Material realizat de Oana Florea și Ioana Mănăilă
În cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut Rusiei „să înceteze acțiunile periculoase și agresive”, informează EuroNews. Blinken a afirmat că, deși Rusia și-a redus prezența militară la granița cu Ucraina, aceasta continuă să mențină „forțe semnificative” în zonă precizând că Moscova „are capacitatea de a lua măsuri agresive într-o perioadă scurtă de timp.” Președintele ucrainean a declarat că amenințarea rusă la adresa Ucrainei ar putea exista în continuare deoarece „reducerea numărului de trupe rusești este prea lentă.” Anterior, Blinken s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe care l-a asigurat că Statele Unite s-au angajat să colaboreze pentru a consolida democrația din Ucraina.
Guvernul federal din Etiopia l-a înlocuit pe șeful guvernului interimar din Tigray, Mulu Nega, cu Abraham Belay, informează Al Jazeera. Mulu Nega a ocupat această funcție la scurt după ce premierul Abiy Ahmed a anunțat o campanie militară împotriva Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, partidul de la guvernare din regiunea nordică care a dominat politica națională timp de mai mulți ani. Mulu Nega a fost înlocuit de Abraham Belay, fostul ministrul al inovației și tehnologiei din guvernul federal.
Șefa departamentului pentru drepturile omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite, Michelle Bachelet, a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de amenințări și atacuri împotriva instituțiilor independente din America Latină care militează pentru drepturile omului, informează Reuters. Bachelet a declarat că, în ultimii doi ani, biroul său a primit plângeri din partea grupurilor independente din regiune care susțin că au fost hărțuire și amenințate de parlamentari și grupuri „justițiare”. Conform declarației, incidentele includ amenințări împotriva grupurilor din Bolivia, Chile și El Salvador, dar și presiuni pentru înlăturarea liderilor instituțiilor din Mexic și Guatemala. Bachelet și-a exprimat de asemenea îngrijorarea față de incapacitatea Argentinei care, de mai mult de zece ani, ezită să numească un avocat al poporului.
Ministrul de finanțe din Qatar, Ali Shareef al-Emadi, a fost arestat din cauza acuzațiilor de abuz de putere și abuz privind fondurile publice ale statul din Golf, relatează BBC. Procurorul general a dispus ca acesta să fie audiat după revizuirea presupuselor „infracțiuni legate de funcția publică”. Ministrul Emadi, care parte din consiliul de administrație al fondului suveran qatarez și care este președintele Băncii Naționale a Qatarului, nu a făcut momentan nicio declarație. Astfel de arestări sunt rare în Qatar, însă emiratul încearcă să combată corupția în contextul în care se pregătește să găzduiască Campionatul de Fotbal de anul viitor.
O hotărâre judecătorească a Curții Administrative din Croația ar putea oferi cuplurilor de același sex dreptul a de adopta copii în aceleași condiții ca și cuplurile hetorosexuale căsătorite, relatează EuroNews. Curtea Administrativă din Zagreb s-a pronunțat în favoarea unui cuplu de același sex a cărui cerere de adopție a fost respinsă inițial de autorități. Asociația Familiilor „Curcubeu” din Croația a salutat decizia „istorică” declarând că verdictul Curții garantează că persoanele din comunitatea LGBT nu trebuie să fie discriminate pe baza orientării sexuale. Totodată, președintele Asociației Familiilor „Curcubeu”, Daniel Martinović, a afirmat că tribunalul din Zagreb „a acționat corect, respectând Constituția Republicii și convențiile internaționale”. Cu toate că drepturile comunității LGBT s-au îmbunătățit treptat ultimii ani în Croația, grupurile religioase au militat pentru limitarea dreptului homosexualilor de a adopta copii.
Nepal se confruntă cu „o catastrofă umană” similară cu cea din India, pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus, conform The Guardian. În urma avertismentelor oficialilor din domeniul sănătății de la începutul acestei săptămâni, Nepal a cerut ajutorul comunității internaționale. Prim-ministrul KP Sharma Oli, criticat pentru modul în care a gestionat criza, a cerut armatei să sprijine serviciile de urgență pentru a elimina presiunea din sistemul de sănătate. Atât India, cât și Nepal au permis continuarea organizării unor festivaluri religioase importante, fapt care au contribuit la răspândirea virusului.
Uniunea Europeană a acuzat Regatul Unit de încălcarea termenilor acordului comercial post-Brexit, în contextul în care tensiunile privind drepturile de pescuit din Insulele Canalului Mânecii au escaladat, relatează The Guardian. Autoritățile de la Bruxelles au afirmat că decizia guvernului din Jersey de a emite licențe de pescuit reprezintă o încălcare a acordului comercial deoarece măsurile propuse trebuie notificate în prealabil celelalte țări pentru a-i acorda acesteia suficient timp să reacționeze. De asemenea, Uniunea Europeană a specificat că noile măsuri nu ar trebui să se aplice decât dacă autoritățile britanice oferă justificări suplimentare. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că autoritățile din Jersey au dreptul de a reglementa pescuitul în propriile ape și a precizat că Regatul Unit sprijină exercitarea acestui drept. Ministrul francez de externe a precizat că dorește ca situația să nu scape de sub control, în timp ce ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, a informat că „lucrăm non-stop cu Comisia Europeană și autoritățile britanice” pentru a soluția problema licențelor de pescuit.
Conform declarației unui înalt oficial al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, acordul nuclear din 2015 ar putea fi încheiat în câteva săptămâni de Washington și Teheran dacă Iran va lua o decizie politică în acest sens, relatează Al Jazeera. Oficialul american a declarat că este posibilă o revenire reciprocă la acord în următoarele săptămâni, însă decizia politică aparține Iranului. Oficialii Statelor Unite ale Americii se vor întoarce la Viena săptămâna aceasta pentru a patra rundă de discuții cu Iranul privind reluarea respectării acordului, discuțiile fiind mediate de Regatul Unit, China, Franța, Germania, Rusia și Uniunea Europeană. Oficialul SUA a declarat că este „absolut” posibilă anularea acordului nuclear înainte de alegerile din Iran din 18 iunie.
Germania a declarat că se opune propunerii Statelor Unite de a renunța la brevetele pentru vaccinurile anti-Covid argumentând că acestea nu împiedică producerea vaccinurilor, informează BBC. Declarațiile guvernului german vin în contextul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a informat că Uniunea Europeană este pregătită să discute propunerea. Guvernul german a afirmat că „protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa”, în timp ce susținătorii propunerii consideră că o astfel de măsură va spori accesul țărilor sărace la vaccinuri. Ideea, propusă inițial de India și Africa de Sud, a fost respinsă puternic de administrația Trump, dar și de Uniunea Europeană și Regatul Unit. Guvernul german a precizat că propunerea va avea „consecințe semnificative asupra producției de vaccinuri”, iar conform acestuia, factorii de care depinde producția sunt capacitatea de producție și standardele înalte de calitate și nu brevetele.
Școlile americane se concentrează asupra sănătății mintale ale elevilor odată cu apariția pandemiei de coronavirus, informează Reuters. Profesoara Jennifer Lundberg din Pennsylvania și-a început adesea lecțiile de limba engleză cu măsurarea bunăstării mentale a elevilor săi. Aceasta stingea luminile și dedica câteva minute din curs pentru a identifica, prin exerciții, factorii de stres. Educatorii din toată țara au fost de acord că bunăstarea mentală a elevilor a devenit o prioritate odată ce pandemia a forțat școlile să se închidă sau să funcționeze de la distanță.