Home / A fost azi în lume / A fost 8 noiembrie în lume – Americanii au votat pentru noul lor președinte, Viktor Orban suferă o înfrângere simbolică în Parlamentul maghiar, iar India retrage bancnotele de 500 și 1000 de rupii

A fost 8 noiembrie în lume – Americanii au votat pentru noul lor președinte, Viktor Orban suferă o înfrângere simbolică în Parlamentul maghiar, iar India retrage bancnotele de 500 și 1000 de rupii

Material realizat de Adrian Călugăru și Valeria Bortă

Alegătorii din Statele Unite ale Americii au votat pentru alegerea noului președinte, pentru membrii Camerei Reprezentanților și o treime din mandatele Senatului, iar rezultatele preliminare arată un scor mai strâns decât era de așteptat și, în ciuda majorității predicțiilor din sondajele de opinie și ale experților, un avantaj pentru candidatul republican Donald Trump în favoarea democratei Hillary Clinton, conform datelor prezentate de CNN. Totodată, sunt așteptate și rezultatele unor referendumuri în 9 din statele americane privind legalizarea marijuanei, fie pentru uzul propriu, fie, în unele dintre state, doar în scopuri medicale. În California, de asemenea, alegătorii și-au exprimat votul și cu privire la abolirea pedepsei cu moartea. După închiderea urnelor și numărătoarea voturilor în statele din estul și centrul SUA la ora 06:00 a României, Donald Trump avea sprijinul a 167 de electori, în timp ce Clinton deținea doar 122, numărul minim necesar pentru a fi ales președinte fiind de 270.

Luptătorii Statului Islamic au răpit aproape 300 de membri ai Forțelor de Securitate din Irak, în apropiere de Mosul și au forțat 1.500 de familie să se retragă împreună cu aceștia din orașul Hammam al Alil, aflat în apropierea ultimei mari fortărețe pe care ISIS o deține în Irak, au anunțat ONU și organizații pentru drepturile omului, potrivit Reuters. Răpirile au avut loc săptămâna trecută pe fondul ofensivei de recucerire a Mosulului de coaliția formată din forțele guvernamentale irakiene, kurzii peshmerga și milițiile șiite sprijinită de raidurile aeriene ale forțelor SUA. ”Persoanele mutate cu forța sau răpite vor fi cel mai probabil folosite drept scuturi umane sau, în funcție de afilierea acestora, asasinate”, a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Comisariatului ONU pentru Drepturile Omului. Până acum, nu este cunoscută soarta persoanelor răpite sau forțate să evacueze împrejurimile orașului.

Armata siriană a declarat că a preluat controlul asupra unui district strategic din Aleppo, aspect care ar putea marca cel mai important progres în bătălia pentru orașul disputat de regimul de la Damasc și rebeli în ultimele săptămâni, aceștia din urmă declarând că lupta nu a luat sfârșit, anunță Reuters. ”Districtul de Apartamente 1070” se află în zona periferică din sud-vestul orașului și se întinde de-a lungul coridorului creat de forțele guvernamentale în părțile pe care le controlează din oraș. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat cucerirea districtului de către armata siriană, informație promovată și de gruparea șiită libaneză Hezbollah, care sprijină forțele armate loiale președintelui Bashar al-Assad. De cealaltă parte, rebelii susțin că luptele continuă și că aceștia au recucerit poziții pe care le pierduseră în cursul zilei de luni.

Parlamentul Ungariei a respins, cu un vot la limită, propunerea legislativă a premierului Viktor Orban de respingere a cotelor UE privind acceptarea refugiaților, fapt care ar putea să îi slăbească puterea de negociere a șefului Executivului de la Budapesta în fața liderilor UE în privința gestionării crizei migranților, informează Reuters. Votul din parlament a reprezentat totodată o rară înfrângere pentru Orban, care avea nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor pentru ca propunerea sa, în opoziție cu viziunea Bruxelles-ului, să fie adoptată. Astfel, din 199 de voturi, Orban a primit susținerea a doar 131 de membri ai Parlamentului, cu doar 2 voturi mai puțin decât limita de care avea nevoie. Legea propusă de Orban a reprezentat o încercare a premierului maghiar de a legitima un referendum pe tema respingerii cotelor impuse de UE privind migranții din cauza prezenței scăzute la urne, fapt care a reprezentat o altă înfrângere simbolică pentru liderul de la Budapesta.

India retrage din circulație cele mai valoroase bancnote pe care le tipărește, cea de 500, respectiv de 1000 de rupii, în încercarea de a combate corupția, relatează The Guardian. Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a anunțat scoaterea din circulație a celor mai mari bancnote din economia Indiei pentru a lupta împotriva corupției și a reprima efectul ”banilor negri”, decizie care este de așteptat să arunce economia Indiei în haos. Într-un discurs televizat, prim-ministrul a anunțat marți că retragerea bancnotelor de 500 și 1000 rupii va începe de la miezul nopții. Această strategie este parte a unui efort de a stopa creșterea fenomenului de economie subterană, bazat pe tranzacții de monedă neimpozitată, care amplifică evaziunea, finanțarea organizațiilor teroriste și menține bancnotele false în circulație.

Legea din Italia ce impune preluarea numelui tatălui de către nou-născuți a fost declarată ”ilegală”, informează The Guardian. Decizia Curții a fost interpretată de activiști drept esențială în lupta împotriva sistemului patriarh din Italia. Legea italiană impunea ca orice nou-născut să preia numele tatălui, ceea ce activiștii pretindeau că este un aspect depășit și bazat pe niște principi patriarhale depășite. Curtea a declarat că ”a declarat ilegalitatea prevederii care cere acordarea automată a numelui tatălui unui copil nou-născut, în cazul în care părinții nu vor acest lucru.” Curtea a luat această decizie în urma unui caz al instanței de apel de la Genoa, în care un cuplu italiano-brazilian a dorit să-i dea copilului numele ambilor părinți, așa cum e tradițional în Spania și în o mare parte din America de Sud. Legea în cauză a Italiei a fost anterior condamnată și de Curtea Europeană pentru drepturile omului.

Jihadistul belgian de origine marocană Oussama Ahmad Atar ar fi ”coordonat” atacurile de la Paris și Bruxelles, conform BBC. De câteva luni echipele de inteligență au încercat să identifice un bărbat cu numele Abou Ahmad, implicat în recrutarea militanților islamiști pentru atacuri în Europa. Aceștia consideră acum că l-au identificat drept Oussama Ahmad Atar. Bărbatul avea conexiuni cu autorii atacurilor teroriste care au vizat Parisul în 2015 și Bruxelles în luna martie a acestui an. 130 de persoane și-au pierdut viața la Paris, în timp ce alte 32 au murit în urma atacurilor din capitala Belgiei. Atar este un văr îndepărtat a doi dintre autorii atacurilor sinucigașe din Bruxelles și a fost deținut în trecut în penitenciarul Abu Ghraib, controlat de forțele americane, precum și în închisoarea Camp Cropper, unde fostul dictator irakian Saddam Hussein a fost încarcerat înainte de a fi executat.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …