Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 7 martie – Wikileaks relevă date substanțiale privind ”infectarea” în masă a dispozitivelor casnice de către CIA, Ungaria aprobă reguli drastice pentru refugiați, iar Hyperloop One publică primele imagini cu pregătirea celui mai rapid vehicul de transport din lume
Credit foto: Getty Images

A fost 7 martie – Wikileaks relevă date substanțiale privind ”infectarea” în masă a dispozitivelor casnice de către CIA, Ungaria aprobă reguli drastice pentru refugiați, iar Hyperloop One publică primele imagini cu pregătirea celui mai rapid vehicul de transport din lume

1. Coreea de Nord și Malaiezia au interzis reciproc cetățenilor fiecăreia dintre cele două state care se află în acest moment pe teritoriul celeilalte să părăsească statul în care se află, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Phenian și Kuala Lumpur declanșate după asasinarea fratelui vitreg al liderului suprem din Coreea de Nord, pe un aeroport din Malaiezia, informează BBC. Măsurile de retorsiune excepționale au fost luate în timp ce investigațile privind asasinarea lui Kim Jong Nam continuă, iar cele mai multe indicii conduc la faptul că Phenianul a fost implicat direct în acest eveniment. Astfel, marți, agenția de stat nord-coreană KCNA a declarat că ”tuturor cetățenilor cu naționalitate malaieziană din Republica Populară Coreea nu li se va permite să părăsească țara până când incidentul care s-a petrecut în Malaiezia nu va fi rezolvat”. 11 persoane cu cetățenie malaieziană, majoritatea diplomați, se află în prezent în Coreea de Nord, potrivit BBC. Premierul malaiezian, Najib Razak, a reacționat furios și a acuzat că măsura este ”un act dezgustător” care ”încalcă normele dreptului internațional și ale diplomației”, menționând într-un comuncat că cetățenii malaiezieni sunt practic ținuți ostatici în Coreea de Nord. Autoritățile malaieziene au răspuns inițial prin interzicerea angajaților ambasadei și ale oficialilor de a părăsi țara, însă Najib Razak a anunțat ulterior că interdicția va fi extinsă pentru toți cetățenii nord-coreeni.

2. Forțele guvernamentale irakiene care luptă împotriva Statului Islamic în Mosul au reușit să preia controlul asupra principalei clădiri guvernamentale, a sucursalei băncii centrale și a muzeului din oraș unde în urmă cu trei ani militanții ISIS au distrus statui și artefacte antice, informează Reuters. Clădirile guvernamentale din oraș au fost distruse și nu au fost folosite de către militanții ISIS, însă capturarea lor reprezintă totuși o victorie simbolică a forțelor armate irakiene împotriva ultimei fortărețe importante dețnute de insurgenți în Irak. O misiune a echipei de Intervenții Rapide a luat cu asalt complexul guvernamental, aceasta reușind să captureze și o clădire folosită de ISIS drept curte de justiție, o instituție cunoscută pentru sentințele dure, precum lapidări, aruncarea oamenilor de pe clădiri și amputarea membrelor, care reprezentau impunerea ideologiei Statului Islamic în oraș.

germania merkel proces facebook refugiat siria3. Un tribunal german a respins o dispoziție temporară împotriva Facebook într-un caz adus în fața instanței de către un refugiat sirian care a dat în judecată rețeua de soocializare pentru incapacitatea de a șterge postări false în care acesta era asimilat ca fiind implicat în crime și atacuri militante, informează Reuters. Hotărârea preliminară a tribunalului districtului Wurzburg a menționat că Facebook nu este ”nici autor, nici participant” în ceea ce se descrie drept ”defăimare indubitabilă” de către utilizatorii Facebook, însă rețeaua se comportă doar drept un furnizor care găzduiește conținutul și nu este responsabil pentru blocarea preventivă a materialului cu conținut ofensiv, după dreptul european. Cazul a pornit după ce Anas Modmani, un sirian de 19 ani din Damasc, și-a făcut un selfie cu cancelarul german Angela Merkel la un adăpost din districtul Spandau, Berlin, în septembrie 2015. Ulterior, imaginea lui Modmani a fost folosită pe mai multe conturi anonime, alături de postări care susțineau că acesta este responsabil pentru atentatele teroriste din martie 2016 din Bruxelles sau pentru incendierea unui om al străzii de către șase migranți la o stație de metrou din Berlin, în decembrie anul trecut.

