Material realizat de Anca-Maria Barbu și Ana Miruna Toma
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, și Charles Michel, Președintele Consiliului European, au fost primiți la Ankara pentru o serie de discuții și negocieri în compania președintelui turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la relația dintre blocul european și Turcia, relatează Politico. Deși conținutul negocierilor a vizat probleme vitale, precum migrația și extinderea uniunii vamale, momentul zilei a fost reprezentat de un eveniment jenant din timpul așezării celor trei lideri, când Ursula von der Leyen a realizat că nu există niciun scaun pentru aceasta, fiind obligată să se retragă pe o canapea alăturată, în timp ce Michel și-a asumat locul de lângă președintele turc. Situația neplăcută a scos la iveală o serie de probleme structurale în Turcia, care înregistrează probleme semnificative în respectarea drepturilor femeilor, fiind amintită cea mai recentă inițiativă de a părăsi Convenția de la Istanbul, acord ce presupune un angajament pentru protejarea femeilor și eliminarea discriminării suferite de acestea. Mai mult decât atât, incidentul a evidențiat lipsa de coordonare între cei doi lideri europeni, precum și confuzia constantă cu privire la cine reprezintă cu adevărat Uniunea în plan extern.
Premierul pakistanez Imran Khan a generat un val de revoltă după ce a declarat, în cadrul unui interviu televizat, că există o legătură de cauzalitate între viol și îmbrăcămintea femeilor, conform Al Jazeera. În cadrul interviului, acesta a afirmat că violul este simptomul unei societăți în care ,,gradul de vulgaritate a crescut”, recomandându-le femeilor să își acopere corpurile pentru a preveni astfel de incidente. ,,Conceptul de purdah se bazează pe ideea de a evita tentația, nu toată lumea are puterea de a o evita”, a declarat premierul pakistanez, referindu-se la un termen care sugerează îmbrăcămintea modestă. Comisia Drepturilor Omului din Pakistan, o organizație independentă, s-a declarat ,,îngrozită” de declarațiile lui Khan, argumentând că afirmațiile acestuia au repercusiuni inimaginabile: ,,Aceste afirmații nu numai că arată o ignoranță extraordinară față de contextele în care are loc violul, precum motivul și modalitatea în care se desfășoară, dar plasează vina pe victimele acestui abuz, care, după cum guvernul ar trebui să știe, variază de la copii mici la victime ale crimelor de onoare”.
Landul german Bavaria a negociat un „contract preliminar” pentru a primi 2,5 milioane de doze din vaccinul rusesc împotriva COVID-19 ,,Sputnik V”, a anunțat miercuri liderul regional, Markus Söder, potrivit relatării Euronews. Serul de vaccinare Sputnik V este încă supus procedurilor de aprobare impuse de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Contractul preliminar care a stabilit această achiziție a fost semnat miercuri, conform declarațiilor oferite de ministrul-președinte Markus Söder. El a subliniat faptul că în cazul în care vaccinul Sputnik este aprobat în Uniunea Europeană, atunci Bavaria va primi 2,5 milioane de doze suplimentare în următoarele luni. R-Pharm Germany, o filială a gigantului rus de fabricație de medicamente R-Pharm, are o linie de producție în orașul bavarez Illertissen și este în măsură să fabrice vaccinul rus, potrivit mai multor mijloace de informare din presa germană. Söder, un posibil candidat care să-i succeadă Angelei Merkel, a cerut deja oficialilor EMA în martie să grăbească procesul de aprobare pentru Sputnik V. Ungaria este în prezent singurul membru al UE care administrează cetățenilor săi Sputnik V. Guvernul german a afirmat până acum că dorește să aștepte ca EMA să decidă înainte de a intra în discuții de cumpărare, însă între timp Germania s-a impus drept unul dintre principalii susținători ai aprobării vaccinului în Europa. Alte țări occidentale acuză Moscova că își utilizează vaccinul ca instrument de influență geopolitică, acuzații pe care Rusia le respinge.
Sănătatea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a continuat să se deterioreze pe măsură ce acesta își menține poziția față de practicarea grevei foamei în închisoare, pierzându-și puterea fizică și acuzând stări de amorțeală la nivelul membrelor superioare, potrivit relatării Al Jazeera. Aceste declarații din partea avocaților lui Navalnîi au survenit miercuri, la o săptămână după ce adversarul președintelui Vladimir Putin, care execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate pentru acuzații de delapidare, a încetat să mai consume alimente pentru atrage atenția asupra faptului că nu a primit îngrijirile medicale necesare durerilor acute de spate și a durerilor la nivelul picioarelor. Membrii echipei de apărare a lui Navalnîi, care miercuri l-au vizitat în colonia penală din orașul Pokrov, la 100 km de capitala Moscovei, au declarat că acesta refuză să mănânce, acuză o stare de febrilitate îngrijorătoare și tușește. Navalnîi cântărește acum aproximativ 80 kilograme la o înălțime de 189 cm, după ce luna trecută avea o greutate de 93 de kilograme. Avocații și aliații bărbatului în vârstă de 44 de ani cer ca acesta să fie transferat la un spital „normal”, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Navalnîi nu are dreptul la niciun tratament special, iar regimul său este același cu cel al oricărui alt deținut. Un alt membru al echipei opozantului lui Putin, Vadim Kobzev, a declarat că Navalnîi pierde în prezent aproximativ un kilogram pe zi. La începutul acestei săptămâni, Navalnîi a afirmat că a avut tuse și febră și că trei membri ai unității sale de închisoare au fost spitalizați cu tuberculoză. Tot miercuri, Casa Albă a declarat că rapoartele privind starea de sănătate a lui Navalnîi sunt deranjante și a cerut autorităților ruse să îi asigure securitatea și sănătatea. Opozantul rus a fost arestat în ianuarie după ce s-a întors din Germania, unde a petrecut luni de zile recuperându-se după ce acesta a fost otrăvit.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor a Uniunii Europene a declarat că apariția cheagurilor de sânge în urma vaccinării trebuie să fie încadrate drept un efect secundar foarte rar al vaccinului AstraZeneca pentru Covid-19, conform publicației BBC. După un studiu în care au fost analizate 86 de cazuri ale unor cetățeni europeni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat că beneficiile vaccinului au depășesc cu mult riscurile pe care vaccinul le poate provoca. Raportul este întocmit pe baza datelor colectate în cazul a 25 de milioane de cetățeni europeni cărora le-a fost administrat vaccinul AstraZeneca. EMA nu a putut enumera care sunt factorii de risc specifici, precum vârsta sau sexul, însă în cele mai multe dintre cazuri, cheagurile de sânge au fost depistate în cazul femeilor cu vârsta sub 60 de ani. Mai mult, organul consultativ britanic care este responsabil cu monitorizarea vaccinurilor a declarat ca persoanelor cu vârsta sub 30 de ani ar trebui să le fie oferită o alternativă de vaccinare și ar trebui să evite vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca din cauza posibilității apariției acestor cheaguri de sânge. Aproximativ 79 de persoane suferiseră de aceasta formă rară de tromboză până la sfârșitul lunii martie în Marea Britanie, iar 19 dintre acestea au decedat.
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a avertizat Etiopia cu privire la construirea noului baraj pe Nil, afirmând că acesta ar putea duce la conflict între cele două state africane, conform Reuters. Etiopia își pune speranțele economice în construirea Marelui Baraj al Renașterii Etiopiene, însă vecinii statului condus de Abiy Ahmed, Egipt și Sudan, se tem că noua întreprindere le poate limita accesul la apele Nilului. În acest sens, al-Sisi a avertizat Etiopia: ,,Mă adresez fraților noștri etiopieni, să nu ajungem în punctul în care Etiopia se atinge de vreo picătură de apă care aparține Egiptului, pentru că suntem deschiși la toate opțiunile”. În urma declarațiilor lui al-Sisi, Ministrul etiopian al apelor a încercat să medieze situația: ,,Nu e deloc necesar să începem un război. Nu se poate ajunge la război din cauza apei. Apa își va continua cursul cu sau fără conflicte între state”. Egiptul și Sudanul au reproșat guvernului etiopian refuzul de a încheia un acord pe tema accesului la apele Nilului, în timp ce aceștia au argumentat că nu pot adera la o înțelegere care le încalcă dreptul legitim de acces la apele Nilului.
Mai mulți membri ai corpurilor executive din patru dintre cele mai mari companii alimentare americane s-au reunit pentru a condamna numărul tot mai mare de inițiative legislative anti-LGBTQ luate în considerare de către organele legislative ale statelor americane, inclusiv legi ce care vizează adulții și copiii transgender, informează Al Jazeera. Într-o scrisoare deschisă publicată miercuri în USA Today, liderii acestor companii au denunțat proiectele de lege ca fiind scandaloase și au cerut și altor corporații să ia măsuri în acest sens. Semnatarii acestei scrisori au fost Chris Adamo, vicepreședinte al afacerilor federale și industriale din America de Nord al ,,Danone S.A.”, Brad Figel, vicepreședinte al afacerilor publice din America de Nord la ,,Mars Inc.”, Molly Fogarty, vicepreședinte senior al afacerilor corporative și guvernamentale din SUA la ,,Nestlé SA”, precum și Tom Langan, directorul departamentelor pentru afaceri durabile și afaceri externe din America de Nord la ,,Unilever”. Parlamentarii din aproape 30 de state au propus aproape 100 de proiecte de lege anti-trans care ar restricționa libertățile rezidenților LGBTQ, potrivit ,,Freedom for All Americans”, un grup de advocacy LGBTQ care urmărește aceste inițiative legislative. De exemplu, în Kentucky o lege propusă ar putea permite furnizorilor de servicii medicale să refuze pacienții care aparțin comunității LGBTQ și ar putea interzice tinerilor transgender de la școala publică ,,K-12” participarea în cadrul sporturilor universitare. Mai mult, în Alabama, parlamentarii promovează adoptarea unui proiect de lege care interzice medicilor să prescrie medicamente copiilor trans, iar o măsură similară a supraviețuit unui veto în Arkansas săptămâna aceasta. Până în prezent state precum Idaho, Mississippi, Dakota de Sud și Tennessee au adoptat, de asemenea, legi care restricționează sportivii trans să practice sportul dorit.
Președintele american Joe Biden a anunțat că este dispus să negocieze pe baza Planului național de investiție, estimat la doua trilioane de dolari, însă susține că mobilizarea trebuie sa fie rapidă, relateaza Reuters. Planul propus de administrația Biden își propune să genereze investiții majore în infrastructură rutieră, modernizarea caselor, producție internă și trenuri de mare viteză. Programul ambițios propus de noua administrație se bazează pe creșterea taxelor aplicate corporațiilor, de la 21% la 28%, propunerea întâlnind opoziția mai multor legislatori republicani, precum și a întreprinderilor financiare de acest gen, care înregistrează o prezență semnificativă în Congres prin lobby-ing. Președintele Biden a justificat urgentarea acestei măsuri prin declarațiile conform cărora China amenință statutul Americii la nivel global: ,,America nu mai este liderul mondial pentru ca nu investim. Nu știu de ce nu înțelegem asta.”, adaugând faptul că guvernul chinez ,,se bazează pe democrația americană să fie prea înceată, limitată și divizată pentru a ține pasul.”
Republica Cehă s-a ales cu cel de-al patrulea ministru al sănătății numit pe parcursul ultimului an pe fondul impactului COVID-19, după ce al treilea ministru ceh al sănătății ales în decursul ultimului an a fost demis, conform Euronews. Jan Blatny, care deținea funcția din octombrie, a fost demis miercuri de premierul Andrej Babiš. Petr Arenberger, directorul spitalului universitar din Praga, Vinohrady, a fost învestit în funcție de către președintele Miloš Zeman drept al patrulea ministru al sănătății din țară în decursul unui singur an. Premierul ceh, Andrej Babiš, îl criticase în repetate rânduri pe Blatny în legătură cu modul în care acesta a gestionat pandemia. Blatny fusese criticat și de pro-rusul Miloš Zeman pentru că refuza să permită utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este în curs de testare a acestui ser de vaccinare care încă nu a obținut aprobarea pentru utilizare în Uniunea Europeană. Zeman a declarat că a adresat omologilor săi din Rusia, China și Israel o cerere de ajutor în vederea eficientizării eforturilor de vaccinare și a avut răspunsuri pozitive. „Fiecare dintre noi ar trebui să se străduiască să obțină cât mai multe vaccinuri”, a afirmat Zeman în momentul învestirii lui Arenberger în funcție, „din păcate, predecesorul tău a blocat acest proces”, a mai adăugat președintele. Blatny și-a apărat decizia, declarând că politica de a nu utiliza Sputnik V a fost fundamentată de analize și date științifice.