare pentru a face față amenințărilor venite din partea Chinei, Rusiei și Coreei de Nord. Cei doi oficiali au subliniat importanța cooperării în domenii precum apărarea cibernetică, spațiul, inteligența artificială și tehnologiile duale. Ei au condamnat consolidarea relațiilor militare dintre Coreea de Nord și Rusia, precum și sprijinul industrial oferit de China Moscovei. Rutte a apreciat contribuțiile Japoniei pentru sprijinirea Ucrainei și a salutat interesul exprimat de Tokyo pentru implicarea în inițiativa NATO de asistență și instruire a forțelor ucrainene. În cazul participării, Forțele de Autoapărare japoneze nu ar avea roluri de luptă, respectând principiile constituționale pacifiste. Ambele părți au reafirmat angajamentul pentru o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă și au cerut Chinei transparență în operațiunile militare.

 

Guvernul Statelor Unite a majorat tariful pentru importurile din China la 125%, informează Deutsche Welle. Decizia a fost anunțată de președintele Donald Trump pe rețeaua Truth Social, motivând măsura prin „lipsa de respect” a Chinei față de piețele mondiale. Anterior, China anunțase o creștere a tarifelor pentru bunurile americane la 84%, începând de joi. Trump a precizat că peste 75 de state care au solicitat negocieri comerciale au beneficiat de o pauză tarifară de 90 de zile, cu excepția Chinei. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a confirmat că această pauză nu anulează taxa globală de 10%, care va rămâne în vigoare. Noile tarife au intrat în aplicare miercuri dimineață și au ajuns la valoarea de 104% pentru China, 20% pentru Uniunea Europeană, 24% pentru Japonia și 25% pentru Coreea de Sud. Indicele Dow Jones a crescut cu 2.000 de puncte imediat după anunț, reflectând reacția pozitivă a piețelor.

 

Guvernul german a încheiat un nou acord de coaliție, anunță Al Jazeera. După câștigarea alegerilor din februarie 2025, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz, a semnat un acord cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentru formarea unui guvern. Acordul a fost încheiat în contextul intensificării conflictelor comerciale globale și al creșterii sprijinului pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Coaliția a promis stimularea creșterii economice, reducerea impozitelor pentru clasele mijlocii și joase, sprijinirea industriei auto electrice și reformarea regulii constituționale privind deficitul bugetar. De asemenea, a fost anunțată o înăsprire a politicii migraționiste, inclusiv respingerea solicitanților de azil la frontieră și anularea naturalizării accelerate. Pe plan extern, coaliția a susținut extinderea NATO prin includerea Ucrainei și consolidarea relațiilor comerciale cu Statele Unite. Până la votul din Bundestag, acordul trebuie aprobat de membrii SPD și de CDU într-un congres programat pentru 28 aprilie.

 

Regatul Unit și India au convenit asupra a 90% din acordul de liber schimb, confirmă The Guardian. Negociatorii guvernamentali britanici au informat companiile că majoritatea clauzelor din acord au fost stabilite, inclusiv aspectele legate de mobilitate și vize pentru lucrători indieni. Printre punctele rămase de clarificat s-au numărat tarifele pentru whisky, automobile și produse farmaceutice. Discuțiile s-au desfășurat în paralel cu negocierile pentru un tratat bilateral de investiții, menit să protejeze investițiile reciproce și considerat prioritar pentru sectorul financiar britanic. Ministrul britanic al finanțelor și ministrul indian de resort au participat la o serie de întâlniri și evenimente, în care s-au subliniat angajamentul reciproc și dorința de finalizare rapidă a acordului. De asemenea, autoritățile britanice au anunțat un pachet de investiții și exporturi în valoare de 128 de milioane de lire. Negocierile au început în 2022, dar au fost marcate de întârzieri și dezacorduri, inclusiv privind taxele de frontieră ecologice planificate de partea britanică.

 

O grevă generală de o zi a paralizat transportul public din Grecia, declară Reuters. Zeci de mii de protestatari s-au adunat în centrul Atenei pentru a cere majorarea salariilor, în contextul creșterii continue a costurilor de trai. Controlorii de trafic aerian, lucrătorii feroviari, maritimi, precum și angajații din transportul public urban și administrația locală au participat la protest. Confederația Generală a Muncitorilor din Grecia a declarat că salariile actuale nu acoperă nevoile de bază, în ciuda unei creșteri cumulate de 35% a salariului minim din 2019 până în prezent. Deși economia a ieșit din criza datoriei suverane și înregistrează o creștere peste media zonei euro, salariul mediu brut rămânea în aprilie 2025 cu 10% sub nivelul din 2010. Guvernul a anunțat planuri de majorare treptată a salariului minim până la 950 de euro până în 2027, însă sindicatele au subliniat că inflația și costurile ridicate continuă să erodeze puterea de cumpărare.

