Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 9 aprilie în lume – Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel
Sursa foto: Reuters

A fost 9 aprilie în lume – Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru

 

Fostul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma, a câștigat procesul prin care îi este permis să candideze din nou la alegerile generale, relatează France24. Judecătorii unui tribunal din Africa de Sud i-a permis fostului președinte, Jacob Zuma, să candideze la alegerile generale din mai, ca urmare a deciziei autorităților electorale de a îi interzice participarea. Jacob Zuma este în vârstă de 81 de ani și se află în fruntea noului partid de opoziție, ”uMkhonto we Sizwe” (MK), care a devenit un potențial câștigător în cursa electorală. Acesta a fost exclus din alegeri de către membrii comisiei electorale pe motivul că niciun candidat nu trebuie să fie condamnat pentru o infracțiune pe un termen mai lung de 12 luni. Statisticile arată că alegerile generale de pe 29 mai, din Africa de Sud , vor fi cele mai competitive de la desființarea apartheidului în 1994. Mai mult, Zuma reprezintă un factor cheie pentru partidele concurente, deoarece întoarcerea sa în cursă poate conduce la lipsa unei majorități.

 

Liderii Germaniei au respins acuzațiile de contribuire la genocidul din Gaza, prin comercializarea de arme Israelului, conform Al Jazeera. Oficialii germani au negat acuzațiile  că ar ajuta la funcționarea genocidului din Gaza prin vânzarea de arme și muniție Israelului într-un caz la instanța supremă ONU. Tania von Uslar-Gleichen, consilier juridic al Ministerului german de Externe, a declarat marți Curții Internaționale de Justiție(CIJ) că cazul acesta, Nicaragua, a fost urgentat pe baza unor dovezi slabe și ar trebui să fie eliminat din lipsă de jurisdicție. Von Uslar-Gleichen a spus că securitatea Israelului este o prioritate pentru Germania, având în vedere istoria Holocaustului. Mai mult, un avocat al Germaniei, Christian Tams, a declarat instanței că de la începutul războiului Israel-Hamas, 98% din exporturile de arme către Israel au fost echipamente generale precum veste, căști și binocluri. Cu toate acestea, Germania este la momentul actual unul dintre cei mai mari furnizori militari ai Israelului, trimițând 326,5 milioane de euro în echipament militar și arme doar în decursul anului trecut.

 

Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, informează Al Jazeera. Liderii turci au hotărât impunerea unor restricții asupra exporturilor a 54 de produse către Israel până când va exista o încetare a focului și un ajutor umanitar sporit în Fâșia Gaza. Această hotărâre vine după ce membrii guvernului israelian au refuzat să permită lansarea de ajutor aerian asupra teritoriului asediat. Ministrul turc al Comerțului a anunțat marți că nu va mai trimite în Israel articole din 54 de categorii, care includ produse din fier și oțel, combustibil pentru avioane, echipamente de construcții, mașini, ciment, granit, produse chimice, pesticide și cărămizi. Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a răspuns la anunțul Turciei, spunând că președintele turc Recep Tayyip Erdogan sacrifică încă o dată interesele economice ale poporului Turciei pentru sprijinul său pentru locuitorii din Gaza. Mai mult, Israel Katz a declarat că autoritățile israeliene vor lua măsuri cu privire la decizia oficialilor turci și vor cere autorităților Statelor Unite să nu impună sancțiuni Turciei.

 

Membrii grupării teroriste islamiste, ISIS, au făcut publică intenția  lor de a iniția atacuri la meciurile importante din UEFA Champions League, relatează EuroNews. Membrii ai grupării teroriste cunoscută sub numele de ”Statul islamic” sau ISIS au lansat un apel pentru atacuri asupra meciurilor din UEFA Champions League înainte de sferturile de finală ale evenimentului. Într-o postare publicată prin intermediul instituției de presă, Fundația AI Azaim, grupul terorist a enumerat principalele ținte ale atacurilor, printre care și Stadionul ”Emirates” din Londra, ”Parc de prince” din Paris și arenele ”Santiago Bernabeu” și ”Metropolitano” din Madrid. Mai mult, autoritățile au observat ceva suspect la faptul că membrii organizației teroriste au ales să anunțe în prealabil dorința lor de atac, fapt nefiresc , dat fiind faptul că ei au obiceiul de a asalta prin surprindere marile locuri publice și evenimente.

