Material realizat de Dora Timar
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, și-a apărat modalitatea în care a gestionat relațiile externe cu oficialii ruși în timpul mandatului său, conform BBC. În primul interviu important de când Merkel a părăsit funcția de cancelar, aceasta a declarat că „nu are nimic pentru care să își ceară scuze” în contextul deciziilor luate în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Merkel și-a susținut de asemenea opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO. Angela Merkel a fost acuzată pentru că a lăsat Germania într-o situație vulnerabilă prin urmărirea și consolidarea afacerilor cu parteneri din Rusia. Merkel a adăugat că decizia de a începe războiul în Ucraina a fost o greșeală imensă din partea guvernului rus, dar că statele din Europa alături de Rusia nu se pot ignora, fiind țări vecine „Trebuie să învățăm să co-existăm în pofida diferențelor noastre”.
Banca Mondială a avertizat cu privire la riscul unei recesiuni în contextul războiului din Ucraina, economiile țărilor fiind deja afectate de pandemia COVID-19, informează BBC. Țările mai puțin dezvoltate din Europa și Asia de est riscă o recesiune majoră, conform rapoartelor emise de Banca Mondială. Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat „Războiul din Ucraina, carantina din China, întreruperi ale lanțului de aprovizionare, inflația crescută și creșterea scăzută va lăsa multe țări într-o recesiune greu de evitat”. Prețurile la produsele alimentare și energie au crescut deja în jurul lumii. Conform precizărilor, țările care vor avea cel mai mult de pierdut din Europa în 2022 sunt Ucraina și Rusia.
Comisia Europeană a aprobat cotele de gen de 40% pentru a crește reprezentarea femeilor în conducerea companiilor, conform The Guardian. După 10 ani de impas cu privire la propuneri, legiuitorii din Uniunea Europeană au reușit să dezvolte un acord pentru egalitatea de gen. Pe lângă obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic de a avea o reprezentare de 40% a femeilor în consiliile administrative ale marilor firme, companiile ar putea fi de asemenea amendate pentru că nu au recrutat suficiente femei în consiliile neexecutive. Începând cu 30 iunie 2026 companiile mari care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană vor fi obligate să asigure o cotă de 40% a „sexului subreprezentat” în funcțiile directorilor non-executivi. Comisia Europeană a stabilit, de asemenea, un obiectiv de 33% pentru femeile din toate funcțiile de conducere.
Alte șase țări s-au alăturat protestelor diplomatice cauzate de remarcile derogatorii ale purtătorilor de cuvânt aparținând partidului prim-ministrului indian, Narendra Modi, conform The Guardian. Nupur Sharma, purtătorul de cuvânt național al Partidului Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare în India, ar fi făcut anumite remarci derogatorii despre profetul Mahomed în timpul unei dezbateri televizate de săptămâna trecută. Liderul pentru comunicare din partid, Naveen Jindal, a postat de asemenea un mesaj pe rețelele de socializare despre profet, mesaj pe care l-a șters ulterior. Oficiali din Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Maldive, Iordan, Bahrain și Libia s-au alăturat celor din Qatar, Kuwait, Iran, Arabia Saudită, Oman și Afganistan în depunerea unei plângeri oficiale cu privire la comentariile reprezentanților partidului naționalist hindus. Cei doi purtători de cuvânt au fost înlăturați din partid drept sancțiune disciplinară, dar această decizie nu a liniștit comunitatea islamică și a provocat revolte interne în partid.
Parlamentul Rusiei a decis înăsprirea legii „agenților străini”, informează Al Jazeera. Duma de Stat a parlamentului rus a oferit aprobarea inițială unui proiect de lege care înăsprește legile țării împotriva „agenților străini” într-un moment în care președintele Vladimir Putin a încurajat poporul rus să caute și să raporteze „trădătorii”. Prima lege a Rusiei privind agenții străini a fost adoptată în 2012. De atunci, a fost extinsă în repetate rânduri pentru a include organizațiile non-profit, mass-media, jurnaliștii, activiștii și cetățenii ruși. Conform noilor reglementări, orice persoană care primește susținere financiară sau de orice fel din străinătate poate fi considerate „agent străin”.
Guvernul Rusiei a anunțat suspendarea acordului cu privire la pescuit încheiat cu liderii Japoniei în apropierea teritoriului disputat dintre cele două țări, conform Al Jazeera. Ministrul de externe al Rusiei a declarat că liderii de la Tokyo au eșuat în a asigura plățile sub acordul care le permitea dreptul la pescuit statului japonez în apropierea insulelor Kuril. Ministrul a adăugat că acordul dintre cele două țări a fost întrerupt în lipsa îndeplinirii obligațiilor financiare. Insulele, denumite Kurils de către ruși și Teritoriile Nordice de către japonezi, sunt teritorii disputate care au prevenit cele două țări din a semna un tratat de pace formal odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Guvernul Japoniei s-a alăturat Statelor Unite și Europei în a impune sancțiuni împotriva Rusiei pentru începerea războiului în Ucraina.