Material realizat de Maria Pițigoi.
Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic, a efectuat o vizită în nordul Kosovo ca urmare a tensiunilor recente izbucnite între cele două state, informează Euronews. Luna trecută, oficialii Serbiei și ai Kosovo au refuzat să-și recunoască reciproc documentele de identitate și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor. „Vreau să transmit un mesaj clar și simplu de aici, în Kosovo și Metohija, un mesaj de pace, stabilitate și toleranță”, a declarat Brnabic. Prim-ministrul este cel mai înalt oficial sârb care a vizitat Kosovo în ultimii ani. La sosirea ei, doi miniștri din guvernul kosovar s-au deplasat într-o zonă populată de etnici albanezi din sudul Serbiei, în încercarea de a atenua tensiunile. Reprezentanți ai Uniunii Europene au atenționat cele două state că trebuie să-și îmbunătățească relațiile dacă doresc să avanseze în procesul de aderare la UE.
Mii de protestatari au ieșit în stradă în mai multe orașe din Indonezia, solicitând reducerea prețurilor la combustibili, anunță Deutsche Welle. Președintele indonezian, Joko Widodo, a anunțat în weekend că guvernul va reduce subvențiile pentru combustibil și va lăsa prețurile să crească cu 30%. Prețurile petrolului sunt acum cu aproximativ 32% mai mari decât anul trecut. Studenții și grupurile sindicale au condus marșuri în capitala Jakarta, precum și în orașele Surabaya, Makassar, Kendari, Aceh și Yogyakarta. Reprezentanții sindicatelor au declarat că această creștere a prețurilor va afecta cel mai mult lucrătorii și persoanele sărace din mediul urban.
Specialiști ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au cerut amenajarea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, potrivit Al Jazeera. Ocuparea centralei nucleare, cea mai mare din Europa, a stârnit teama unui dezastru nuclear, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina sunt învinuite pentru bombardarea acesteia. „Este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear”, au declarat reprezentanții AIEA, exprimându-și totodată teamă cu privire la la deteriorarea fizică a instalațiilor nucleare din cauza bombardamentelor. Trupele ruse au preluat controlul asupra sitului la începutul lunii martie și au existat atacuri repetate în apropiere, dar atât Moscova, cât și Kievul au negat responsabilitatea. Specialiștii AIEA au anunțat că centrala a fost deconectată de la ultima linie electrică principală rămasă la rețea și se bazează pe o linie de rezervă. În plus, au găsit trupe și echipamente rusești la fabrică, inclusiv vehicule militare parcate în sălile de turbine. Cu toate acestea, organismul de supraveghere nucleară al ONU nu a atribuit vina niciunei părți.
Președintele chilian Gabriel Boric a anunțat o revizuire majoră a cabinetului său, după ce alegătorii au respins în mod covârșitor o nouă constituție care a fost cheia agendei sale ambițioase, relatează Reuters. La doar șase luni de la asumarea președinției, Boric a anunțat înlocuitori pentru miniștrii săi ai mineritului, energiei și de interne. El l-a înlocuit și pe ministrul secretar general, care supraveghează agenda legislativă a președintelui. Într-un discurs susținut la palatul prezidențial La Moneda, Boric a menționat că revizuirea cabinetului a fost „unul dintre cele mai grele lucruri” pe care le-a făcut, dar este necesară lărgirea coaliției guvernamentale. Alegătorii din Chile au respins în mod covârșitor noua constituție care urma să o înlocuiască pe cea elaborată sub conducerea militară a generalului Augusto Pinochet. Printre propunerile care s-au dovedit cele mai controversate, textul de înlocuire ar fi înrădăcinat dreptul la avort electiv și ar fi garantat protecții mai puternice pentru drepturile indigenilor. Cu toate că majoritatea chilianilor își doreau o nouă constituție, această versiune s-a dovedit prea radicală.
Prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina, s-a întâlnit cu omologul său indian, Narendra Modi, în timpul unei vizite de patru zile, menită să consolideze relațiile bilaterale, informează Deutsche Welle. Cei doi lideri, care s-au întâlnit la reședința prezidențială din New Delhi, sunt așteptați să se angajeze în discuții despre conectivitate, energie, securitate alimentară și comerț. Ambele țări au fost implicate într-un studiu comun privind parteneriatul economic, aflat în discuții între cei doi vecini de mulți ani. În timp ce India este cel mai mare partener comercial al Bangladeshului în Asia de Sud, a existat un dezechilibru comercial semnificativ între țări. În ultimul an fiscal, Bangladesh a importat bunuri în valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari din India, în timp ce exporturile către India au scăzut la 1,8 miliarde de dolari, arată cifrele oficiale. Vizita este, de asemenea, crucială pentru India, deoarece China își intensifică implicarea în aproape toate schemele majore de dezvoltare a infrastructurii din Bangladesh. Pentru a contracara influența Beijingului în imediata sa vecinătate, India este, de asemenea, dornică să se angajeze în proiecte comune.