Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 7 iunie în lume – Lira turcească a scăzut cu încă 7%, prim-ministrul din Fiji reconsideră reluarea legăturilor de securitate cu China, iar Germania urmează să găzduiască cea mai mare desfășurare de forțe aeriene NATO deasupra Europei
Sursă foto: Deutsche Welle

A fost 7 iunie în lume – Lira turcească a scăzut cu încă 7%, prim-ministrul din Fiji reconsideră reluarea legăturilor de securitate cu China, iar Germania urmează să găzduiască cea mai mare desfășurare de forțe aeriene NATO deasupra Europei

Material realizat de Emilia Popescul 

Lira turcească a scăzut cu încă 7%, fiind cel mai mare declin de la criza din 2021, informează Reuters. În timpul conducerii lui Erdogan, autoritățile au jucat un rol practic pe piețele valutare, folosind zeci de miliarde de dolari în acest an pentru a menține lira la un nivel constant. Rezervele valutare nete ale băncii centrale au atins un nivel negativ de 4,4 miliarde de dolari luna trecută. Întoarcerea lui Mehmet Simsek în funcția de ministru de finanțe, care a deținut această funcție și cea de viceprim-ministru în 2009-2018, a semnalat o îndepărtare de reducerile de rată, în ciuda inflației ridicate care a provocat peste 80% din erodare în valoarea lirei din ultimii cinci ani. Directorul pentru datoria piețelor emergente la managerul de active GAM, Paul McNamara, a declarat că „procesul de a aduce Turcia pe o cale sustenabilă va fi turbulent și implică probabil o devalorizare substanțială și un randament mai mare”. 

Oficialii NATO au anunțat că Germania urmează să găzduiască cea mai mare desfășurare de forțe aeriene deasupra Europei din istoria alianței, relatează Deutsche Welle. Exercițiul Air Defender 23 implică peste 10.000 de participanți și 250 de aeronave din 25 de state. Exercițiile au fost concepute pentru a simula un răspuns la un atac asupra unei țări membre NATO. Oficialii din Statele Unite ale Americii au anunțat că vor trimite 100 de aeronave și 2.000 de militari. Locotenentul general al Forțelor Aeriene Germane, Ingo Gerhartz, a declarat că prin acest exercițiu „arătăm că teritoriul NATO reprezintă limita noastră și că suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru al acestui teritoriu”. Cu toate acestea, comandantul german a insistat că exercițiul a fost conceput pentru a arăta o postură „defensivă” față de Rusia, adăugând că „nu se vor efectua, de exemplu, zboruri către Kaliningrad. Așadar, acest exercițiu este defensiv”.

Prim-ministrul din Fiji, Sitiveni Rabuka, a anunțat că reconsideră reluarea legăturilor de securitate cu China pe fondul tensiunilor din Pacific, conform AP News. Liderul din Fiji a declarat că examinează un acord de cooperare polițienească semnat în 2011, care a permis staționarea polițiștilor chinezi în Fiji:  „trebuie să revedem acordul înainte de a decide dacă ne întoarcem la el sau dacă continuăm cooperarea cu cei care au valori și sisteme democratice similare.” Rabuka a menționat că finalizează un nou acord de apărare cu Noua Zeelandă care va permite armatei din Fiji să-și consolideze capacitățile și abilitățile și să fie expusă la noile tehnologii. În ultimii ani, China și SUA au încercat să își sporească influența în zona Pacificului. Luna trecută, SUA au semnat un nou pact de securitate cu Papua Noua Guinee și au deschis ambasade în Insulele Solomon și Tonga.

Distrugerea barajului din Kahovka a dus la evacuarea a mii de oameni, informează BBC. Oficialii au anunțat că 30 de orașe și sate de-a lungul râului au fost inundate și aproape 2.000 de case au fost scufundate în orașul Herson, capitala regiunii aflată sub controlul forțelor ucrainene. Dintre cele 30 de orașe și sate inundate, zece au fost ocupate temporar de Rusia. Ministrul de Interne, Ihor Klymenko, a declarat că ucrainenii dezvoltă un plan pentru a ajuta oamenii de pe ambele părți ale râului Nipru: „încercăm să salvăm pe toată lumea pe malul drept (controlat de Ucraina) și dezvoltăm un plan pentru a ajuta oamenii de pe malul stâng (controlat de Rusia).” Liderul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin, a anunțat evacuarea a 1.700 de persoane, în timp ce omologul său de la Kremlin a menționat că de pe cealaltă parte a râului 1.200 de persoane au fost duse într-un loc sigur. Oficialii au precizat că peste 40.000 de oameni – 17.000 pe teritoriul deținut de Ucraina și 25.000 de pe cel ocupat de Rusia – vor fi relocați.

Tribunalul Organizației Națiunilor Unite a decis că un suspect în cazul genocidul din Rwanda, în vârstă de 88 de ani, nu poate fi judecat din cauza demenței, relatează AP News. Decizia anunțată explica faptul că judecătorii de la Mecanismul internațional rezidual pentru tribunalele penale nu pot ajunge la un verdict de vinovăție în procesul lui Félicien Kabuga, unul dintre ultimii fugari acuzați în legătură cu genocidul din 1994. Experții care i-au monitorizat îndeaproape starea de sănătatea într-o unitate de detenție a ONU de la Haga au precizat că „consecințele demenței îl privează pe Félicien Kabuga de capacitățile necesare participării la un proces”, adaugând că „starea lui este caracterizată de un declin ireversibil”. Kabuga este acuzat că a încurajat și a finanțat uciderea în masă a minorității tutsi. Procesul său a început anul trecut, la aproape trei decenii după ce masacrul de 100 de zile care a fost cauza a peste 800.000 de morți. El este în arest la o unitate de detenție a ONU din Haga și nu va fi eliberat deocamdată, în ciuda hotărârii judecătorilor. Decizia judecătorilor a dezamăgit mulți ruandezi.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …