Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 8 februarie în lume – Somalia are un nou președinte, care a fost ales în hangarul unui aeroport din Mogadiscio, Papa Francisc condamnă atrocitățile comise împotriva musulmanilor Rohingya, iar deputații britanici au dat ”undă verde” premierului Theresa May pentru a demara Brexitul

A fost 8 februarie în lume – Somalia are un nou președinte, care a fost ales în hangarul unui aeroport din Mogadiscio, Papa Francisc condamnă atrocitățile comise împotriva musulmanilor Rohingya, iar deputații britanici au dat ”undă verde” premierului Theresa May pentru a demara Brexitul

Material realizat de Roxana Zafiu

Abdullahi Mohamed Farmajo a fost declarat președintele Somaliei, confrom Al Jazeera. Fostul prim-ministru care deține dublă cetățenie – somaleză și americană – a fost declarat noul președinte al Somaliei. Abdullahi Mohamed Farmajo a fost numit noul lider în cel de-al doilea tur de scrutin, iar acesta a depus ulterior jurământul. Preşedintele în exercițiu Hassan Sheikh Mohamud și-a recunoscut înfrângerea. Sursa citată a declarat că persoane din cadrul Parlamentului au confirmat faptul că sume uriașe de bani au fost plătite de către unii dintre candidați și candidații la președinție s-au acuzat reciproc că au cumpărat loialitatea deputaților. Votul prelungit a început miercuri după ce 14.000 de oameni și personalități regionale au ales 275 de membri ai parlamentului și 54 de senatori care la rândul lor au ales între Mohamud pentru un al doilea mandat sau unul dintre cei 21 de contracandidați. Temerile legate de atacurile insurgenților al-Shabab au determinat ca alegerile legislatorilor să aibă loc în hangarul unei foste baze aeriane securizate din capitala Mogadiscio.

Papa Francisc a condamnat atrocitățile comise împotriva musulmanilor Rohingya, confrom Al Jazeera. Condamnând tortura și omorurile comise de forțele de securitate din Myanmar, care potrivit unui raport al ONU poate fi considerat o purificare etnică, Papa Francisc a declarat că musulmanii Rohingya au fost luați în vizor pentru că ei doresc să ,,trăiască în cultura și credința lor musulmană”. Într-un raport al ONU, 204 refugiați  Rohingya care au fugit în Bangladesh au fost intervievați. Ei au povestit despre infracțiunile efectuate de către membrii forțelor de securitate din Myanmar sau de către civilii care lucrează alături de ei.

Ministerul Justiției din Siria a respins un raport al Amnesty International care a pretins că mai mult de 13.000 de persoane au fost executate la o închisoare guvernamentală, relatează BBC. Ministerul a declarat că afirmațiile au fost “complet neadevărate și că are drept scop să dăuneze reputația Siriei”. Grupul pentru drepturile omului a intervievat 84 de persoane inclusiv foști paznici, deținuți și oficiali care au lucrat la închisoarea din nord de Damasc pentru raportul său. Într-o declarație a Ministerului Justiției  la agenția oficială de știri ,,Sana”, acesta a respins raportul ca fiind  “neîntemeiat” și a spus că toate execuțiile din Siria au urmat un proces echitabil. Guvernul a negat uciderea sau maltratarea deținuților. În raportul său, Amnesty a declarat că în fiecare săptămână, adesea de mai mult de două ori pe săptămână, grupuri între 20 și 50 de persoane majoritatea susținători ai opoziției au fost executate în secret. Înainte de executarea lor, deținuții au fost aduși în fața unui “tribunal militar” din districtul Qaboun al capitalei pentru “judecarea lor” care durează doar câteva minute. Un fost judecător militar citat de Amnesty a declarat că deținuții sunt întrebați dacă au comis  crime.” Chiar dacă răspunsul este “da” sau “nu” el va fi condamnat …Această instanță nu are nicio legătură cu statul de drept”, a spus el. Pe baza acestor mărturii, Amnesty estimează că între 5.000 și 13.000 de persoane au fost executate la Saydnaya timp de cinci ani. Amnesty a declarat că astfel de practici pot fi considerate crime de război și crime împotriva umanității.

Deputații britanici dau undă verde Theresei May pentru a declanșa procesul de ieșire al Marii Britanii din UE, relatează Le Monde. Deputaţii din Camera Comunelor au aprobat textul cu 494 de voturi ,,pentru”,  față de 122 de voturi ,,împotrivă”. Proiectul de lege înaintat Parlamentului a fost adoptat, acum ar trebui să fie votat şi de către Camera Lorzilor. Pentru a reprima orice revoltă în rândurile majorității conservatoare, premierul a promis că parlamentul va decide cu privire la termenii Brexit înainte de rezultatul final al negocierilor: ”credem că este posibil ca în termen de doi ani să avem un acord nu doar pentru retragerea noastră ci și pentru înțelegerile comerciale care să asigure că vom avea un parteneriat strategic în viitor”.

Presa străină continuă să relateze despre situația din România, astfel aceasta a anunțat miercuri că guvernul condus de partidul social-democrat din România a rezistat moţiunii de cenzură a opoziţiei de centru-dreapta, potrivit Al Jazeera. Secretarul Camerei Deputaților, Ioana Bran, a declarat că 161 parlamentari au votat în favoarea moțiunii, număr sub pragul de 232 de voturi necesare pentru a trece. Cel puțin 5.000 de protestatari s-au adunat în fața sediului guvernului pentru a cere demisia cabinetului pentru a 9-a zi consecutivă, în ciuda unui viscol și temperaturi de sub zero grade. Cătălin Predoiu, un deputat de opoziție liberal a declarat că inițiativa “este un semnal de avertizare, astfel am reușit să adunăm voturile întregii opoziții și acest lucru arată că de fiecare dată când noul guvern deraiază ne vom întruni și vom sancționa”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …