Sursa foto: Politico

A fost 8 aprilie în lume- Ministrul de finanțe german a declarat că există posibilitatea unei recesiuni economice, în urma tarifelor impuse de Trump, Autoritățile iraniene au cerut oficialilor americani să renunțe la amenințările militare înainte de negocierile nucleare din Oman, Tensiunile dintre Algeria și Mali au escaladat după ce autoritățile algeriene au doborât o dronă despre care susține că i-a încălcat spațiul aerian

Material realizat de Luca Coșa și Paula Gănuci

 Ministrul de finanțe german a declarat că există posibilitatea unei recesiuni economice, în urma tarifelor impuse de Trump, anunță Politico. Ministrul interimar de finanțe al Germaniei, Jorg Kukies, a avertizat că noile tarife comerciale impuse de președintele american Donald Trump  ar putea avea un impact major asupra economiei germane, crescând semnificativ riscul de recesiune. Într-un interviu acordat  postului ZDF, Kukies a declarat că, dacă situația rămâne neschimbată, exporturile Germaniei către SUA, principala destinație non-UE, ar putea scădea cu aproximativ 15%, conform datelor Institutului Ifo. El a respins ideea că SUA ar fi obținut un avantaj în negocierile comerciale prin impunerea tarifelor și a susținut strategia Comisiei Europene de a pregăti măsuri de represalii, cu deschiderea către eliminarea tarifelor industriale, dacă Washingtonul va face același lucru. Kukies a atras atenția și asupra semnelor de încetinire economică din SUA, subliniind că într-un context de recesiune, veniturile fiscale tind să scadă, nu să crească.

 

 

Oficialii UE au anunțat că amenzile aplicate pentru încălcare DMA vor fi mai mici decât amenzile pentru concurența neloială, declară Politico. Directorul general pentru Concurență, Olivier Guersent, a declarat că amenzile pe care Comisia Europeană le va impune Apple și Meta pentru încălcarea Digital Markets Act (DMA) nu vor fi la fel de mari ca sancțiunile anterioare din cazuri antitrust. El a subliniat că obiectivul DMA este conformarea, nu pedepsirea, și că durata scurtă a neconformării, având în vedere că legea este în vigoare abia din 2024, nu justifică sancțiuni majore. Comisara europeană pentru concurență, Teresa Ribera, a reafirmat angajamentul Comisiei de a aplica legea și a avertizat că, în lipsa cooperării din partea companiilor Big Tech, vor fi aplicate sancțiuni. Amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri globală, sau 20% în caz de recidivă. Guersent a mai precizat că nu există semne că aplicarea DMA va fi oprită sau slăbită, în ciuda contextului geopolitic tensionat.

 

Tensiunile dintre Algeria și Mali au escaladat după ce autoritățile algeriene au doborât o dronă despre care susține că i-a încălcat spațiul aerian, indică BBC. Autoritățile din Mali au negat acest lucru și au afirmat că aparatul se afla la 9,5 km în interiorul granițelor sale. Drept reacție, cele două state și-au închis reciproc spațiul aerian. Mali, a fost susținut de aliații săi din Alianța Statelor din Sahel (AES), și a  acuzat Algeria că a împiedicat neutralizarea unui grup terorist. Algeria a considerat acuzațiile nefondate și a declarat  că este a treia oară când statul Mali îi încalcă spațiul aerian.

 

Oficialii din Coreea de Sud au stabilit data noilor alegeri prezidențiale, anunță BBC. Autoritatea electorală va organiza alegeri prezidențiale anticipate pe 3 iunie 2025, după ce președintele Yoon Suk Yeol a fost demis de Curtea Constituțională pe 4 aprilie, în urma unei controversate declarații de lege marțială. Parlamentul îl suspendase încă din decembrie, iar după confirmarea demiterii, președintele interimar Han Duck-soo a anunțat oficial data alegerilor. Yoon a justificat legea marțială prin presupuse amenințări din partea Coreei de Nord și a unor „forțe anti-statale”, însă s-a dovedit că decizia era motivată de dificultăți politice interne. El a fost acuzat penal pentru insurgență. Printre cei care și-au anunțat candidatura se numără fostul ministru al muncii Kim Moon-soo și deputatul Ahn Cheol-soo, dar și Lee Jae-myung. Criza politică a survenit în contextul unor noi presiuni economice, inclusiv un tarif de 25% impus de SUA pentru exporturile sud-coreene.

 

 

Compania Colossal Biosciences a anunțat crearea a trei pui de „lup cumplit”, specie dispărută acum peste 10.000 de ani, folosind inginerie genetică avansată și ADN antic, declară BBC. Puii, numiți Romulus, Remus și Khaleesi, au fost modificați genetic din lupi cenușii pentru a adopta trăsături caracteristice lupului cumplit, precum craniul mai mare și blana albă. Aceștia au fost născuți prin cezariană planificată într-o rezervație privată din nordul SUA. Cu toate că Colossal Biosciences susține că acest proiect reprezintă o „de-extincție” a speciei, experți independenți subliniază că puii nu sunt lupi cumpliti autentici, ci hibrizi modificați genetic. De asemenea, paleogeneticienii remarcă faptul că ADN-ul antic folosit este prea degradat pentru a realiza o clonare completă, iar acest proiect ridică întrebări etice și ecologice importante despre viitorul conservării speciilor și despre impactul uman asupra mediului.

Autoritățile iraniene au cerut oficialilor americani să renunțe la amenințările militare înainte de negocierile nucleare din Oman, susține BBC. Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat că Iranul este pregătit să negocieze cu SUA pentru un nou acord nuclear, dar a cerut ca Washingtonul să renunțe la orice amenințare militară. El a precizat că discuțiile programate sâmbătă în Oman vor fi indirecte, contrazicând anunțul președintelui Trump privind un dialog direct. Reprezentanții iranieni au reafirmat că nu urmăresc dezvoltarea de arme nucleare, dar au recunoscut preocupările internaționale legate de programul său atomic. În schimb, Trump a avertizat că un eșec al negocierilor va avea consecințe grave pentru Iran. Negocierile vin pe fondul tensiunilor crescute, după ce oficialii americani s-au retras din acordul nuclear din 2015 și au reimpus sancțiuni dure.

 

Oficialii pakistanezi au intensificat deportările refugiaților afgani după expirarea termenului limită, conform Deutsche-Welle. Autoritățile pakistaneze au expulzat aproape 9.000 de afgani doar în ultima săptămână, după ce termenul limită de 31 martie pentru părăsirea țării a expirat. Campania vizează inclusiv afganii care dețin carduri de cetățean afgan (ACC), emise de Pakistan și deținute de circa 800.000 de persoane. Autoritățile din Kabul au denunțat acțiunea ca fiind o „deportare forțată” și au acuzat reprezentanții din Islamabad că folosesc refugiații în scopuri politice. Organizațiile pentru drepturile omului au exprimat îngrijorări privind tratamentele abuzive. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat, Pakistanul acuzând regimul taliban că nu oprește atacurile grupării TTP pe teritoriul pakistanez. Peste 845.000 de afgani au părăsit Pakistanul în ultimele 18 luni.

 

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a acuzat oficialii chinezi de amenințare asupra securității Canalului Panama, titrează Associated Press. Acuzațiile lui Hegseth au stârnit o reacție dură din partea autorităților din Beijing. La inaugurarea unui nou doc finanțat de  SUA, Hegseth a spus că infrastructura controlată de firme chineze permite activități de supraveghere, subminând suveranitatea Panamaului și securitatea regională. Oficialii din Beijing au acuzat reprezentanții americani  de „șantaj” și interferență. Hegseth a reafirmat că SUA nu va permite „militarizarea” canalului de către oficialii chinezi și a promis sprijin pentru menținerea securității printr-un parteneriat strâns cu autoritățile panameze.

 

Membrii Comisiei Europeane au anunțat o consultare publică pentru o nouă strategie privind inteligența artificială, declară Euronews. Comisia Europeană va lansa în aprilie o consultare publică privind Strategia Uniunii Datelor, parte a planului “AI Continent”, care vizează transformarea UE într-un lider global în domeniul inteligenței artificiale. Consultarea se va desfășura până în iunie și urmărește facilitarea schimbului de date între companii și administrații. Strategia este unul dintre cele cinci piloni ai planului european pentru IA, care va include dezvoltarea infrastructurii, accesul la date, cloud, formarea de competențe și simplificare. Un nou act legislativ, „Cloud and AI Development Act”, va fi propus ulterior  pentru a sprijini investițiile și eficiența energetică în sector. Documentul consultativ avertizează totuși asupra unor obstacole, precum lipsa datelor pentru modelele GenAI și incertitudinile privind fluxurile globale de date.

 

Reprezentanții Uniunii Europene au cerut sprijinul oficialilor chinezi pentru a limita pericolul impus de măsurile lui Donald Trump, conform Politico. Reprezentanții Uniunii Europene au cerut sprijinul oficialilor chinezi pentru a limita redirecționarea mărfurilor chineze spre Europa, ca urmare a tarifelor impuse de Donald Trump. Ursula von der Leyen a discutat cu premierul chinez Li Qiang despre crearea unui mecanism comun de monitorizare a fluxurilor comerciale. Reprezentanții Bruxelles-ului se tem că produsele respinse de SUA vor inunda piața europeană. Dacă inițiativa diplomatică eșuează, oficialii UE iau în calcul măsuri de protecție. Un summit UE-China ar putea avea loc în iulie.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 9 aprilie în lume- Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat posibilitatea recunoașterii statului Palestina în iunie, Japonia și NATO au convenit să își aprofundeze cooperarea în domeniul securității, Rebelii Houthi au declarat că atacurile aeriene suspecte ale armatei americane au ucis cel puțin 10 persoane în Yemen

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Japonia și NATO au convenit să își …