 

Manfred Weber a propus-o pe Dolors Montserrat ca secretar general al Partidului Popular European (PPE), conform Politico. Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a propus-o pe eurodeputata spaniolă, Dolors Montserrat, pentru funcția de secretar general al formațiunii. Montserrat a devenit prima femeie desemnată pentru această poziție și urmează să-și păstreze celelalte roluri în Parlamentul European. Weber a descris-o drept un simbol al unui PPE „modern” și „tânăr”. Numirea a fost percepută ca o consolidare a influenței lui Weber, care a promovat deja apropiați în funcții-cheie din partid. Alegerea oficială este programată pentru congresul PPE din Valencia, din 29-30 aprilie, în contextul reformei interne a partidului după virajul său spre dreapta.

 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat posibilitatea recunoașterii statului Palestina în iunie, susține Euronews. Într-un interviu acordat presei franceze în timpul unei vizite în Egipt, Macron a afirmat că obiectivul este de a co-prezida alături de reprezentanții Arabiei Saudite o conferință ONU la New York, în cadrul căreia mai multe țări ar putea adopta o recunoaștere reciprocă. El a subliniat că acest pas va susține atât drepturile palestinienilor, cât și legitimitatea Israelului, în contextul tensiunilor regionale și al războiului prelungit din Gaza. Acesta a mai precizat că recunoașterea statului Palestina ar permite Franței „să fie clară în lupta împotriva celor care neagă dreptul Israelului de a exista”, menționând în mod special autoritățile iraniene. Aproape 150 de țări recunosc deja Palestina ca stat.

 

Reprezentanții Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au estimat că schimburile comerciale dintre SUA și China ar putea scădea cu până la 80%, declară Reuters. Membrii Organizației Mondiale a Comerțului au avertizat că tensiunile comerciale dintre SUA și China riscă să reducă drastic volumul schimburilor de bunuri dintre cele două economii, ajungând până la 80%. Potrivit estimărilor preliminare, împărțirea economiei globale în două blocuri ar putea duce la o scădere a PIB-ului real global cu aproape 7%. Anunțul a venit în contextul în care președintele Donald Trump a anunțat noi creșteri de tarife pentru importurile din China, în timp ce alte măsuri au fost amânate pentru 90 de zile.

 

Rebelii Houthi au declarat că atacurile aeriene suspecte ale armatei americane au ucis cel puțin 10 persoane în Yemen, susține Associated Press. Rebelii Houthi au anunțat că lovituri aeriene suspecte ale forțelor armatei SUA au vizat orașul port Hodeida din Yemen, provocând moartea a cel puțin 10 persoane și rănirea altor 16. Atacurile au avut loc în districtul al-Hawak, lângă aeroportul orașului, utilizat anterior pentru atacuri asupra navelor din Marea Roșie. Alte raiduri au vizat regiunile montane Amran, Dhamar și Ibb. Rebelii au difuzat imagini cu resturile unei  drone MQ-9 Reaper doborâtă, în timp ce oficialii americani refuză să ofere detalii despre ținte. Campania intensă de bombardamente, lansată de administrația Trump, a fost legată și de presiuni asupra Iranului privind programul nuclear.

 

 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că 155 de cetățeni chinezi au fost identificați luptând pentru Rusia, titrează CNN. Conform declarațiilor liderului ucrainean, aceștia au fost recrutați prin anunțuri online și au trecut prin examinări medicale și antrenamente în Rusia înainte de a fi trimiși pe front. Oficialii chinezi au negat acuzațiile, calificându-le drept “nefondate”. Două persoane de cetățenie chineză au fost capturate recent de armata ucraineană în regiunea Donețk. Unul dintre ei ar fi plătit 300.000 de ruble pentru a se înrola, sperând să obțină cetățenia rusă. Zelenski a afirmat că reprezentanții din Ucraina sunt pregătiți să organizeze un schimb cu doi cu prizonieri ucraineni. Autoritățile chineze au anunțat că investighează situația.

 

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursă foto: Jim Watson/AFP/Getty Images

A fost 11 aprilie în lume

Material realizat de Anca Badea și Macovei Mircea-Andrei   Șefa bazei militare americane din Groenlanda …