Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 8 decembrie în lume – Olaf Scholz a devenit noul cancelar al Germaniei, Comandantul suprem al armatei din India a decedat într-un accident de elicopter, Emmanuel Macron a început campania prezidențială în orașul Vichy

A fost 8 decembrie în lume – Olaf Scholz a devenit noul cancelar al Germaniei, Comandantul suprem al armatei din India a decedat într-un accident de elicopter, Emmanuel Macron a început campania prezidențială în orașul Vichy

Material realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă

Social-democratul Olaf Scholz a devenit noul cancelar al Germaniei, punând capăt celor 16 ani de guvernare conservatoare, confirmă BBC. Scholz a ocupat, în ultimii patru ani, funcția de vicecancelar și ministru de finanțe în coaliția cu Angela Merkel. Merkel a consolidat rolul Germaniei la nivel global și, pe măsură ce a făcut acest lucru, a crescut semnificabil importanța țării pe plan internațional, lasând o moștenire importantă următorului guvern german. Aceasta i-a urat “mult success” la nominalizarea oficială a lui Scholz în Palatul Bellevue. Conform Președintelui Bundestag-ului, Baerbel Bas, noul cancelar a câștigat cu o majoritate de 395 de voturi ale parlamentarilor camerei inferioare.

Comandantul suprem al armatei din India a decedat într-un accident de elicopter, alături de soția sa și alte 13 persoane, relatează The Guardian. Gen Bipin Rawat călătorea împreună cu soția sa și alți ofițeri superiori în elicopterul Mi-17, care s-a prăbușit în apropierea destinației, în sudul statului indian Tamil Nadu. Rawat a fost primul șef al personalului apărării din India, o funcție pe care guvernul a stabilit-o în 2019. Acesta era considerat ca fiind aproape la fel de important ca prim-ministrul, Narendra Modi. Incidentul ridică întrebări cu privire la viitorul reformelor militare pe care acesta le întreprindea.

Emmanuel Macron a început campania prezidențială în orașul Vichy, raportează Politico. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Vichy a fost centrul puterii în Franța pentru Adolf Hitler. Încă de dinainte ca guvernul nazist să o ceară, în 1940, mareșalul Philippe Pétain a dat o lege prin care evreii nu aveau dreptul de a ocupa majoritatea profesiilor. Pentru a contracara încercarea contracandidatului Eric Zemmour, conform căruia impactul acțiunilor lui Pétain nu a fost foarte grav în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Macron a onorat Vichy, memoria evreilor deportați de regimul lui Pétain și cei 80 de miniștri francezi care au refuzat să îi cedeze toată puterea.

 Prim-ministrul Justin Trudeau a anunțat implicarea Canadei în boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, informează Politico. Acesta a menționat faptul că, timp de luni de zile, s-au desfășurat lungi conversații dintre guvernul său și cele ale unor țări cu viziuni similare despre cum să abordeze Jocurile Olimpice de la Beijing. Beijingul a atras atenție internațională pentru persecuția împotriva minorităților musulmane din Xinjiang, precum și pentru acțiunile sale din Hong Kong și față de Taiwan. Administrația Biden și parlamentul Canadei au catalogat abuzurile drept genocid – o acuzație pe care Beijingul o respinge. Acest pas înseamnă că diplomații canadieni, miniștrii cabinetului, guvernatorul general și prim-ministrul însuși nu vor participa la eveniment.

Varianta Omicron a COVID-19 a fost dovedită ca fiind mult mai transmisibilă decât varianta Delta, cu toate acestea cazurile severe fiind mai improbabile conform experților medicali, raportează euronews. Deși este prea devreme pentru a avea niște concluzii empirice, datele inițiale sugerează că varianta Omicron are potențialul de a se răspândi extensiv și rapid, cu posibilitatea de a fi responsabilă de jumătate din cazurile active. De asemenea, prezintă riscul de a reduce eficacitatea vaccinurilor existente și de a crește rata infecțiilor. Testele RT-PCR continuă să  detecteze infecția și se fac în continuare studii pentru a analiza impactul asupra altor tipuri de teste, inclusiv celor rapide de antigen. 

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de țări, conform Organizației Mondiale a Sănătății, relatează Deutsche Welle. Coreea de Sud a raportat un număr record de cazuri, iar OMS avertizează că rata de spitalizare din cauza infecțiilor este probabil să crească. O a treia doză a vaccinului companiei Pfizer-BioNTech pare să sporească rezistența la această variantă. Germania a raportat miercuri peste 69 de mii de cazuri noi și 527 de decese, înregistrând cea mai mare rată a mortalității din cauza virusului din luna februarie până la ora actuală.

Legislatorii americani au declarat că îl vor reține pe șeful personalului fostei administrații Trump pentru sfidare în cazul revoltei din 6 ianuarie, raportează BBC. Comitetul a declarat că „nu are de ales” decât să avanseze procedurile împotriva lui Mark Meadows pentru refuzul de a se conforma anchetei. Într-o conversație din 6 Noiembrie 2020, Meadows a relatat numirea electorilor care au votat oficial pentru președintele Trump în anumite state, ceea ce a subminat efectiv unele dintre rezultatele alegerilor prezidențiale și este considerată fraudă electorală. El va deveni al treilea fost consilier al lui Trump reținut.

Casa Albă a anunțat că Președintele Joe Biden a declarat Rusiei că Statele Unite ale Americii „ar răspunde cu măsuri economice și de altă natură în cazul unei escalade militare”, în timpul întâlnirii video de marți, conform ABC News. Pe lângă acest subiect, în discuția dintre liderul Federației Ruse și Joe Biden au fost abordate subiecte precum stabilitatea strategică, ransomware și o „acțiune comună pe probleme regionale, precum Iranul”. Consilierul lui Biden pentru securitate națională, Jake Sullivan, a descris întâlnirea drept „utilă”, iar discuția „directă și punctuală”. După conversația sa cu Putin, informează Casa Albă, Biden a comunicat cu președintele Franței Emmanuel Macron, fostul cancelar german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson și prim-ministrul italian Mario Draghi; liderii au dialogat și cu o zi înainte.

Activiștii de mediu au început să câștige din ce în ce mai multe procese împotriva guvernelor pe spețe de mediu, relatează BBC. Un prim exemplu este David Schiepek, un activist de mediu și student în vârstă de 20 de ani care cu ajutorul unui ONG a obținut o victorie în Curtea Constituțională a Germaniei, victorie conform căreia legea de protecție a climatului să fie modificată pentru a include reducerea mai ambițioasă a emisiilor de dioxid de carbon. Alt exemplu a survenit în 2015 într-un tribunal olandez, când a fost hotărât că guvernul Țărilor de Jos are datoria de a-și proteja proprii cetățeni în fața schimbărilor climatice, ținta de reducere a emisiilor de CO2 fiind mărită de la 17% la 25%. Cazuri similare s-au întâlnit și în Australia.

Cetățeanul saudit care a fost arestat marți pe aeroportul din Paris, fiind suspectat de legături cu moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, a fost eliberat, conform Al Jazeera. Procurorii francezi au concluzionat miercuri că a fost un caz de confuzie a identității. Confuzia a fost datorată numelui pe care cetățeanul îl împarte cu Khalid Alotaibi, un fost membru al gărzilor regale saudite, bănuit că a făcut parte din echipa de 15 oameni care a înfăptuit asasinatul jurnalistului și care figurează, de asemenea, și pe lista sancțiunilor britanice și americane, pentru implicarea în uciderea lui Khashoggi în Turcia.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …