Home / A fost azi în lume / A fost 6 octombrie în lume – Parlamentul Poloniei respinge proiectul de lege pentru interzicerea avortului, iar autorii ”crimelor de onoare” din Pakistan nu vor mai putea scăpa nepedepsiți

A fost 6 octombrie în lume – Parlamentul Poloniei respinge proiectul de lege pentru interzicerea avortului, iar autorii ”crimelor de onoare” din Pakistan nu vor mai putea scăpa nepedepsiți

  1. Estul orașului Alep ar putea fi distrus până la Crăciun, avertizează reprezentantul ONU în Siria, conform The Guardian. Staffan de Mistura, reprezentantul ONU în Siria, a avertizat că Siria ar putea deveni ”o nouă Rwanda” și s-a oferit să escorte personal orice luptător islamist pentru a opri bombardamentele. Mistura a avertizat că în cazul în care bombardamentul asupra Alep, susținut de Rusia, nu va înceta cât mai curând posibil, orașul va ajunge în ruine până la Crăciun. Într-un discurs la Geneva, reprezentantul ONU în Siria a susținut că pierderile umane provocate de atacurile cu bomba în zona asediată a Alep sunt tragice, de asemenea acesta a insistat asupra faptului ca ar trebui evitată transformarea orașului într-un ”alt Srebrenica, altă Rwanda.” Șansele ca atacurile cu bombă să înceteze sunt mici, întrucât SUA și Rusia au renunțat la negocierea unui nou armistițiu, acuzându-se reciproc pentru eșecul primului armistițiu.

  2. Forțele de menținere a păcii ONU au refuzat să acorde ajutor în momentul în care asistenții umanitari au fost atacați în Sudanul de Sud, informează The Guardian. Membrii forțelor ONU au ales să rămână la bazele lor în loc să se implice în momentul în care un s-au iscat violențe între niște civili în Sudanul de Sud. Pacificatorii chinezi de la ONU ”și-au abandonat complet posturile” în capitala Juba la un punct de protecție a civililor unde sute de persoane s-au retras pentru a căuta securitate și siguranță ca urmare a valurilor succesive de violențe, susține un raport al Centrului pentru Civili în Conflict (Civic) din SUA. În decursul a patru zile de violențe, în care focurile de arma au lovit două baze ONU, doi pacificatori chinezi au fost uciși. În consecință, trupele chineze și-au abandonat pozițiile, lăsând armele și muniția în urma lor, conform raportului. Peste 300 au murit în conflict, cu majoritatea pierderilor umane suferite de rebeli.

  3. Pakistan a introdus o nouă lege conform căreia cei vinovați de ”crime de onoare” nu mai pot scăpa nepedepsiți, relatează BBC. În trecut vinovații puteau scăpa de închisoare în momentul în care familia victimei le acorda iertare, acum aceștia pot doar scăpa în cazurile de pedeapsă cu moartea atunci când li se oferă iertare din partea familiei victimei. Conform noii legislații, cei ce se fac vinovați de crima în cauză sunt închiși pe viață. Potrivit Comisiei din Pakistan pentru Drepturile Omului, o instituție independentă față de guvern, aproximativ 1.000 femei au fost ucise de rude în Pakistan în ”asasinate de onoare”, în timp ce multe alte cazuri nu sunt raportate.

  4. Antonio Guterres, viitorul Secretar General al ONU, a declarat că își va îndeplini rolul de șef ONU cu toată ”vulnerabilitatea”, conform BBC. Fostul prim-ministru al Portugaliei, Antonio Guterres, a declarat că se simte ”recunoscător și umil” pentru nominalizarea sa pentru poziția de Secretar General al ONU. Guterres susține că va lucra pentru ”victimele conflictelor, terorismului, violarea drepturilor,  sărăciei și a nedreptăților lumii.” Guterres a fost votat joi în mod unanim de Consiliul de Securitate ONU. Adunarea Generală ONU trebuie să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a aproba numirea acestuia în poziția de Secretar General ONU pentru următorii cinci ani. Oficialul portughez de 67 ani, ce a condus Agenția ONU pentru refugiați timp de 10 ani, va prelua cârma de la Ban Ki-moon la începutul anului viitor.

  5. Parlamentul polonez a votat împotriva proiectului de lege conform căruia li se interzicea femeilor să facă avort, informează BBC. Guvernul a declarat că protestele împotriva proiectului de lege au determinat această decizie Polonia avea deja printre cele mai stricte legi din Europa în ceea ce privește avortul, iar noua lege propunea permiterea avortului doar în cazul în care viața mamei e în pericol. Membrii parlamentului au votat pentru respingerea proiectului de lege în număr de 352 împotrivă și 58 pentru. Legea a fost inițial susținută de Biserica Catolică, dar ulterior aceasta a declarat că nu o mai susține din cauza unei prevederi a acesteia, anume faptul că femeile ce ar face avort să fie închise. Proiectul de lege a fost o urmare a unei inițiative din partea cetățenilor ce a strâns 450.000 semnături.

  6. Gruparea islamistă al-Shabab suține că a asasinat șase creștini în nord-estul Keniei într-o tentativă de a-i forța să părăsească zona, relatează BBC. Atacul cu grenadă și focuri de armă a fost lansat asupra unui bloc în orașul Mandera, Kenya, când oamenii dormeau, a declarat poliția. Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra creștinilor în zonele preponderent locuite de musulmani. În decembrie 2014, gruparea al-Shabab a ucis 38 non-musulmani într-o carieră, după ce i-au separat de lucrătorii musulmani. Atacul a decurs așa cum a fost ”planificat” și a avut drept țintă creștinii din orașul Mandera, a raportat un post radio deținut de al-Shabab. Gruparea islamistă și-a dorit ca orice non-musulman să părăsească zona pe care aceasta a o vede ca musulmană. Sadiq Sharif, unul dintre cei 27 supraviețuitori a declarat că gruparea islamistă și-a realizat atacul în ciuda faptului că locația se afla în apropierea unei secții de poliție din centrul orașului.

  7. Rodrigo Duterte, președintele Filipine, a declarat că vrea să-și elibereze statul din cătușele SUA, conform Reuters. Președintele Filipine a declarat că vrea să elibereze Filipine de dependența ce îl încătușează față de SUA, acesta neputând să își garanteze susținerea atunci când suveranitatea statului filipinez este pusă în pericol, potrivit celor spuse de ministrul afacerilor externe al Filipine. Secretarul pentru Afaceri Externe, Perfecto Yasay, susține că Duterte este ”obligat să reorienteze” politica externă a Filipine și să nu se mai supună cerințelor și intereselor SUA. Joi, Duterte a declarat că atât SUA, cât și Uniunea Europeană ar trebui să-și retragă asistența oferită statului filipinez dacă nu sunt de acord cu represiunile impuse de guvern.

  8. Donald Trump, candidatul republican pentru președinția SUA, nu mai optează pentru interdicția totală a musulmanilor în SUA, relatează Reuters. Mike Pence, parterul lui Donald Trump în campania electorală pentru președinția SUA, viitorul vice-președinte în cazul în care Trump devine președinte, a declarat joi că reprezentatul republicanilor nu mai optează pentru interdicția totală a musulmanilor din SUA, ceea ce era una dintre cele mai provocatoare ideologii ale lui Trump. Apelul lui Trump din decembrie 2015 pentru ”o interdicție completă de intrare pe terioriul SUA pentru musulmani” a fost urmat de un atac în masă cu focuri de armă condus de un cuplu, atacul fiind inspirat din practicile ISIS. Criticii au numit propunerea lui Trump discriminatorie și probabil o încălcare a constituției SUA, care își asumă responsabilitatea de a oferi libertatea în exprimarea convingerilor religioase.

  9. Marocanii urmează să voteze vineri în alegerile parlamentare, potrivit Al Jazeera. Vineri marocanii urmează să voteze la alegerile parlamentare, acestea fiind a 10-a rundă de alegeri ale regatului de la declararea independenței în 1956. Se consideră că alegerile în cauză ar putea schimba cursul politic al statului nord-african. Aproximativ 16 milioane din cei 34 milioane cetățeni ai Marocului s-au înregistrat pentru votare, aceștia urmând să aleagă între 30 partide ce s-au înscris în campania electorală. Alegătorii din districtul electoral 95 al Marocului vor alege cei 395 membrii ai Camerei Reprezentanților din parlament. Partidul câștigător va avea misiunea din partea regelui Mohammed VI de a forma o coaliție, întrucât sistemul multipartidist al Marocului nu permite unui singur partid să câștige majoritatea absolută.

  10. Atacurile talibanilor au forțat doctorii să părăsească orașul Kunduz din Afganistan, informează Al Jazeera. Personalul medical a fost forțat să părăsească Kunduz în urma unei invazii a forțelor talibane. Locuitorii orașului afgan suferă de un deficit de apă și electricitate. Conform unui raport ONU, aproximativ 10.000 oameni au fost forțați să-și părăsească casele în urma conflictului armat, iar cei care au rămas sunt supuși unui deficit de apă și curent electric, fiind supuși și amenințărilor din partea luptelor continue. Trupele guvernamentale, susținute de SUA, au declarat în repetate rânduri că dețin controlul orașului, dar rezidenții susțin că luptele tensionate ce nu se mai opresc i-au determinat pe mulți să părăsească Kunduz.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …