Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 6 octombrie în lume – Guvernul interimar al Slovaciei a decis să suspende ajutorul militar către Ucraina, iar avocata iraniană, Narges Mohammadi, a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023
Sursă foto: Steve Reigate/Daily Express/PA) (PA Wire)

A fost 6 octombrie în lume – Guvernul interimar al Slovaciei a decis să suspende ajutorul militar către Ucraina, iar avocata iraniană, Narges Mohammadi, a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023

Material realizat de Teodora Anca și Turcu Mihai

Membrii casei regale din Țările de Jos au confirmat autenticitatea unui card de membru nazist, aparținând bunicului regelui olandez, Willem-Alexander, relatează The Guardian. Prințul Bernhard, care a fost prinț consort al reginei Juliana până în 1980, a negat cu tărie aceste acuzații de-a lungul anilor. Într-un interviu acordat cotidianului național De Volkskrant cu puțin timp înainte de moartea sa în 2004, la vârsta de 93 de ani, el a declarat: “Pot să jur cu mâna pe Biblie: nu am fost niciodată nazist. Regele olandez, Willem-Alexander, și-a exprimat înțelegerea pentru reacțiile din comunitatea evreiască și a subliniat importanța confruntării cu aspectele mai puțin favorabile ale trecutului. Reacțiile cu privire la această confirmare sunt împărțite în Olanda, iar experții și istoricii urmează să continue să cerceteze mai departe acest subiect și să dezvăluie mai multe detalii despre această perioadă tumultuoasă din istoria țării.

Un tânăr palestinian în vârstă de 19 ani a fost ucis în timpul violențelor care au izbucnit în cursul nopții în regiunea Cisiordania ocupată, informează BBC News. Confruntările au fost declanșate de intrarea unui grup de coloniști israelieni, inclusiv un parlamentar de extremă dreapta, în orașul Huwara, provocând tensiuni crescânde în regiune în contextul sărbătorii evreiești Sukkot. Aceștia au pătruns, în curtea unei familii israeliene, care, din fericire, nu a suferit răni grave. Forțele israeliene au intervenit și au declarat că au ucis ulterior presupusul atacator palestinian. Aceste incidente recente reflectă escaladarea violenței în Cisiordania, o regiune cu istoric îndelungat de conflicte și tensiuni. Orașul Huwara, situat pe Route 60, un drum principal care traversează Cisiordania, a fost în centrul mai multor incidente violente între palestinieni și coloniștii evrei.

Narges Mohammadi, avocata iraniană dedicată luptei pentru drepturile femeilor, a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023, relatează BBC News. În ciuda a numeroase arestări și condamnări la închisoare, Mohammadi a continuat să lupte pentru democrație și egalitate în Iran. Comitetul Nobel norvegian a evidențiat eforturile sale de promovare a drepturilor omului și libertății. Colegii și familia au salutat victoria, iar jurnalista iraniană Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care a fost în închisoare alături de ea, a subliniat impactul luptei ei. Narges Mohammadi a devenit o figură recunoscută la nivel internațional pentru angajamentul său neobosit în promovarea drepturilor femeilor și a fost inclusă în prestigioasa listă “100 de Femei” a BBC, consolidându-și astfel poziția ca lider influent în lupta pentru egalitate de gen și drepturile omului nu doar în Iran, ci și în întreaga lume.

Guvernul interimar al Slovaciei, sub conducerea lui Robert Fico, a decis să suspende ajutorul militar către Ucraina după victoria partidului său pro-rus în alegerile recente, conform Politico. Astfel, după ce partidul de stânga populist al fostului premier Robert Fico, Smer, a obținut victoria în alegerile parlamentare de sâmbătă, membrii au decis să oprească furnizarea de arme către Ucraina, de a se opune aderării potențiale a Ucrainei la NATO și de a respinge sancțiunile impuse Rusiei. Președintele slovac Zuzana Čaputová l-a îndemnat pe Fico să încerce să formeze o coaliție guvernamentală și i-a acordat un termen limită până pe 16 octombrie pentru a face acest lucru. Robert Fico a fost obligat să demisioneze din funcția de prim-ministru în 2018 în urma amplelor proteste din țară, declanșate de uciderea unui jurnalist de investigație. Alegerile recente au marcat revenirea sa în politica și au generat discuții aprinse în ceea ce privește politica externă a țării și sprijinul pentru Ucraina.

1.200 de migranți au ajuns pe insula spaniolă El Hierro, cea mai mică dintre Insulele Canare, cu o populație de doar 11.000 de locuitori, informează Euronews. Această creștere bruscă în numărul sosirilor este notabilă, având în vedere că, până pe 8 iunie, doar nouă migranți au ajuns pe insulă. Situația a fost descrisă ca fiind “dificilă” de purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii, în timp ce autoritățile locale s-au văzut în fața unei capacități limitate și au relocat bărcile cu migranți pe insulele spaniole din apropiere. Mai mulți liderii locali și-au exprimat frustrarea și indignarea față de “tăcerea totală” a guvernului spaniol în gestionarea crizei migratorii din ultimele luni. Președintele Insulelor Canare, Fernando Clavijo, a menționat că a fost declarată o stare de urgență socială în regiune, întrucât trebuie luate mai multe măsuri pentru a avea grijă de migranți. Toate acestea având loc în contextul în care cei 27 de lideri naționali ai Uniunii Europene s-au adunat în sudul Spaniei pentru a discuta strategii menite să prevină o eventuală criză a migrației.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, și omologul său britanic Rishi Sunak au lansat un apel comu în ceea ce privește lupta contra migrațiilor ilegale, conform Euronews. Cei doi prim-miniștri au subliniat că soluționarea acestei probleme este legată de restabilirea încrederii atât a poporului italian, cât și a poporului britanic, nu doar în ceea ce privește granițele noastre interne, ci și în ceea ce privește cooperarea internațională și europeană. Totodată, ambele țări au încercat să intensifice procedurile de deportare a imigranților ilegali către țări terțe pe care le etichetează ca fiind “sigure”, în pofida unui val de proteste la nivel internațional care susține că aceste națiuni nu oferă un mediu sigur pentru persoanele vulnerabile.

Oficialii din Bangladesh au primit primul transport de uraniu din partea Rusiei pentru construirea unei centrale nucleare, informează Al Jazeera. Astfel, cele 90% din costurile proiectului sunt susținute de Rusia, printr-un împrumut rambursabil pe o perioadă de 28 de ani, cu o garanție de până la 10 ani. În timpul unei convorbiri prin videoconferință cu prim-ministra statului Bangladesh, Sheikh Hasina, președintele rus, Vladimir Putin a exprimat recunoștința sa față de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru supravegherea proiectului, acesta provenind dintr-un acord bilateral semnat în 2011. Producerea de energie electrică în Bangladesh depinde în prezent de gazul importat, al cărui preț a crescut în urma invaziei rusești din Ucraina.

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost supus investigațiilor în dosarul finanțării din Libia, relatează France 24. Sarkozy a fost acuzat în cadrul unei investigații privind o posibilă falsificare a martorilor, adăugându-se la lunga listă de fapte pentru care este acuzat, inclusiv finanțarea ilegală a campaniei. Cazul împotriva fostului președinte francez, este legat de acuzațiile conform cărora ar fi acceptat bani de la conducătorul libian, Moamer Kadhafi, pentru a-și finanța una dintre campaniile electorale din 2007. Acesta urmează să fie judecat în 2025 împreună cu alți 12 co-inculpați, cu care a conspirat pentru a lua bani de la liderul libian.

Președintele american, Joe Biden, a fost în centrul unui val de critici, după ce administrația sa a anunțat planurile pentru construcția unui nou zid de frontieră la granița cu Mexic, menționează CNN. Biden a explicat că a fost forțat să ia această decizie deoarece finanțarea pentru proiect a fost semnată în timpul mandatului președintelui anterior, Donald Trump. După preluarea mandatului, administrația Biden a afirmat că construcția unui zid la granița de sud nu reprezintă o soluție politică serioasă. Cu toate acestea, administrația sa a utilizat puteri executive pentru a renunța la mai mult de două duzini de legi federale, inclusiv unele menite să protejeze mediul înconjurător și fauna sălbatică, pentru a permite construcția acestor noi bariere la granița dintre SUA și Mexic în sudul Texasului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …