Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 7 aprilie în lume – Serghei Lavrov a avertizat că guvernul de la Moscova ar putea anula acordul cu Ucraina privind exportul cerealelor, Președintele francez, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său, Xi Jinping în cadrul vizitei oficiale de stat în China, iar NASA a lansat un instrument de monitorizare a poluării emisiilor troposferice
Sursa foto: SkyNews
Sursa foto: SkyNews

A fost 7 aprilie în lume – Serghei Lavrov a avertizat că guvernul de la Moscova ar putea anula acordul cu Ucraina privind exportul cerealelor, Președintele francez, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său, Xi Jinping în cadrul vizitei oficiale de stat în China, iar NASA a lansat un instrument de monitorizare a poluării emisiilor troposferice

Material realizat de Beatrice Vieru

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că guvernul de la Moscova va anula acordul cu Ucraina privind cerealele, dacă vor persista obstacolele în calea exporturilor rusești, informează France24. „Dacă nu mai există progrese în eliminarea barierelor din calea exportului de îngrășăminte și cereale rusești, ne vom gândi dacă acest acord este necesar”, a declarat Lavrov, aflat într-o vizită oficială de stat în Turcia. Totodată, Lavrov a mai adăugat că oficialii ruși își doresc ca orice discuții de pace să se concentreze pe crearea unei „noi ordini mondiale”. Negociat în iulie de Turcia și ONU, acordul permite Ucrainei – unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume – să exporte cereale printr-un coridor sigur în Marea Neagră. Acesta a fost până acum reînnoit de două ori. Inițial, acesta ar fi trebuit prelungit în martie, însă oficialii ruși au menționat că momentan nu va exista nici o prelungire și că acesta va fi valabil doar pentru 60 de zile, în loc de 120 de zile. Acordul semnat de Rusia cu Ucraina privind cerealele a permis până acum exportul a peste 27 de milioane de tone de cereale și produse agricole în toată Europa.

Reprezentanții Coreei de Sud, Statelor Unite ale Americii și Japoniei au cerut statelor membre ONU să interzică Coreei de Nord trimiterea muncitorilor în străinătate, susținând că aceștia contribuie la finanțarea programului nuclear al Phenianului, informează Deutsche Welle. Declarația survine în contextul întâlnirii de la Seul, unde reprezentanții Japoniei, Coreei de Sud și SUA s-au întrunit pentru a discuta măsurile de control al arsenalului nuclear al Coreei de Nord, aflat în creștere. „Lucrătorii IT de peste mări din Coreea de Nord continuă să folosească identități și naționalități falsificate pentru a se sustrage de la sancțiunile ONU și pentru a obține venituri în străinătate care finanțează armele ilegale de distrugere în masă și programele de rachete balistice”, au declarat cei trei oficiali într-o declarație comună. Experții politici susțin că întâlnirea trilaterală ar putea provoca o reacție negativă din partea oficialilor Coreei de Nord, care au avertizat anterior că eforturile celor trei țări pentru cooperare în materie de securitate au determinat Phenianul să-și sporească propria putere militară.

Președintele francez, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său, Xi Jinping, la grădina Song Yuan din Guangzhou, unde și-a încheiat vizita oficială de stat în China, menționează Financial Times. Cei doi lideri au discutat despre exploatarea potențialului cooperării economice și comerciale între China și Franța. Totodată, cele două părți au convenit să desemneze anul 2024 drept „Anul Culturii și Turismului China-Franța”, prin parteneriate între diverse situri culturale franceze și chineze. Întâlnirea celor doi lideri de stat s-a încheiat cu o vizită la universitatea Sun Yat Sen, din orașul chinezesc Guangzhou. Macron a menționat, în discursul său destinat studenților din Guangzhou, că războiul a fost „o încălcare vădită a dreptului internațional” și i-a îndemnat, de asemenea, să îmbrățișeze un „spirit critic” care să le permită să devină „indivizi liberi, raționali”.Totodată, acesta a declarat că se bazează pe omologul său, Xi Jinping, pentru a schimba viziunea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în privința războiului ruso-ucrainean și că mizează pe stabilirea unor viitoare discuții de pace. Vizita oficială a președintelui francez face parte dintr-o acțiune diplomatică pentru consolidarea noilor relații bilaterale cu China.

Oficialii NASA au lansat un instrument de monitorizare a poluării emisiilor troposferice (TEMPO), care va permite oamenilor de știință să monitorizeze poluanții atmosferici și sursele lor de emisie din spațiu, relatează Deutsche Welle. Conform declarațiilor lui Kevin Daugherty, managerul de proiect TEMPO al NASA, instrumentul va măsura poluarea și calitatea aerului în toată America de Nord, în timpul zilei, „de la Puerto Rico până la nisipurile bituminoase ale Canadei”. „Prin monitorizarea efectelor tuturor, de la traficul în orele de vârf la poluarea cauzată de incendii forestiere și vulcani, datele NASA vor ajuta la îmbunătățirea calității aerului în America de Nord și la protejarea planetei noastre”, a mai adăugat acesta. Toate datele din cadrul experimentului vor fi colectate de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), Administrația Națională pentru Oceanice și Atmosferice (NOAA), dar  și alte agenții responsabile de combaterea poluării atmosferice.

Un tribunal din Emiratele Arabe Unite a respins cererea oficialilor Africii de Sud de extrădare a fraților Gupta, acuzați de corupție politică, informează Al Jazeera. Conform hotărârilor judecătorești, cazul fraților Gupta se concentrează pe o presupusă schemă de fraudă de 1,6 milioane de dolari și alte dovezi ale unor acte de corupție de mare anvergură. Cei doi au fost acuzați că și-au folosit legăturile cu Jacob Zuma, fostul președinte al Africii de Sud în perioada 2009-2018, pentru a câștiga diverse contracte, pentru a influența numirile în cabinet și pentru a evacua fondurile statului. „În seara zilei de 6 aprilie 2023, ni s-a transmis o notă verbală din Emiratele Arabe Unite în care am aflat cu șoc și consternare că s-a încheiat o audiere de extrădare în instanțele din Emiratele Arabe Unite pe 13 februarie 2023 și cererea noastră de extrădare. nu a avut succes”, a declarat Ministrul sud-african al Justiției, Ronald Lamola. Frații Gupta au părăsit Africa de Sud după ce Zuma a demisionat în 2018. În acel an, s-a demarat o anchetă judiciară pentru a examina acuzațiile de corupție împotriva Gupta.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …