Home / A fost azi în lume / A fost 8 iulie în lume – A început summitul NATO de la Varșovia, așteptat să propună măsuri de contracarare a agresiunilor Rusiei, iar SUA și Coreea de Sud anunță implementarea unui scut anti-rachetă

A fost 8 iulie în lume – A început summitul NATO de la Varșovia, așteptat să propună măsuri de contracarare a agresiunilor Rusiei, iar SUA și Coreea de Sud anunță implementarea unui scut anti-rachetă

Material realizat de Cristina-Florentina Dincă și Ana Onea

TITLURILE ZILEI

Președintele SUA, Barack Obama, a cerut liderilor NATO, în cadrul Summit-ului de la Varșovia, să-și păstreze o poziție fermă față de Rusia și a declarat, totodată, că alegerea Marii Britanii de a părăsii Uniunea Europeană nu ar trebui să slăbească Alianța, informează Reuters. „Relația specială dintre SUA și Marea Britanie va dura. Nu am nici o îndoială că Marea Britanie va rămâne unul dintre membri cei mai capabili ai NATO”, a declarat Obama. Cei 28 de membri ai Alianței Nord-Atlantice se vor pune de acord pentru a desfășura patru batalioane cu un număr total de până la 4.000 de militari în statele baltice și în Polonia pentru a asigura membri estici de disponibilitatea Alianței de a-i apăra împotriva oricărei amenințări rusești. Obama a cerut membrilor NATO să păstreze în continuare sancțiunile pentru Moscova până când aceasta va respecta în totalitate un acord de încetare a focului în Ucraina.

Statul Islamic a revendicat un atac sinucigaș care a avut loc joi seara în apropierea unui mausoleu șiit din nordul Bagdadului, în care cel puțin 35 de persoane au fost ucise și alte 60 rănite, potrivit unor surse de securitate irakiene, informează The Guardian. Atacul asupra mausoleului lui Sayyid Muhammad bin ALi al-Hadi a reaprins temerile privind a potențială escaladare a conflictelor dintre șiiți și suniții din Irak. Șiiți formează o majoritate în Irak, iar suniți sunt predominanți în provinciile nordice și vestice, inclusic în Salahuddin unde se află și mausoleul. Atacul asupra altarului este primul de acest gen din ultimii ani. Locașurile sfinte șiite au fost frecvent vizate de către predecesorii ISIS, mai ales în perioada în care organizația era condusă de Abu Musab al-Zarqawi. Atacul de sâmbăta trecută asupra unui district comercial din suburbia Karada aflată în centrul Bagdadului a fost interpretat ca o reîntoarcere la era sângeroasă de conflicte. Oficialii de securitate cred că cele două unități ISIS care au fost responsabile de atenetatele devastatoare din 2009, din Bagdad, au fost reformate pentru a efectua o nouă serie de atrocități.

Cinci soldați au fost uciși și alți doi răniți, joi seara, când forțele loiale președintelui Salva Kiir și vicepreședintele Riek Machar s-au confruntat în capitala Sudanului de Sud, informează Al Jazeera. Potrivit declarațiilor unui purtător de cuvând al forțelor președintelui Kiir, un convoi de soldați loiali fostului lider al rebelilor, Machar, a deschis focul asupra unui punct de control din Juba, condus de trupele loiale președintelui, omorând cinci persoane. Apropiați ai viceppreședintelui au negat acuzațiile. Războiul civil din Sudanul de Sud a izbucnit în 2013 când președintele Kiir l-a demis pe adjunctul său Machar la doar doi ani de la separarea tării de Sudan. Conflictul are loc la doar un an de la semnarea unui acord de pace între părțile beligerante. Ca parte a acordului, Machar și-a redobândit funcția de vicepreședinte și și-a stabilit capitala la Juba. Zeci de mii de oameni au fost uciși și alți două milioane au fost forțați să-și părăsească locuințele în cei trei ani de război civil.

Conform declarațiilor unui înalt general, decizia președintelui Barack Obama de a retrage aproximativ 1.400 de militari americani din Afganistan nu va avea un impact negativ asupra misiunii Statelor Unite, informează Reuters. Obama a declarat miercuri că intenționează să reducă cu până la jumătate numărul americanilor din Afganistan. În prezent, 9.800 de militari americani se află în Afganistan și contribuie la instruirea forțelor afgane care încă au nevoie de sprijinul SUA în luptele cu insurgenții talibani. Decizia lui Obama a fost criticată de către republicani care se întreabă de ce președintele intenționează să reducă personalul militar, în contextul preocupărilor de securitate constante ale SUA în Afganistan. Forțele talibanilor dețin în prezent mai mult teritoriu în Afganistan decât dețineau în 2001, la invazia americană, conform estimărilor recente ale Națiunilor Unite.

Etiopia sprijină Israelul în demersul lui de a obține statutul de observator în Uniunea Africană (UA), în contextul unei vizite a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, ca parte a unui tur efectuat în patru națiuni din Africa de Est, informează Al Jazeera. Președintele kenyan Uhuru Kenyatta a oferit, de asemenea, sprijinul său Israelului. Mai multe țări, inclusiv Palestina, Turcia, Haiti, Serbia și Ucraina dețin în prezent statutul de observator. Israelul a fost observator al organizației predecesoare Uniunii Africane, dar statutul său nu a mai fost reînnoit la fondarea UA, în 2002. Uniunea Africană, care numără în prezent 54 de membri și are sediul în capitală etiopiană, Addis Abeba, ar constitui un aliat diplomatic important pentru Israel, la fel cum este și Etiopia, care va începe un al doilea mandat în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Națiunilo Unite, în 2017. Relațiile dintre mai multe națiuni africane și Israel au fost anterior tensionate. În anii 1960, conflictul arobo-israelian a condus la tensiuni între unele țări africa, implicate în lupta de eliberare națională, și Israel. Mai târziu, războaiele dintre Israel și vecinii săi, din 1967 și 1973, au determinat națiunile din Africa de Nord să-și îndemne vecinii din Africa Subsahariană să sisteze legăturile cu Israelul.

