Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 8 mai în lume – Conflictul din Sudan se transformă într-o criză a refugiaților, Afganistan și Pakistan vor folosi Google Maps pentru a-și stabili frontierele, iar cele mai mari bănci din Londra se pregătesc să-și mute afacerile pe continentul european

A fost 8 mai în lume – Conflictul din Sudan se transformă într-o criză a refugiaților, Afganistan și Pakistan vor folosi Google Maps pentru a-și stabili frontierele, iar cele mai mari bănci din Londra se pregătesc să-și mute afacerile pe continentul european

Material realizat de Ioana Vințeler și Răzvan Rocaș

Dezechilibrul conflictual din interiorul Sudanului de Sud se transformă într-o criză a refugiaților în cadrul căreia populația infantilă este cea mai predispusă, relatează Al Jazeera. Începând cu luna decembrie a anului 2013, Sudanul de Sud resimte efectele devastatoare ale războiului civil ce a destabilizat structura internă a țării. Ruptura politică dintre președintele Salva Kiir și fostul deputat Riek Machar reprezintă punctul de plecare al acestui război ce a contribuit la sporirea afluxului de refugiați. În prezent, peste 2 milioane de copii au fost obligați să-și părăsească locuințele, întrucât condițiile neprielnice din interiorul țării nu permit susținerea unui nivel acceptabil de subzistență. „Nicio criză a refugiaților nu mă îngrijorează mai mult decât cea din Sudanul de Sud. E deranjant faptul că populația infantilă a ajuns să fie cea mai predispusă în cadrul acestui război civil”, a declarat Valentin Tapsoba, directorul Africii al Agenției ONU pentru refugiați. Statisticile demonstrează faptul că 62% din cei 1.8 milioane refugiați ai Sudanului de Sud sunt copii. Majoritatea refugiaților sunt plasați în Uganda, Kenya, Etiopia și Sudan, conform UNICEF și Agenției ONU pentru refugiați. Foametea reprezintă una dintre cele mai grave probleme, iar conform estimărilor această problemă se va extinde și în zonele vecine în cazul în care nu se vor exista intervenții din partea asociațiilor umanitare.

Facebook militează pentru combaterea dezinformării prin extinderea campaniei împotriva știrilor false, conform BBC. Reclamele ce oferă metode de combatere a dezinformării au fost publicate în presa britanică cu scopul de a crește gradul de conștientizare a faptului că mass-media nu oferă întotdeauna informații viabile și autentice. Stabilirea gradului de autenticitate presupune urmarea unor pași simpli care să verifice informațiile oferite. Conform ultimelor estimări, mijloacele propagandistice utilizate în cadrul subiectelor politice nu urmează în totalitate o liniaritate a autenticității. Investigațiile au demonstrat faptul că rețelele sociale au jucat un rol deosebit de important în cadrul alegerii din SUA, precum și în cadrul referendumului din Marea Britanie. „Resursa informațională principală a devenit Facebook. Atunci când știrile false asaltează spațiul virtual, implicit se asaltează și modul de acțiune al oamenilor în raport cu diverse chestiuni politice, sociale, economice. Oamenii pot acționa bazându-se pe minciuni”, a declarat Damian Collins, președintele Comisiei pentru cultură, media și sport, deputat al Partidului Conservator. Decizia Facebook de a folosi mijloace de imprimare tradițională a celor 10 sfaturi din decalogul anti-dezinformare relevă dorința de a readuce știrea autentică și în perimetrul virtual.

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a întreprins o călătorie în Londra cu scop medical, informează CNN. Femi Adesina, consilierul special al președintelui, a declarat faptul că președintele Nigeriei a fost nevoit să primească îngrijiri medicale de la personalul din Londra, însă a specificat că nu există motive de îngrijorare. „Călătoria a fost planificată pentru duminică seara, însă aceasta a fost amânată din cauza sosirii a 82 de fete din Chibok ce au fost ținute ostatice. Președintele dorește să transmită faptul că nu există motive de îngrijorare” a declarat Adesina. Eliberarea fetelor ținute ostatice de către gruparea teroristă Boko Haram a reprezentat un eveniment important pentru Nigeria. Durata șederii președintelui nigerian în Londra nu este deocamdată cunoscută, însă consilierii acestuia au declarat că aceasta va depinde în totalitate de ceea ce vor stabili medicii.

Interzicerea fumatului în închisori va conduce la sporirea consumului de droguri și a violenței în închisorile britanice, atenționează The Independent. Posibilitatea introducerii unei asemenea interdicții în închisorile britanice la sfârșitul verii a mobilizat grupuri de experți în preconizări asidue ce susțin că interzicerea fumatului încurajează săvârșirea unor acte mai grave precum violența și consumul de droguri. Schema pilot ce prefigura dezvoltarea planului de extirpare a dependenței de nicotină a fost lansată încă de anul trecut, însă acum este pentru prima dată când o asemenea interdicție devine oficială în închisorile de maximă securitate. „Prizonierii care sunt foarte stresați și dependenți de fumat percep nicotina ca pe o substanță ce atenuează efectele tensiunii psihice. În momentul în care fumatul nu mai este permis, prizonierii devin victimele propriilor acte de violență, precum și un pericol pentru ceilalți”, a declarat Alex Cavendish, fost prizonier.

Afganistan și Pakistan vor apela la Google Maps pentru a stabili frontierele, relatează The Guardian. După ce confruntările armate de săptămâna trecută au condus la moartea a zeci de soldați, autoritățile au luat decizia de a folosi Google Maps pentru a rezolva conflictele. De-a lungul timpului, Google s-a confruntat cu cerințele anumitor țări de a primi ajutor în delimitarea frontierelor în raport cu cerințele naționale. „După negocieri, cele două părți au ajuns la concluzia că ar trebui să fie efectuat un studiu geologic. Echipele tehnice ale ambelor țări vor folosi GPS-ul și Google Maps”, a declarat o sursă importantă de securitate pakistaneză, care a solicitat anonimatul. Apelul la tehnologie ar putea cruța sute de vieți, iar conform estimărilor asemenea apeluri au devenit din ce în ce mai frecvente.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a comparat politicile duse de Israel împotriva palestinienilor cu rasismul întâlnit în perioada de început a Statelor Unite sau apartheidul din Africa de Sud, notează Al Jazeera. Acesta a declarat: „Care ar fi diferenţa între actualele acte întreprinse de administraţia Israelului şi politicile rasiste şi discriminatorii practicate împotriva negrilor în trecutul Statelor Unite – şi nu până demult în Africa de Sud.” De asemenea, liderul turc i-a avertizat pe americani să nu-şi mute ambasada din Tel Aviv în Ierusalim, considerând că o astfel de mutare este „extrem de greşită”, iar orice discuţie ar trebui abandonată. El a criticat Israelul pentru activitatea legislativă săvârşită de Knesset (legislatura naţională unicamerală a Israelului), care ar crea restricţii asupra rugăciunilor islamiste. O astfel de lege ar interzice chemările credincioşilor prin intermediul difuzoarelor între orele 11:00 şi 19:00. Israelul i-a întors răspunsul lui Erdogan, numindu-l pe acesta un „violator în serie al drepturilor omului”, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe declarând: „Orice violeză în mo sistematic drepturile omului în propriul stat nu ar trebuie să predice despre morală singurei democraţii din această zonă.”

Opoziţia din Venezuela a boicotat o întrunire programată luni prin care urma să se discute planul lui Nicolas Maduro pentru o nouă adunare populară, preferând să protesteze pe străzi, unde au fost din nou blocaţi de forţele de ordine, folosindu-se asupra lor gaz lacrimogen, scrie Reuters. Scene familiare deja de 5 săptămâni, în care tineri cu măşti de gaze şi scuturi improvizate se împotrivesc poliţiei şi trupelor Gărzii Naţionale în capitala Caracas, după ce mai mulţi demonstranţi au fost opriţi din a invada birourile guvernamentale. În Maracaibo, al doilea oraş ca mărime, un grup de 300 de persoane, urlând sloganuri precum „Afară, Maduro!” sau „Nu dictaturii!” au fost răsfiraţi după mai multe ture de gaz lacrimogen. Urmaşul lui Hugo Chavez a declarat că vrăjmaşii lui sunt interesaţi dea o lovitură, cu sprijinul Statelor Unite. Planul lui este acela de a înfiinţa o adunare constituantă care să deţină puterea de a rescrie Constituţia şi de a destabiliza puterea publică. În ciuda invitaţiei din partea ministrului Educaţiei, Elias Jaua, care conduce acest proces, nici un reprezentant al coaliţiei Unitatea Democratică  n-a fost prezent la palatul prezidenţial.

Senatoarea americană Dianne Feinstein, a dezvăluit că FBI-ul ar fi plătit suma de 900 de mii de dolari pentru a se putea infiltra în Iphone-ul ucigaşului de la San Bernardino, după ce compania Apple s-ar fi împotrivit unei cereri din partea curţii de justiţie de a ajuta agenţia, informează Russia Today.  Imediat după această desecretizare, directorul FBI, James Comey, nu a făcut nici un fel de comentariu. Guvernul federal ar fi plătit aceşti bani pentru a scurta o bătălie în instanţă purtată cu compania Apple, care a rezistat unei ordin judecătoresc prin care să ajute Departamentul de Justiţie să se infiltreze în telefonul lui Syed Rizwan Farook. Acesta, împreună cu soția sa, ar fi provocat moartea a 14 persoane şi rănirea gravă a altor 22 de persoane. Cei doi, susţinători ai ISIS, ar fi fot ucişi într-o încăierare cu poliţia, iar telefonul ar fi fost găsit ulterior. În final, FBI-ul a declarat că nu a găsit „nimic de o mare importanţă” după ce ar fi reuşit să acceseze Iphone-ul. Incursiunea a oferit câteva răspunsuri în legătură cu atacul terorist, dar nu a condus la vreo pistă concludentă.

O scurgere de gaze a ucis cel puţin 18 oameni care lucrau într-o mină de cărbune din centrul Chinei, incluzându-l pe director şi pe cei care au încercat să-i salveze pe cei prinși în subteran, conform Al Jazeera. Alţi 37 de mineri au fost salvaţi şi transportaţi la un spital pentru a fi trataţi în urma accidentului de la mina Jilinqiao, din provincia Hunan. Investigatorii testează acum gazul, în timp ce poliţiştii au reţinut un număr nespecificat de persoane care au o legătură directă cu accidentul. Un miner a declarat că directorul minei, după ce a fost informat în legătură cu scurgerea, a cerut muncitorilor să intre pentru a-şi salva colegii. O parte dintre salvatori, incluzându-l pe director, s-au numărat printre persoanele decedate. Un alt muncitor a afirmat că o mină din apropierea celei din Jilinqiao ar fi exploatat gaz pentru uzul chimic, ceea ce ar fi putut declanşa scurgerea fatală a gazului.

Cele mai mari bănci globale din Londra plănuiesc să mute în jur de 9.000 de posturi pe continent, de vreme ce exodul posturilor din finanţe începe să prindă formă, susţine Reuters. În ultima săptămână, Standard Chartered şi JPMorgan au fost ultimele bănci care să-şi creioneze planurile privind operaţiunile europene, ca urmare a Brexit-ului. Cele două entităţi se află printre grupul tot mai crescând de creditori care plănuiesc să-şi mute operaţiunile din Londra. Şeful executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a declarat într-un interviu că expensiunea Londrei ca centru financiar ar putea fi stopată din cauza nesiguranţei provocate de Brexit. 13 bănci majore, printre care se numără Goldman Sachs, UBS sau Citigroup, au oferit indicii privind sporirea operaţiunilor în Europa, pentru a-şi asigura accesul pe piaţă în Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie se va fi despărţit.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …