Material realizat de Cristina Popescu
Un oficial american al apărării va vizita Guyana, pe fondul tensiunilor la granița cu Venezuela, notează Reuters. Vizita va avea loc în aceste zile și este determinată de disputa la granița celor două state sud-americane cu privire la regiunea Esequibo, bogată în petrol. Ambasada Statelor Unite din Guyana a declarat că vizita lui Daniel P. Erikson în Guyana evidențiază eforturile Statelor Unite de a menține un „parteneriat bilateral de apărare și securitate între SUA și Guyana în sprijinul stabilității regionale”. Guyana și Venezuela au căzut de acord luna trecută să evite orice utilizare a forței în disputa de lungă durată asupra teritoriului Esequibo, recunoscută ca fiind parte a Guyanei.
Prim-ministra Franței a demisionat, iar președintele urmărește o resetare la nivel politic, relatează Reuters. Elisabeth Borne, în vârstă de 62 de ani, era prim-ministru din mai 2022, fiind cea de-a doua femeie care a ocupat acest post. Conform unei declarații provenite de la Palatul Élysée, Macron nu a numit un succesor pentru Borne, care va rămâne ca îngrijitor împreună cu restul guvernului până când se va forma unul nou. Decizia a fost determinată de crizele politice declanșate de reformele contestate ale sistemului de pensii ale țării și ale legilor imigrației. În scrisoarea sa de demisie, Borne a declarat că ea și Macron au căzut de acord, la ultima lor întâlnire, că „este mai necesar ca niciodată să continuăm cu reformele”.
Fostul ministru de interne al Gambiei este judecat în Elveția, potrivit Deutsche Welle. Ousman Sonko se confruntă cu acuzații de viol și tortură în ceea ce se numește un „proces de referință” pentru jurisdicția universală pentru urmărirea penală pentru crime împotriva umanității. Acesta este acuzat că „a susținut, a participat și nu a reușit să prevină atacuri sistematice și generalizate ca parte a represiunii efectuate de forțele de securitate din Gambia împotriva tuturor oponenților regimului”. Procesul se desfășoară în baza principiului „competenței universale”, care permite instanțelor naționale din țări terțe să judece crime împotriva umanității, crime de război și genocid, indiferent de locul în care crimele au fost presupuse ar fi comise.
Autoritățile ruse au început evacuarea orașului Belgorod, conform Al Jazeera. Acestea au evacuat parțial orașul și au anunțat că există cereri de îndepărtare ulterioară în urma atacurilor aeriene ucrainene asupra orașului situat la graniță. La momentul actual, este vorba despre aproximativ 300 de oameni care au fost evacuați, potrivit lui Vyacheslav Gladkov, guvernatorul orașului. Totodată, acesta a declarat că „în ultimele 24 de ore, am primit 1.300 de solicitări de a trimite copiii din Belgorod în tabere școlare departe de oraș, în alte regiuni”. Pe 30 decembrie, 25 de persoane au fost ucise la Belgorod, care se află la aproximativ 30 km de graniță, fiind cel mai mortal bilanț al civililor din Rusia de la începutul conflictului.
Oficialii australieni au suspendat referendumul privind formarea republicii, potrivit BBC. Propunerea de a organiza un vot privind înlăturarea regelui Charles al III-lea din funcția de șef al statului face parte dintr-o politică de lungă durată a premierului Anthony Albanese pentru a transforma Australia într-o republică. Cu toate acestea, un ministru a declarat, pentru presa locală, că un astfel de vot „nu este o prioritate” și că nu există o perioadă de timp stabilită pentru el. Totodată, guvernul a afirmat săptămâna trecută că așteaptă o vizită din partea regelui „mai târziu în acest an”, însă purtătorii de cuvânt de la Palatul Buckingham nu au confirmat încă deplasarea.