Home / A fost azi în lume / A fost 7 iunie în lume – un nou atentat cu bombă în Istanbul, mobilizare de forțe ruse anti-NATO și protest antiprezidențial înnăbușit în Venezuela

A fost 7 iunie în lume – un nou atentat cu bombă în Istanbul, mobilizare de forțe ruse anti-NATO și protest antiprezidențial înnăbușit în Venezuela

Material realizat de Gabriel Constantin

TITLURILE ZILEI

O mașină-capcană care a fost detonată lângă un autobuz aparținând poliției din Istanbul a provocat moartea a 11 persoane și rănirea altor 36, informează BBC. Acesta este cel de-al 4-alea atac cu bombă semnificativ din 2016 care se petrece în Turcia. Dintre cele 11 victime, 7 erau polițiști, iar 4 civili. Nici o celulă teroristă nu a revendicat atacul, dar Președintele Recep Tayyip Erdogan indică spre amestecul militanților kurzi. Presa din Turcia a vorbit despre 4 arestări, dar nu există detalii ulterioare. Partidul Muncitorilor Kurzi, partid de altfel scos în afara legii, a revendicat atacuri precedente asupra forțelor de ordine. Atacul a avut loc lângă o atracție turistică și clădire a universității. Președintele a afirmat că va continua lupta antiteroristă până la final.

Refugiați din Falluja spun că Statul Islamic promite mâncare celor care li se alătură, informează Reuters. Irakienii care au fugit din orașul disputat între ISIS și Forțele aliate și guvernamentale au supraviețuit cu mâncare expirată. Militarii Statului Islamic au ținut sub control rezervele de mâncare din Falluja încă din ianuarie 2014 când au ocupat orașul. Aceștia vizitau familiile care rămâneau fără mâncare pentru a le oferi alimente în schimbul înrolării bărbaților și tinerilor. Unul dintre refugiați a declarat că nu aveau bani să cumpere mâncare. Guvernul Irakian nu îi mai plătea ca să împiedice Statul Islamic să confiște fondurile. O mare parte din cei 1500 care au fost mutați sunt femei și copii, deoarece armata ia bărbații să îi chestioneze pentru posibile legături cu Statul Islamic. Conform unei estimări a forțelor Statelor Unite, Falluja găzduiește între 500 și 700 de militanți, în timp ce o coaliție șiită spune că numărul soldaților ISIS din oraș este de aproape 2500.

În primele 3 luni din 2016, imigranții din Germania au legătură cu 69000 de infracțiuni, conform Reuters. Influxul de peste 1 milion de imigranți din Germania aduce îndoieli cu privire la integrarea lor chiar și în cea mai mare economie a Europei. Cele trei mari grupuri, sirieni, afgani și irakieni, au comis multe nereguli, dar dat fiind numărul lor, procentul de infracțiuni este mult mai mic, spune raportul. Este prima dată când un astfel de raport se întocmește în toate cele 16 state ale Germaniei, deci nu sunt alte date de comparat. Aproape 30% din infracțiunile comise sau întenții au fost reprezentate de furturi. 1.1% din nereguli au fost de ordin sexual. În raport se spune că marea majoritate a imigranților nu au comis nici o infracțiune. Numărul acestor fărădelegi a scăzut între ianuarie și martie cu mai mult de 18 procente.

Rusia trimite trupe spre vest în urma confruntării cu forțele NATO, transmite Reuters. Rusia construiește o bază militară aproape de granița cu Ucraina. Este ultima dintr-o serie de baze pe care Kremlinul le vede ca prima linie într-un posibil conflict cu NATO. Deși nu au fost atacuri propriu-zise între cele două rivale din Războiul Rece, Rusia vine cu aceste baze militare în urma exercițiilor și mișcărilor de trupe NATO pe flancul de est. Reporterii Reuters care voiau să filmeze au fost alungați de doi soldați pe motiv că păzesc ,,o bază militară specială’’’. Ministrul Apărării nu a vorbit despre deplasarea trupelor în Klintsy care era în mod normal punctul de oprire al șoferilor de tir. Pe partea de vest, NATO a deplasat trupe și echipament în număr mai mare pentru statele membre care au luat parte în Pactul de la Varșovia din timpul Războiului Rece. Alianța vestică, care răspunde intervenției ruse în Ucraina, a organizat cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece și până acum.

Forțele de securitate din Venezuela blochează un alt protest împotriva Președintelui, informează Reuters. Acestea au folosit gaze lacrimogene ca să blocheze sute de protestatari ai opoziției. Aceștia doresc un referendum pentru a înlocui Președintele socialist, Nicolas Maduro. Liderul opoziției, Henriques Capriles, a fost în fruntea mulțimii blocată de poliție și de Garda Națională, care dorea să înceapă un marș către conducerea alegerilor naționale. Ofițerii au tras câteva serii de gaz lacrimogen și un lichid neidentificat pe Capriles și alții. Liderul opoziției a declarat că ,,Nu renunțăm. Inamicul nostru este Maduro. Problema este Maduro nu Garda Națională.’’ Oficialii Partidului Socialist spun că este prea târziu pentru un referendum, și că acesta trebuia cerut în ianuarie. Aceștia au mai spus că au găsit mii de semnături frauduloase ale unor oameni morți. O dată cu campania de stradă a opoziției se întețesc și furturile. Toată această stare este amplificată de lipsa mâncării, tăieri de apă și curent și cea mai mare inflație din lume.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …