Home / 2025 / A fost 8 ianuarie în lume- Reprezenanții germani și francezi au criticat amenințările lui Donald Trump privind Groenlanda, Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, este așteptat să preia funcția de lider interimar, Militarii nigerieni au confirmat moartea a șase soldați într-un atac
Sursa foto: Deutsche Welle

A fost 8 ianuarie în lume- Reprezenanții germani și francezi au criticat amenințările lui Donald Trump privind Groenlanda, Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, este așteptat să preia funcția de lider interimar, Militarii nigerieni au confirmat moartea a șase soldați într-un atac

Material realizat de Luca Coșa și Mihai Turcu

Poliția din Thailanda a început căutările asasinului unui politician de opoziție cambodgian, conform Al Jazeera. Poliția din Bangkok a emis un mandat de arestare pentru un atacator suspectat de uciderea lui Lim Kimya, un politician de opoziție cambodgian, într-un atac în plină zi, în centrul capitalei thailandeze. Șeful poliției din Bangkok, Siam Boonsom, a declarat că dovezile preliminare sugerează că atacatorul a fost angajat pentru a comite crima. Poliția suspectează că o altă persoană l-a identificat pe Kimya pentru rolul de atacator, aceasta fiind și ea căutată. Sam Rainsy, rivalul de lungă durată al fostului premier cambodgian Hun Sen, a acuzat regimul acestuia de planificarea atacului, afirmând că „mâna lui Hun Sen poate fi văzută în spatele acestei crime, la fel ca în multe alte crime politice din Cambodgia.” Guvernul cambodgian a negat orice implicare în acest atac.

 

Reprezenanții germani și francezi au criticat amenințările lui Donald Trump privind Groenlanda, susține Deutsche Welle. Aceștia au condamnat refuzul președintelui american Donald Trump de a exclude o posibilă intervenție militară pentru preluarea controlului asupra Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei. Cancelarul german Olaf Scholz a susținut că „inviolabilitatea granițelor este un principiu fundamental al dreptului internațional”, în timp ce ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a subliniat că UE nu va permite amenințări la adresa granițelor sale. Trump a descris Groenlanda ca fiind esențială pentru securitatea economică a SUA, sugerând impunerea de tarife împotriva Danemarcei în cazul respingerii ofertei americane. Premierul danez Mette Frederiksen a respins ideea, iar liderii groenlandezi au reafirmat că teritoriul nu este de vânzare.

 

Autoritățile iraniene au eliberat-o pe jurnalista italiană Cecilia Sala, informează Politico. Prim ministra italiană, Giorgia Meloni, a informat personal familia jurnalistei, subliniind că eliberarea a fost posibilă datorită unei intense munci diplomatice. Sala a fost reținută în decembrie sub acuzația de „violare a legii Republicii Islamice” în timpul unei călătorii de documentare în Teheran. Autoritățile iraniene au susținut că arestarea nu este legată de cazul lui Mohammad Abedini, un cetățean iranian arestat în Italia pentru furnizarea de componente pentru drone. Eliberarea jurnalistei este considerată o victorie politică majoră pentru Meloni, care a fost felicitată de membri ai guvernului italian pentru eforturile sale.

 

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, este așteptat să preia funcția de lider interimar, conform Associated Press. Acesta va prelua funcția de lider interimar al țării, în timp ce Partidul Libertății de Dreapta încearcă să formeze un nou guvern de coaliție, anunță biroul președintelui. Schallenberg, în vârstă de 55 de ani, va prelua atribuțiile cancelarului în funcție, Karl Nehammer, care și-a anunțat demisia după ce eforturile sale de a forma o coaliție fără Partidul Libertății au eșuat. Schallenberg va fi la al doilea mandat de interimar în funcția de cancelar, după o perioadă scurtă în 2021, când l-a înlocuit pe Sebastian Kurz, înainte de a preda funcția lui Nehammer și a se întoarce la funcția sa anterioară.

 

 

 

Autoritățile locale din Fâșia Gaza au raportat că cel puțin 17 persoane au fost ucise în urma unor atacuri aeriene israeliene, declară Euronews. Atacurile au lovit corturile palestinienilor refugiați, o mașină și două case în zona Khan Younis, provocând victime grave. Printre cei decedați, cinci copii au murit în timp ce se adăposteau împreună în același cort. Reprezentanții israelieni au susținut că atacurile aeriene au vizat militanți implicați în atacul din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul, însă nu au oferit dovezi. Războiul continuă fără un sfârșit clar, în ciuda unor progrese raportate în tratativele de pace și în eliberarea ostaticilor israelieni. Peste 45.800 de palestinieni au fost uciși în conflict, dintre care mai mult de jumătate sunt femei și copii.

 

Militarii nigerieni au confirmat moartea a șase soldați într-un atac, declară Deutsche Welle. Conflictul a avut loc între grupările Boko Haram și „Statul Islamic” Provincia Africa de Vest (ISWAP) în statul Borno. Incidentul a avut loc la baza Sabon Gari din districtul Damboa, unde insurgenții au atacat cu vehicule și motociclete. Trupele, sprijinite de miliții civile și grupuri de vigilante, au reușit să respingă atacul, iar avioane de luptă din Maiduguri au intervenit pentru a lovi insurgenții în retragere. Potrivit autorităților, 34 de militanți au fost uciși, fiind distruse vehicule și armament al acestora. Boko Haram și ISWAP acționează în nordul Nigeriei din 2009, provocând moartea a peste 40.000 de persoane și strămutarea a aproximativ două milioane. Regiunea rămâne vulnerabilă din cauza atacurilor jihadiste și a grupărilor criminale armate.

 

Meta a anunțat înlocuirea verificatorilor de fapte din SUA cu un sistem de „note comunitare”, similar platformei X (anterior Twitter), publică Euronews. Măsura a fost justificată prin promovarea libertății de exprimare. Mark Zuckerberg a susținut că verificatorii erau prea partizani politic. Organizațiile societății civile au avertizat că această schimbare ar putea încuraja dezinformarea. Decizia a venit după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, acesta fiind un critic al Meta. Compania a anunțat și simplificarea regulilor de moderare a conținutului, reducând filtrele pentru postări. Uniunea Europeană a cerut Meta să respecte cerințele Actului pentru Servicii Digitale, subliniind obligația de a evalua riscurile înainte de implementarea schimbărilor similare în Europa. Criticii au catalogat această decizie drept o concesie făcută presiunilor politice din SUA.

 

Pakistan s-a confruntat cu provocări majore în politica externă și securitate, anunță Al Jazeera. Guvernului i-a fost greu sa se stabilizeze intern după o perioadă politică și economică tumultoasă. Relațiile cu Statele Unite și China au fost tensionate, influențate de revenirea lui Donald Trump la președinția SUA și de escaladarea atacurilor asupra intereselor chineze din cadrul proiectului CPEC, în valoare de 62 de miliarde de dolari. Grupuri armate, precum Tehreek-e-Taliban Pakistan, au intensificat violențele, iar atacurile din 2024 au ucis aproximativ 700 de membri ai forțelor de ordine. China a criticat public incapacitatea Pakistanului de a proteja cetățenii săi, iar autoritățile pakistaneze au fost presate să accepte o forță comună de securitate. În relațiile cu India, conflictul din Kashmir a rămas un blocaj, în timp ce Pakistanul a încercat să gestioneze presiunile SUA și influența crescândă a Beijingului.

 

Un cutremur de magnitudine 6,8 a lovit regiunea autonomă Tibet din China, în apropiere de granița cu Nepal, anunță Deutsche Welle. Conform autorităților, cel puțin 126 de persoane au murit, iar alte 188 au fost rănite. Evenimentul, care a avut loc dimineața în comitatul Tingri, a fost urmat de sute de replici și a afectat mii de locuințe. Aproximativ 3.609 case au fost distruse, iar peste 30.000 de persoane au fost relocate. Echipele de salvare, formate din peste 3.400 de membri, au fost mobilizate pentru a găsi supraviețuitori în condiții meteo extrem de dificile, cu temperaturi sub zero grade Celsius. Ajutoarele, inclusiv corturi și pături, au fost distribuite rapid în regiune. Președintele chinez a solicitat eforturi maxime pentru salvare și sprijinirea victimelor. Dalai Lama a transmis condoleanțe familiilor afectate și urări de însănătoșire pentru cei răniți. Tashilhunpo, un important lăcaș de cult budist din Shigatse, nu a fost avariat. Autoritățile continuă operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor.

 

Guvernul panamez a reafirmat că suveranitatea asupra canalului este „nenegociabilă”, conform Deutsche Welle. Declarația a avut loc pe fondul declarațiilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre Canalul Panama. Ministrul de Externe, Javier Martinez-Acha, a subliniat că doar Panama operează canalul, respingând afirmațiile false conform cărora China deține controlul asupra acestuia. Trump a făcut aceste remarci în timpul unei conferințe de presă din Florida, afirmând: „China operează Canalul Panama” și că SUA au „cedat” canalul în mod greșit. Președintele Panama, Jose Raul Mulino, a catalogat aceste declarații drept „absurde” și fără temei. Canalul, construit de SUA la începutul secolului XX, a fost transferat integral către Panama în 1999, conform unui acord din 1977. Deși China este al doilea cel mai mare utilizator al canalului, guvernul panamez a subliniat că nu există nicio implicare militară chineză. Declarațiile lui Trump au fost criticate pe scară largă, fiind acompaniate de alte revendicări teritoriale nefondate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 3 ianuarie în lume – Negocierile pentru coaliția de guvernare din Austria au eșuat, președinta Comisiei Europene și-a anulat toate angajamentele din următoarele două săptămâni iar, Prim-Ministrul Republicii Moldova a avertizat că statul se confruntă cu o criză de securitate

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Anca Badea Anchetatorii din Coreea de Sud au fost …