Taifunul Nepartak a lovit vineri Taiwanul perturbând alimentarea cu energie, forțând mii de oameni să-și părăsească casele și anulând mai mult de 600 de zboruri, informează Reuters. Mai mult de 15.400 de persoane au fost evacuate din casele lor, iar aproape 432.000 de gospodarii au rămas fără energie, conform declarațiilor oficialilor de urgență. Furtuna va intensifica inundațiile deja grave din unele părți ale Chinei centrale și de est, în special în orașul Wuhan. Taifunurile sunt comune în această perioadă a anului în Marea Chinei de Sud. În 2009, taifunul Morakot a provocat moartea a aproximativ 700 de persoane și pagube de până la 3 miliarde de dolari.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut ca NATO să facă mai mult pentru a combate amenințarea terorismului la nivel mondial, afirmând că alianța celor 28 de națiuni are nevoie să se “actualizeze” pentru a se adapta mai bine la noile amenințări de securitate, relatează Reuters. Liderii NATO se întâlnesc la summitul de la Varșovia, vineri, unde e de așteaptat ca aceștia să expuna hotărârea lor în ceea ce privește o Rusie renăscută – în ciuda a ceea ce unii văd ca o slăbire a Occidentului din cauza votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Membră a NATO, Turcia, se confruntă cu multiple amenințări de securitate. Este un membru al coaliției conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Siria și se luptă cu o insurgență violentă în principal în sud-estul populat de kurzi. De asemenea, se confruntă cu atacuri ale militanților de stânga. “Ca țară NATO, dorim ca ceilalti membri să nu uite de Turcia”, a spus Erdogan

Marea Britanie și-a intensificat criticile referitoare la conduita SUA cu privire la războiului din Irak, secretarul de externe spunând că singura și cea mai dezastruasă greșeală a fost îndepărtarea masei de susținători ai partidului Ba’ath din armata irakiană, care din punctul lui de vedere a condus direct la formarea Statului Islamic, informează The Guardian. Philip Hammond a declarat că masura lui Paul Bremer, un diplomat american însărcinat cu conducerea in Irak, în 2003, de a desființa armata țării s-a dovedit a fi o greșeală dezastruoasă, deoarece a trimis 400.000 de soldați șomeri pe străzi. Legătura directă facuta de Hammond între decizia lui Bremer și ascensiunea ISIS contrastează cu revendicarea lui Blair, de joi, care spune că lumea a fost un loc mai bun ca urmare a îndepărtării lui Saddam Hussein.

Cinci ofițeri de poliție din Dallas au fost uciși și șapte răniți de persoane înarmate în timpul protestelor împotriva împușcarii oamenilor negri de către poliție, spun autoritățile, scrie BBC. Trei persoane sunt în arest, iar un om care lua parte la confruntarea cu poliția s-a împușcat singur, a declarat mass-media din SUA. Focurile de armă au izbucnit joi, în jurul orei 20:45, ora locală, în timp ce manifestanții defilau prin oraș. Protestele au venit după moartea din această săptămână a lui Philando Castilia din Minnesota si Alton Sterling în Louisiana. Atacul din Dallas marchează ziua cea mai sângeroasă pentru ofițerii de aplicare a legii din SUA de la atacurile din 9/11 din 2001. Referindu-se la statisticile care arată că cetățenii afro-americani sunt mult mai susceptibili de a fi împușcati de poliție decât albii, presedintele Obama a cerut forțelor de ordine să elimine prejudecățile interne.

SUA și Coreea de Sud au convenit să implementeze un sistem controversat de apărare antirachetă, în urma intensificării amenințărilor din Coreea de Nord, relateaza BBC. Sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD va fi desfășurat numai pentru a contracara amenințarea de la Phenian, conform unei declarații. Nu este clar, deocamdată, unde va fi situat și cine va avea controulul final. Ministerul de externe al Chinei a declarat că sistemul THAAD va afecta pacea și stabilitatea în regiune, în ciuda capacității sale de a detecta și de a doborâ rachete nord-coreene. Coreea de Nord a denunțat sancțiunile SUA asupra lui Kim Jong-un, numindu-le o “declarație deschisă de război”, după ce liderul a fost acuzat de abuzuri ale drepturilor omului. Phenianul a avertizat că va închide toate canalele diplomatice cu SUA, exceptând cazul in care lista neagră este revocată, a raportat agenția de știri Yonhap.

Arabia Saudită a arestat 12 pakistanezi și șapte saudiți în legătură cu atentatul sinucigaș asupra moscheii profetului din orașul Medina și cu alte atacuri din Jeddah și Qatif, informează Al Jazeera. Un atentator sinucigaș care a atacat Moscheea Profetului din orașul Medina, luni, a fost un cetățean saudit în vârstă de 26 de ani, cu un istoric în abuzul de droguri, conform declarațiilor. Mulți observatori suspectează ca Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL, de asemenea, cunoscut sub numele de ISIS) este în spatele bombardamentelor. Grupul armat, care controlează zonele din estul Siriei și nordul Irakului, a denunțat în mod frecvent monarhia saudită și a revendicat atacurile anterioare asupra moscheii șiite din Qatif și din alte părți ale regatului. Grupul a revendicat responsabilitatea pentru atacul de duminică cu mașina bombă pe o stradă comercială din capitala irakiană, Bagdad, în care mai mult de 200 de persoane au fost ucise.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …