Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu
Membrii Parlamentului European au votat împotriva adoptării unui pachet de reforme menit pentru modernizarea pieței europene de carbon, relatează Politico. Modificările ar fi presupus introducerea unei taxe vamale pentru emisiile de dioxid de carbon, dar și crearea unui fond social de mediu care ar fi facilitat tranziția către practici „verzi” de mediu, fără a influența negativ gospodăriile vulnerabile. Aceste măsuri ar fi presupus modificarea și extinderea pachetului de inițiative ce au ca scop reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 de pe teritoriul Uniunii Europene până în 2030. Liderul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Iratxe García, a declarat: „nu-i puteți cere extremei dreapta să voteze în favoarea diminuării măsurilor, ca apoi să ne cereți nouă să susținem aceste modificări”. Rezultatul final al votului a fost de 340 de voturi „împotriva”, 256 „pentru” și 34 de abțineri, acest deznodământ fiind perceput ca o victorie a formațiunilor conservatoare și a lobbiștilor marilor producători de CO2.
Oficialii turci au demarat discuții referitoare la cerealele din porturile de la Marea Neagră cu omologii lor Ucraineni și Ruși, în speranța de a ameliora criza globală de alimente, raportează Reuters. Războiul dintre Rusia și Ucraina, al treilea și, respectiv, al patrulea cei mai mari producători de cereale din lume, a dus la majorări ale prețurilor alimentelor la nivel global. Kievul acuză Moscova de blocarea intenționată a coridoarelor de transport al alimentelor, în timp ce Kremlinul avertizează că nu va permite accesul la porturile afectate din Marea Neagră până când o mare parte din restricțiile impuse de scena internațională nu vor fi ridicate. Cu toate acestea, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au declarat că se lucrează la găsirea unei soluții, discuțiile cu oficialii ruși fiind descrise drept „constructive”. Turcia joacă un rol important atât pentru că poate oferi escorte navale pentru garantarea livrării în siguranță a cerealelor, cât și pentru că poate îndeplini rolul de mediator în Marea Neagră.
Candidatul de centru-stânga la alegerile prezidențiale din Brazilia și fost președinte, Luiz Inacio Lula da Silva, și-a mărit avantajul în fața actualului lider Jair Bolsonaro, conform unui sondaj de opinie realizat de Genial/Quaest, raportat de Reuters. Studiul indică un avantaj de 22% pentru Lula și o scădere continuă pentru adversarul său, din luna aprilie până în prezent. Experții au afirmat faptul că scăderea în sondaje a președintelui Bolsonaro este cauzată atât de modul în care a fost gestionată pandemia, cât și de reticența liderului politic de a accepta sistemul electronic de vot. Lula și-a axat campania electorală în jurul ideii de reconstrucție a Braziliei în urma guvernării „iresponsabile și criminale” a actualului șef al statului.
FBI-ul a confiscat datele electronice ale unui fost general american cu rang de patru stele pe fondul unor suspiciuni de cooperare în cadrul unei campanii ilegale de lobby, desfășurată în interesul Qatarului, conform Al Jazeera. John R. Allen a fost liderul operațiunii Statelor Unite ale Americii și a NATO în Afganistan până în 2017, când a fost numit în conducerea grupului de experți Brookings. Monitorizarea și acuzațiile de influențare a politicilor SUA în favoarea Qatarului fac parte din dintr-o anchetă desfășurată de serviciile secrete americane. Până acum, alte două persoane au fost găsite vinovate: Richard G. Olson, fostul ambasador al SUA în Emiratele Arabe Unite și Pakistan, și Imaad Zuberi, un important donator politic. La momentul de față, investigațiile îi vizează atât pe unii din foștii membrii ai congresului, cât și pe cei ce au avut legături de lucru cu Orientul Mijlociu.
Reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii în Coreea de Nord, Sung Kim, a avertizat că Phenianul poate autoriza în orice moment un nou test cu rachetă nucleară, relatează BBC. Statul peninsular nu a mai derulat un test cu rachetă nucleară de cinci ani, însă frecvența testelor cu rachete balistice din ultimele luni a stârnit îngrijorarea liderilor vestici. Kim a confirmat faptul că Nord Coreenii au desfășurat un număr record de 31 de teste de la începutului anului și că retorica statului indică o „disponibilitate” de a folosi proiectile nucleare mici și tactice, în caz de nevoie. Acesta a afirmat faptul că un test cu rachetă nucleară poate fi demarat oricând de către Phenian, începând cu finalul acestei săptămâni.