4. Statele Unite ale Americii au început să plaseze primele elemente ale sistemului avansat anti-balistic din Coreea de Sud (THAAD), după un nou test balistic al Coreei de Nord, a declarat Centrul de Comandă al SUA, în ciuda opoziției virulente a Chinei, informează Reuters. Anunțul oficialilor americani vine la scurt timp după ce media nord-coreeană a informat că liderul suprem Kim Jong Un a supervizat personal lansarea rachetelor, de către o unitate a armatei poziționată să lovească bazele SUA din Japonia. ”Acțiunile provocatoare continue ale Coreei de Nord, inclusiv testul de luni când mai multe rachete au fost lansate, nu face decât să confirme prudența deciziei alianței noastre de anul trecut de instalare a THAAD în Coreea de Sud”, a declarat comandantul amiral al SUA din Pacific, Harry Harris.

5. Parlamentul Ungariei a votat cu o majoritate largă sprijinirea măsurilor prin care toate persoanele care cer azil să fie ținute în tabere de detenție aflate în zonele din apropierea graniței de sud a țării, în timp ce premierul Viktor Orban a catalogat migrația drept ”calul Troian al terorismului”, informează The Guardian. Azilanții vor fi astfel ținuți în containere de transport modificate, în timp ce vor aștepta ca cererile lor să fie rezolvate prin intermediul unor convorbiri video, potrivit unor măsuri despre care Orban susține că sunt destinate să ”salveze Europa”. Măsura, care a fost puternic criticată de grupările pentru apărarea libertăților sociale din țară și de câțiva parlamentari socialiști, a fost aprobată cu 138 de voturi în favoare și doar 6 ”împotrivă”, pe lângă 22 de abțineri. Până acum, azilanții care erau reținuți pe o rază de cinci mile față de graniță puteau fi ținuți în custodie maximum patru săptămâni, însă noile măsuri elimină timpul-limită de reținere și se aplică pe tot teritoriul țării. Minorii neacompaniați sub 14 ani vor fi puși în grija serviciilor naționale de proecție a copiilor.

6. Barcelona va interzice circulația mașinilor mai vechi de 20 de ani în timpul săptămânii, pentru a reduce emisiile din trafic cu 30% în următorii 15 ani, anunță The Guardian. Măsura, care reprezintă o inițiativă comună a consiliului local, a guvernului catalan și a altor instituții metropolitane, va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019 și va cuprinde atât orașul Barcelona, cât și alte 39 de municipalități din jur. Termenii măsurii privesc interzicerea autovehiculelor private înregistrate înainte de ianuarie 1997 și a camionetelor înregistrate înainte de octombrie 1994 în zilele lucrătoare. Totodată, chiar dacă reglementarea nu va intra în vigoare în următorii doi ani, aceste vehicule vor putea fi interzise deja din luna decembrie a acestui an în perioadele în care sunt înregistrate valori ridicate ale poluării.

onu somalia antonio guterres criza foamete7. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a efectuat o vizită de urgență în Somalia pentru a amplifica sprijinul în privința eforturilor de combatere a foametei care amenință să afectze circa 6,2 milioane de oameni, scrie The Guardian. Guterres a afirmat că ”lumea trebuie să acționeze acum”, după ce a ajuns în capitala Mogadishu. Acesta s-a întâlnit și cu noul președinte al țării, Mohamed Abdullahi Mohamed. ”Prima mea prioritate este rezolvarea crizei declanșată de secetă și totodată aceea de a face un apel către comunitatea internațională de a ne ajuta”, a declarat Mohamed. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că mai sunt doar două luni la dispoziție pentru evitarea celei de-a treia perioade de foamete din Somalia din ultimii 25 de ani. Ultima dintre acestea, în 2011, a provocat moartea a 260.000 de oameni.

8. Guvernul Marii Britanii a suferit o aparentă înfrângere cu privire la negocierile privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, după ce Camera Lorzilor a votat un amendament care va da Parlamentului ultimul cuvânt cu privire la înțelegerea dintre guvern și Bruxelles, informează BBC. Scena politică din Marea Britanie a fost marcată de tensiuni, marți, după ce un fost lider al conservatorilor, lordul Howard, a acuzat Camera Lorzilor că vrea să-și asigure „un drept de veto” cu privire la Brexit. Cu toate acestea, fostul vice-premier Lordul Heseltine, a subliniat că Parlamentul ar trebui ”să fie ultimul custode al suveranității noastre naționale”. Cu 366 de voturi ”pentru” și 268 ”împotrivă”, Camera Lorzilor a hotărât ca Parlamentul să aibă ”ultimul cuvânt” cu privire la înțelegerea negociată privind Brexitul, însă există posibilitatea ca membrii Camerei Comunelor să modifice acest aspect. Guvernul a promis totodată că va oferi Parlamentului posibilitatea de a se exprima asupra negocierilor privind Brexitul, însă un alt membru al camerei, Lordul Pannick, a cerut ca ”rolul Parlamentului să fie precizat clar în textul legii, fără dacă sau parcă”.

9. Wikileaks a publicat cel mai mare volum de documente interceptate de la CIA de până acum, iar potrivit acestora sunt dovedite tehnici extinse de hacking ale computerelor, telefoanelor și autovehiculelor, potrivit BBC. Agenția de securitate americană a dezvoltat arme cibernetice capabile să intervină asupra softurilor Windows, Android, iOS, OSX și Linux, precum și asupra routerelor pentru internet. Totodată, Wikileaks precizează că softul a fost realizat în mare parte de CIA, însă organizația a primit ajutorul agenției de securitate britanice MI5 în dezvoltarea tehnicilor de spionaj care au țintit produsele SamsungTV, și a avut sprijinul și unor terți în alte programe. Potrivit BBC, operațiunea de hacking a smartTV-urilor Samsung prevedea imitarea unei stări în care dispozitivul era închis, însă acesta activa defapt o funcție de înregistrare audio, iar datele erau transmise prin internet de îndată ce aparatul era repornit. Printre acuzațiile la adresa CIA se mai numără capacitatea ”infectării” cu viruși ai computerului de bord al autovehiculelor, posibilitatea de compromitere a computerelor care nu sunt conectate la internet prin ascunderea de date în imagini sau a unor părți ascunse în memoria hard a computerului, dezvoltarea de atacuri împotriva unor produse populare de anti-virus, precum și realizarea unei biblioteci cu tehnicile de hacking ”furate” de la softuri malefice dezvoltate în Rusia sau în alte zone de pe glob.

Credit foto: Reuters
Credit foto: Reuters

10. Compania Hyperloop One a furnizat primele imagini cu o linie-test construită în deșertul Nevada, pregătită pentru construirea celui mai rapid mijloc de transport din lume, cu viteze apropiate de cele ale sunetului, care este de 1235 km/oră, relatează The Telegraph. Structura de 500 de metri, cu un diametru de 3,3 metri, se află la 30 de minute de Las Vegas, în mijlocul deșertului. Hyperloop One a anunțat în noiembrie o înțelegere cu autoritățile din Dubai pentru evaluarea construcției unei linii de tren care poate circula cu până la 500 km/h și care va putea face legătura cu orașul învecinat Abu Dhabi în doar 12 minute. Compania deținută de vizionarul Elon Musk țintește realizarea unui test public în cursul anului, dorind să pună bazele ”unui sistem mai rapid, mai eficient și mai curent de mobilitate”, urmând ca modulele Hyperloop să fie capabile să atingă viteza de 1400 de km/h.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 13 noiembrie în lume – Marine Le Pen a fost acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă iar Liderii principalelor partide din Germania au stabilit organizarea alegerilor federale anticipate pe 23 februarie 2025

Material realizat de Mihai Turcu. Curtea Supremă a Indiei a decis că demolările de proprietăți …