Material realizat de Marina Ghiță
Kosovo a semnalat că și-ar transforma forța de securitate într-o armată națională, planuri cărora minoritatea etnică sârbă s-a opus și care au atras critici imediate atât din partea NATO, cât și din partea SUA, informează Reuters. Guvernul kosovar a ordonat crearea unei armate naționale, dar deputații sârbi au declarat că vor bloca modificările aduse Constituției. Cu toate acestea, parlamentul a indicat că va ocoli această opoziție prin modificarea unei legi existente, care ar permite forțelor de securitate ale Kosovo (KSF) să cumpere arme grele, transformându-se astfel într-o armată. „Am declarat în mod clar că măsurile unilaterale, cum ar fi acestea, sunt nefolositoare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma discuțiilor purtate cu președintele și prim-ministrul kosovar. Ambasada SUA din Pristina a declarat că adoptarea amendamentelor „ne-ar obliga să ne re-evaluăm asistența de lungă durată pentru forțele de securitate ale Kosovo”. Această lege va fi votată în zilele următoare, dar deputații sârbi, al căror sprijin ar fi necesar pentru a modifica constituția, au declarat că vor boicota votul.
Camerunul și Fondul Monetar Internațional au în vedere realizarea unui program de ajutor de doi ani pentru a asigura o creștere economică susținută și favorabilă incluziunii în țara din Africa Centrală, informează Reuters. „Scăderea puternică a prețurilor materiilor prime, împreună cu amenințările de securitate din bazinul lacului Ciad și, până de curând, cu tulburările civile din țara vecină, Republica Centrafricană, au avut un impact negativ asupra balanței de plăți externe și fiscale din Camerun”, a declarat FMI în urma unei misiuni de două săptămâni condusă de către Corinne Delechat. „În timp ce economia cameruneză a suportat aceste șocuri până în prezent, cu o creștere economică relativ robustă, datoria publică a crescut rapid, iar obstacolele externe și fiscale au scăzut în mod semnificativ”, a declarat organizația, adăugând că discuțiile vor continua și în zilele următoare. Cu toate acestea, FMI nu a făcut nici o mențiune directă în ceea ce privește politica națională, dar a precizat că guvernul trebuie să protejeze și chiar să crească cheltuielile sociale în favoarea grupurilor celor mai vulnerabile.
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unui spital militar din Kabul realizat de către persoane înarmate deghizate în medici, informează The Guardian. Cel puțin 38 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite, au declarat surse medicale. Oficialii au declarat că cel puțin trei oameni înarmați îmbrăcați ca personalul medical au intrat în clădire și au luat poziții la etajele superioare. Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat că ultimul atac „ a călcat în picioare toate valorile umane”. „ În toate religiile, un spital este privit ca un sit imunitar, iar atacându-l, ataci întreg Afganistanul”, a declarat acesta în timpul unui discurs în Kabul cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.
Uniunea Europeană trebuie să fie mai vizibilă în Balcanii de Vest pentru a contracara tentativele Rusiei de a destabiliza regiunea, a declarat eurodeputatul David McAllister, informează The Guardian. „Geopolitica a revenit în Balcani”, a declarat David McAllister, europarlamentar german și președinte al comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European. „Noi vedem influența în continuă creștere a Rusiei, vedem influența tot mai mare a Turciei, Statele Unite ale Americii este un actor, Uniunea Europeană este un alt actor, astfel încât există interese diferite în joc”, a adăugat acesta. În tot discursul său, McAllister a descris rolul Rusiei ca fiind unul negativ, invocând presupusa implicare a Kremlinului în cadrul unei lovituri de stat eșuate din Muntenegru și sprijinul oferit de Moscova liderilor naționaliști extremiști din regiune. De asemenea, acesta a declarat că Rusia exercită o puternică influență asupra dezbaterii politice prin promovarea unui discurs anti-occidental și a unei propagande anti-UE, mai ales în mass-media de limbă sârbă care a promovat atât viziunea Kremlinului asupra lumii, precum și „teorii ale conspirației și ultranaționalismul din Serbia”.
Oficialii irakieni și SUA consideră că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a lăsat în urmă un număr mare de comandanți operaționali adepți ai luptei pentru Mosul, iar acum se ascunde în deșert, concentrându-se în principal pe propria supraviețuire, informează The Independent. Este imposibil să fie identificat locul unde se află „Califul” Statului Islamic, care s-a declarat „conducător al tuturor musulmanilor” de la Marea Moschee din Mosul după ce forțele sale au asediat nordul Irakului în 2014. Cu toate acestea, surse de informații irakiene și americane au declarat că lipsa de comunicare oficială din partea conducerii grupului și pierderea teritoriului din Mosul sugerează că acesta a abandonat orașul, de departe cel mai mare centru de populație pe grupul său l-a deținut vreodată. Al-Baghdadi s-a dovedit a fi un obiectiv evaziv, rareori folosind mijloace de comunicare care pot fi monitorizate și se deplasează în mod constant, de mai multe ori într-un ciclu de 24 de ore, spun sursele. În urma eforturilor de a-l urmări, sursele cred că acesta se ascunde în rândul civililor din satele din deșert, mai degrabă decât între luptătorii din cazărmile din zonele urbane, unde lupta este în desfășurare.