 

Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, relatează Reuters. Membrii Curții Supreme din Arizona au hotărât să reintroducă în justiție interdicția avorturilor în temeiul unei legi din 1864, cu jumătate de secol înainte de statutul de stat și de votul femeilor, restrângând și mai mult drepturile de reproducere într-un stat în care întreruperea sarcinii era deja interzise la 15 săptămâni de gestație. Decizia a fost luată la cererea unui procuror local care și-a dorit aplicarea statutului din perioada Războiului Civil, dar a fost refuzat inițial de procurorul general democrat al statutului. Judecătorul din Arizona, John Lopez a declarat că legislatura statutului nu a creat niciodată în mod afirmativ un drept la avort electiv sau autorizat în mod independent. Procurorul general din Arizona, Kris Mayes, a declarat că hotărârea colegilor săi este de neconceput și ”un afront la adresa libertății”. Această ordonanță, potrivit organizației, rămâne în vigoare până la 45 de zile după ce Curtea Supremă de stat emite oficial hotărârea, care durează în jur de câteva săptămâni.

 

Un monitor al Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea legată de starea centralei atomice ocupată de Rusia, informează AP News. Explozia de marți cauzată de un presupus atac cu drona țintit asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, aflată în Ucraina, a determinat ca întreaga comunitate internațională să privească cu atenție starea centralei. Atacul nu a amenințat siguranța cetățenilor, însă un observator pe probleme nucleare al Națiunilor Unite a declarat că situația este “extrem de serioasă”, în contextul în care centrala a mai fost amenințată de atacuri cu rachete sau drone. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că echipa sa era conștientă că a avut loc un atac la o locație din apropierea centralei și că a fost cauzat de explozia unei drone, însă nu a oferit mai multe detalii. Centrala din Zaporizhzhia este una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume. Luptele din sudul Ucrainei, unde aceasta este localizată, a accentuat teama de un accident nuclear similar cu cel de la Cernobîl.

 

O centrală hidroelectrică din Italia a explodat, incidentul soldându-se cu moartea a cel puțin trei persoane, conform The Guardian. O explozie la o centrală hidroelectrică localizată nordul Italiei, în apropierea Bologniei, a provocat moartea a trei muncitori. De asemenea, alte 5 persoane au fost rănite în urma incidentului și cel puțin alte 4 persoane au fost date dispărute. Explozia s-a petrecut la centrala veche de câteva decenii a companiei Enel și a avut loc în timpul unei lucrări de mentenanță, conform autorităților. Șeful departamentului de pompieri din zonă, Francesco Notaro a declarat pentru presa locală că o parte din clădirea de 9 etaje subterane a cedat, pornind un foc și cauzând o inundație la o adâncime de 60 de metri. Mai mulți scufundători au fost convocați pentru a ajuta cu căutările, însă acestea au fost amânate din teama unui alt incident.

 

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel, conform Al Jazeera. Marea Britanie a luat decizia de a nu opri vânzarea de arme către Israel, în urma consultării sfaturilor legale legate de această problemă. La 6 luni după începerea violențelor din Gaza, prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a fost pus sub presiune pentru a revoca licențele care permit vânzarea de armament către Israel. Cameron, în cadrul unei conferințe de presă ținute alături de ministrul de externe al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a declarat că “în urma ultimei consultări poziția noastră legată de licențele de export rămâne neschimbată. Această decizie este conformă sfaturilor primite de mine și de alți miniștri”. Marea Britanie a vândut armament către Israel în valoare de 42 de milioane de lire sterline în anul 2022. Mai multe partide de opoziție au cerut guvernării ca Parlamentul să revoce licențele și să publice sfaturile legale folosite pentru a lua decizia de a continua vânzarea de armament.

 

Granița cu Georgia, trasată de Rusia, a fost criticată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, relatează Deutsche Welle. CEDO a declarat că Rusia a violat Carta Europeană a Drepturilor Omului prin susținerea trasarea graniței dintre Georgia și regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud. Rusia a invadat Georgia în anul 2008 pentru a susține separatiștii pro-Moscova. În urma conflictului, Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste. De atunci, autoritățile rusești au construit garduri de sârmă ghimpată și turnuri de supraveghere de-a lungul graniței dintre enclave, respectiv a celei cu Georgia, cu scopul de a crea o “graniță de stat”. CEDO a acuzat că acest proces are scopul de a “bloca oamenii din a trece granițele administrative liber între teritoriul controlat de Georgia și regiunile georgiene separatiste susținute de Rusia, Abhazia și Osetia de Sud. Conform guvernului georgian, cei care trec granița au avut parte de detenție, arestare, tratament rău și chiar moarte. În urma unui raport CEDO, există cazuri înregistrate de confiscări de teren și separarea familiilor, care au rămas de părți diferite ale graniței.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …