Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 8 iunie în lume – Consiliul de Securitate al ONU i-a oferit susținerea actualului secretar general, Antonio Guterres, pentru un al doilea mandat, Președintele Băncii Mondiale s-a opus renunțării la drepturile de proprietate intelectuală a dozelor de vaccin împotriva COVID-19, Turcia s-a oferit să protejeze și să gestioneze aeroportul din Kabul în urma retragerii trupelor NATO din Afganistan

A fost 8 iunie în lume – Consiliul de Securitate al ONU i-a oferit susținerea actualului secretar general, Antonio Guterres, pentru un al doilea mandat, Președintele Băncii Mondiale s-a opus renunțării la drepturile de proprietate intelectuală a dozelor de vaccin împotriva COVID-19, Turcia s-a oferit să protejeze și să gestioneze aeroportul din Kabul în urma retragerii trupelor NATO din Afganistan

Material realizat de Mircea-Andrei Cuciureanu și Theodora Cristea

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite i-a oferit susținerea actualului secretar general, Antonio Guterres, pentru un al doilea mandat, propunând în mod oficial Adunării Generale prelungirea perioadei de conducere a acestuia, informează Al Jazeera. Reprezentantul permanent al Estoniei în cadrul ONU, Sven Jürgenson, a confirmat intențiile organizației internaționale de a-i prelungi mandatul oficialului portughez, fiind sugerată data de 18 iunie ca momentul la care vor avea loc formalitățile de investire. Acesta a declarat: „a dovedit deja că merită această funcție prin ultimii cinci ani de mandat”, mai adăugând și că „este un secretar general excelent. Construiește legături și poate să comunice cu oricine”. Prima reacție publică a lui Guterres a venit prin prisma unei declarații oficiale: „sunt profund recunoscător membrilor Consiliului de Securitate pentru încrederea pe care o au în mine. Ar fi o onoare dacă Adunarea Generală mi-ar oferi responsabilitățile unui al doilea mandat”.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, s-a opus renunțării la drepturile de proprietate intelectuală a dozelor de vaccin împotriva COVID-19, avertizând că o asemenea acțiune ar putea îngreuna dezvoltarea sectorului farmaceuticelor, relatează Reuters. În ciuda demersurile făcute de economii în dezvoltare precum India și Africa de Sud, Malpass a declarat că înlăturarea drepturilor de proprietate intelectuală nu ar duce la o producție mai rapidă și avansată de vaccin, ci din contră, aceasta ar afecta domeniile de cercetare și dezvoltare a medicamentelor. Poziția oficialului american este în contradicție cu politica adoptată de administrația Biden. Casa Albă susține demersurile Organizației Mondiale a Comerțului, în timp ce Banca Mondială susține perspectiva producătorilor de vaccin și a marilor companii de produse farmaceutice.

Turcia s-a oferit să protejeze și să gestioneze aeroportul din Kabul în urma retragerii trupelor NATO din Afganistan, cu toate acestea impunând condiții pentru desfășurarea acestei acțiuni de monitorizare, anunță Reuters. Propunerea Turciei a venit în cadrul unei întruniri NATO, posibilul rol fiind o modalitate pentru stat de a-și îmbunătăți relațiile cu Occidentul. Oferta Ankarei de a rămâne la aeroportul internațional Hamid Karzai depinde de cooperarea aliaților vestici, în ceea ce privește susținerea pe plan politic, financiar și logistic. Oficialii americani au afirmat că propunerea este binevenită, însă Turcia cere prea mulți ,,facilitatori”. Cu toate acestea, cele două state sunt conștiente că aeroportul reprezintă o rară oportunitate de cooperare și consolidare a relațiilor internaționale, deci diferențele ar putea fi depășite.

SUA a amenințat Iranul că blocarea accesului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la monitorizarea activității nucleare a statului poate duce la încheierea discuțiilor de relansare a pactului nuclear, afirmă Reuters. Negocierile planului atomic, care au fost extinse până în data de 24 iunie, depind acum de intenția Iranului de a coopera sau nu cu AIEA. Până acum, Iran a continuat să colecteze informații despre propria sa activitate nucleară, însă agenția ONU nu are acces la date, singurele informații disponibile provenind de la o data ulterioară, nespecificată. O declarație a Statelor Unite din cadrul întâlnirii consiliului guvernator AIEA a ,,încurajat puternic” reluarea șirului neîntrerupt de informare între Iran și agenție, afirmând că nerespectarea cerinței ar ,,complica serios” discuțiile de la Viena, în cel mai bun caz.

Uniunea Europeană a avertizat Regatul Unit al Marii Britanii în privința amânărilor verificării de produse ce intră pe teritoriul insulei din Irlanda de Nord, prin granița comercială din Mare Irlandei, conform BBC. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a afirmat că Uniunea Europeană „nu se va sfii în a acționa rapid, cu fermitate și hotărâtor pentru a se asigura că Regatul Unit își respectă obligațiile dictate de legea internațională”. Acest conflict a fost cauzat de faptul că Irlanda de Nord nu a părăsit Piața Unică Europeană, astfel fiind prestabilite perioade de „grație” după adoptarea măsurilor în urma tratatului pentru Brexit. Aceste perioade au fost menite pentru a asigura buna continuare a comerțului între piețele din insulele britanice și piața europeană, dar guvernul de la Londra a decis pe cont-propriu prelungirea perioadei de „grație”. În urma acestor acțiuni, UE a demarat acțiuni juridice ce trag la răspundere Regatul Unit pentru nerespectarea legilor și înțelegerilor internaționale.   

Fostul comandant al armatei Srpska din Bosnia-Herțegovina, Ratko Mladic, a pierdut apelul de la curtea ONU împotriva condamnării pentru genocid și crime împotriva umanității din 2017, relatează BBC. Tribunalul Organizației Națiunilor Unite a menținut condamnarea la închisoare pe viață a lui Mladic, în urma rolului pe care acesta l-a avut în genocidul de la Srebrenița, unde au fost uciși aproximativ 8,000 de bărbați și băieți musulmani, în 1995. Masacrul a avut loc în cadrul unei enclave care se presupunea a fi sub protecția ONU, fiind cea mai gravă tragedie de la finalul celui de-al doilea Război Mondial până în acel punct. Mladic, cunoscut drept “Măcelarul Bosniei”, a fost printre ultimii suspecți judecați de către tribunalul organizației internaționale, fiind arestat în 2011, după 16 ani de fugă, și găsit vinovat de genocid în 2017. Sentința lui inițială de 40 de ani în închisoare a fost extinsă la o condamnare pe viață în 2019.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost pălmuit în timpul unei vizite în comuna Tain-l’Hermitage din regiunea Drôme, raportează BBC. Acest incident a avut loc în timpul unei băi de mulțime, la momentul în care președintele francez s-a apropiat de mulțimea strânsă în spatele unui gard de protecție, pentru a da mâna cu oamenii. Oficialul a declarat că a fost un „eveniment izolat”, continuându-și vizita planificată. Acesta a mai adăugat că „nu trebuie să lăsăm persoanele ultra violente să preia controlul asupra dezbaterilor publice”. Primul-ministru, Jean Castex, a condamnat acțiunile violente ale atacatorului, în timp ce liderii extremei stânga și ai extremei dreapta, Jean-Luc Mélenchon și Marine Le Pen și-au exprimat solidaritate față de Macron. Bărbatul a fost arestat de jandarmerie și este audiat alături de un alt suspect, identitățile și motivația acestora fiind necunoscute.

Vicepreședintele american, Kamala Harris, a confirmat angajamentul Statelor Unite ale Americii de a contribui către diminuarea numărului de emigranți din America Centrală, printr-un plan ce are la bază combaterea sărăciei, raportează Reuters. Declarațiile oficialului american au venit în cadrul unei întâlniri oficiale, alături de președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador. Cei doi lideri politici au stabilit bazele unei „nouă ere” de cooperare între Mexic și SUA prin semnarea unui memorandum de înțelegere legat de modalitățile prin care agențiile de dezvoltare ale celor două state pot ajuta la combaterea sărăciei din America Centrală. Harris a declarat la începutul întâlnirii: „cred că ne îndreptăm către o nouă eră ce va scoate în evidență interdependența și interconectarea dintre state”, în timp ce ministrul de externe al Mexicului, Marcelo Ebrard, a catalogat discuțiile ca fiind „de foarte mare succes”.

Noua funcție Apple de ,,retransmitere a confidențialității”, care permite firmei să reducă nivelul de monitorizare folosit de agenții de publicitate și alți terți, va fi suspendată în China, informează The Guardian. Noua funcție de confidențialitate are ca scop obstrucționarea accesului furnizorilor de servicii de internet, agenților de publicitate și a altor terți la navigarea online a utilizatorilor Apple prin folosirea de adrese IP, aceasta fiind cea mai recentă funcție dintr-o serie lungă de eforturi ale companiei de a-și îmbunătăți serviciile de confidențialitate. Cu toate acestea, opțiunea nu va fi disponibilă într-o serie de state, precum China, Arabia Saudită, Belarus, Columbia, Egipt, Africa de Sud, Uganda, Kazahstan, Turkmenistan și Filipine. Din cauza unor motive regulatorii, Apple nu poate oferi funcția în China, aceasta fiind doar una din multele compromisuri făcute de companie pentru statul care le asigură 15% din încasări. În 2018, Apple a dat voie autorităților chineze să acceseze datele utilizatorilor stocate în iCloud, prin intermediul tribunalelor domestice. În aceeași notă, această nouă decizie continuă să lase utilizatorii din China expuși posibilei supravegheri a statului. 

Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că uciderea celor 4 membrii ai unei familii musulmane din Ontario a fost un ,,atac terorist” islamofob, promițând să ia măsuri împotriva grupurilor de extremă dreapta, conform Al Jazeera. Declarația primului-ministru este una din multele afirmații ale liderilor canadieni, atât de natură politică cât și religioasă care au adresat crima motivată de ură ce a avut loc în London, Ontario, duminică seara, în care 4 membrii ai unei familii musulmane cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani au fost loviți intenționat de o mașină, și uciși. Tragedia aduce aminte comunității musulmane canadiene de situația similară din 2017, în care o moschee din Quebec a fost atacată, și 6 barbati musulmani omorâți. Lideri ai comunității, precum primarul Ed Holder, au cerut trei zile de doliu pentru victime, iar Abd Alfatah Twakkal, un lider religios musulman din London, a subliniat importanța acțiunilor concrete de combatere a islamofobiei și a retoricii rasiste care încă exista în Canada; promisiunea prim-ministrului, deci, răspunde ecoului comunității.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …